Vajon emberek milliói, akik fájdalomcsillapításra használják a kannabiszt, tévednek és félre vannak vezetve?

Brit szakemberek reagáltak arra az iránymutató nyilatkozatra, amely „bizonyítékok hiányában” nem javasolja az orvosoknak, hogy kannabisz gyógyszereket írjanak fel krónikus fájdalmak kezelésére.

Ez a cikk (https://cannabishealthnews.co.uk/2021/04/06/are-millions-of-people-who-use-cannabis-for-pain-just-wrong-and-misguided/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

A Fájdalomkutatók Nemzetközi Szövetsége (IASP) március 16-i nyilatkozatában kijelentette, hogy a magas színvonalú kutatásokból származó bizonyítékok hiánya miatt nem tudja támogatni a kannabinoidok általános alkalmazását a fájdalom kezelésére.

A világszerte ismert tudósokat, klinikusokat, egészségügyi szolgáltatókat és politikai döntéshozókat tömörítő szervezet, amely a krónikus fájdalom kezelésének és megelőzésének támogatására hivatott, közzétett egy, a kutatási prioritásokra vonatkozó listát is, abból a célból, hogy meghatározzák a kannabisz gyógyszerek hatékonyságát és biztonságosságát.

Bár az IASP jelenleg nem tudja támogatni a kannabinoidok általános használatát a fájdalom kezelésére, nem kívánjuk elvitatni a fájdalomtól szenvedő emberek tapasztalatait, akiknek előnyös a kanabinoidok használatamondta Andrew Rice, az Imperial College London fájdalomkutató professzora és az IASP kannabisz és kannabinoid fájdalomcsillapítással foglalkozó munkacsoportjának elnöke.

Hozzátette: Ez nem azt jelenti, hogy rázárjuk az ajtót a témára, hanem azt, hogy szigorúbb és erőteljesebb kutatásra szólítunk fel annak érdekében, hogy jobban megértsük az orvosi kannabisz, a kannabisz alapú gyógyszerek és a szintetikus kannabinoidok fájdalomcsillapításra való esetleges használatával kapcsolatos lehetséges előnyöket és ártalmakat, és hogy szabályozási előírások és biztosítékok révén garantáljuk a betegek és a lakosság biztonságát.

A nyilatkozatot gyors egymásutánban követte az Ausztrál és Új-Zélandi Aneszteziológus Kollégium (ANZCA) fájdalomtudományi karának új iránymutatása, amely arra ösztönzi az orvosokat, hogy csak akkor írjanak fel kannabiszt krónikus, nem rákos fájdalomban szenvedő betegeknek, ha részt vesznek klinikai vizsgálatban.

Az ANZCA, a közel 8000 aneszteziológust és fájdalomcsillapítási szakembert tömörítő szakmai társaság, amely Ausztráliában és Új-Zélandon meghatározza a fájdalomcsillapítás standardjait, azt mondta, hogy kritikusan kevés a bizonyíték arra, hogy a kannabisz következetes előnyöket biztosít bármely típusú krónikus, nem rákos fájdalom esetén.

Az Egyesült Királyság kábítószerrel való visszaélésekkel foglalkozó tanácsadó testülete (ACMD) nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az IASP jelentése erőteljes befolyást gyakorolna a kannabisz alapú gyógyszerek fájdalomcsillapításra történő felírására, így a lépés visszalépésnek tekinthető azon betegek milliói számára, akik világszerte krónikus fájdalom esetén használják ezeket a gyógyszereket.

A kannabisz csökkenti az opioidok használatát és a fájdalmat, javítja életminőséget

Az orvoslás szemellenzős megközelítése

Mike Barnes professzor tiszteletbeli neurológus és az Orvosi Kannabisz Klinikusok Társaságának (Medical Cannabis Clinicians Society) elnöke, aki az első állandó engedélyt kapta az orvosi kannabisz felírására az Egyesült Királyságban, azzal vádolta az IASP-t, hogy szemellenzős megközelítést alkalmaz az orvoslással kapcsolatban.

Véleménye szerint a nyilatkozat az együttérzés hiányáról tanúskodik a legyengítő fájdalomtól szenvedő és minden más kezelési módot kimerített betegek iránt.

Nagyon sajnálatos, hogy az IASP úgy döntött, hogy lekicsinyli a kannabisszal elért fájdalomcsillapítás hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó elsöprő bizonyítékokat – jegyezte meg Barnes.

Az IASP-nek túl kell néznie az orvostudományról alkotott szűk látókörén, és némi együttérzést kell tanúsítania a súlyos és krónikus fájdalomban szenvedők iránt, akiknek semmilyen engedélyezett gyógyszer nem segít. A kannabisz hat, és ami még fontosabb, biztonságos.

Azt állítják, hogy a világon élő emberek milliói, akik nap, mint nap kannabiszt használnak fájdalomcsillapításra, egyszerűen tévednek és félre vannak vezetve?

A kannabiszt használó fájdalomban szenvedő betegeknél csökken az opioidok használata

Csalódást okoz, de érthető és elkerülhetetlen

Az ország egyik vezető fájdalomspecialistája, Dr. Anthony Ordman, az Integro Medical Clinics tiszteletbeli klinikai igazgatója, a kannabisz gyógyszerek használatában jártas magán fájdalomklinika szakértője elmondta, hogy megérti, hogy az IASP álláspontja sok beteg számára csalódást okozó.

Világszerte sokan, akik hosszú időn át tartó fájdalommal – és sok más, a hagyományos gyógyszerekkel nem teljesen kezelhető betegséggel – élnek, bizonyára nagyon frusztráltnak érezték magukat a kannabisz gyógyszerekről szóló állásfoglalás miatt – mondta.

Sokan közülük kipróbálták már a kannabisz gyógyszereket, amelyek segítettek, és szeretnék, ha ezek a gyógyszerek szélesebb körben elérhetővé válnának.

Ennek ellenére Dr. Ordman szerint összességében érthető az IASP azon döntése, hogy nem támogatja a kannabinoidok alkalmazását, – ahogyan ez más szabályozó szervek, például az Egyesült Királyság Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézetének (NICE) jelenlegi álláspontja is – mivel nem áll rendelkezésre magas színvonalú bizonyíték a kannabisz gyógyszerek rutinszerű használatára.

Elmondta, hogy figyelembe kell venni azokat a lehetséges kockázatokat is, amelyekkel az engedély nélküli gyógyszereket felíró orvosok szembesülnek.

A kannabisz gyógyszerek legálisak az Egyesült Királyságban, de még nem tartoznak a standard formában engedélyezett gyógyszerek közé. Ez azt jelenti, hogy engedély nélküli gyógyszerek felírása esetén az egyes orvosok felelősek azért, ha bármi rosszul sül el, vagy ha a beteg úgy dönt, hogy a jövőben követelést nyújt be az orvossal szemben.

Sajnos ez egy elkerülhetetlen szakasz, amelyen át kell kerülnünk, mielőtt a kannabisz gyógyszereket mindenki számára elérhetővé tehetnénk, akinek szüksége van rá – folytatta Dr. Ordman.

A gyógyszerek kapuőrsége, például a NICE és az IASP helyesen teszi, ha nem támogatja ezeket a gyógyszereket, hiszen óriási felelősségük van a betegek és az orvosok biztonságának megőrzésében, és közvetve az orvosságot felírók védelmében.

Tény, hogy nem rendelkezünk “A fokozatú randomizált kontrollvizsgálati (RCT) bizonyítékokkal e gyógyszerek biztonságosságáról és hatékonyságáról, amelyek kielégítenék az IASP, a NICE és a többi szervezet követelményeit.

Hozzátette: Másrészt az orvosi szakirodalomban még mindig rengeteg támogató anyag található, és számos elismert orvosi szakértő is kijelentette, hogy az “A fokozatú randomizált kontrollvizsgálatok nem felelnek meg a szükségleteknek a hosszú ideig fennálló fájdalom kezelésében.

Kannabisz és fájdalom – összefoglaló orvosoknak

Kockázati faktorok

Dr. Ordman, a Királyi Orvostudományi Társaság (Royal Society of Medicine) Fájdalomcsillapítási Szekciójának korábbi elnöke, aki nemrégiben hagyta el az állami egészségügyi szektort (NHS), hogy magánpraxist folytasson, maga is több tucat olyan beteget kezelt, akik arról számoltak be, hogy a kannabisz gyógyszerek hosszantartó fájdalom csillapítására történt alkalmazása előnyös volt számukra.

Fájdalomspecialistaként az elmúlt 25 évet azzal töltöttem, hogy küzdöttem, hogy segítsek néhány emberen, és néha nagyon frusztráltnak éreztem magam amiatt, hogy nincsenek meg a megfelelő hagyományos gyógyszerek, amelyekkel segíthetnénk rajtuk – mondta.

Gyakran egyetlen hagyományos gyógyszer sem hatott, vagy elviselhetetlen mellékhatásokkal járt, miközben a betegek azt mondták nekem, hogy a kannabisz gyógyszerek segítettek rajtuk, különösen az olyan hosszú ideig fennálló fájdalmak esetében, mint a fibromialgia.

Így folytatta: A kannabisz gyógyszerek nem fognak mindenkinek beválni, és nem ígérhetem, hogy 100 százalékban biztonságosak – épp úgy nem, mint a hagyományos gyógyszerek -, de meggyőződünk arról, hogy a beteg szenvedése és a kannabisz gyógyszerekből származó előnyök közötti egyensúly szinte biztosan felülmúlja a nem specifikus kockázatokat.

Azonban, ezt a döntést meg kell osztani a beteggel, és a felíró orvosok nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a betegek teljes mértékben tisztában legyenek az engedély nélküli gyógyszerek szedésének kockázataival.

Dr. Ordman szerint az állami egészségügynek jelenleg nem lenne elég ideje vagy forrása ahhoz, hogy biztonságosan kezelje és támogassa azt a több millió beteget, akiknek hasznára válhatna az orvosi kannabisz.

Az orvosok bármilyen gyógyszer felírásakor vállalnak bizonyos fokú szakmai kockázatot, és minden egyes beteg esetét részletesen meg kell vizsgálni – mondta.

A mi klinikánkon teljes körűen tájékoztathatjuk a beteget az engedély nélküli gyógyszerek kockázatairól, de ez jelentős munkát, erőfeszítést és ellenőrzést igényel. Az állami egészségügynek – még ha hozzáférhetne is ezekhez a gyógyszerekhez – egyszerűen nincs ideje vagy erőforrása arra, hogy ezt nagyobb számú betegnél elvégezze.

Az IASP most egy átfogó kutatási menetrend kidolgozására szólít fel.

Az IASP korábbi elnöke, Dr Lars Arendt-Nielsen, aki a munkacsoportot létrehozta és annak társelnöke volt, elmondta: A prioritások közé tartozik azon fájdalommal küzdő betegek azonosítása, akiknél a kannabisz vagy a kannabinoidok használata legszükségesebb lenne, és akiknél legnagyobb az ártalom kockázata.

Szükség van továbbá a vizsgált kémiai entitások körének bővítésére, a megfelelő dózisok és hatásuk azonosítására, valamint az optimális adagolási módszerek meghatározására.

A kannabisz hatékonyan kezeli a fibromialgiát, emellett csökkenti a betegek gyógyszer és opioid szükségleteit

Valós életből származó bizonyítékok

Bár a további kutatások üdvözlendők, egyelőre nem világos, hogy honnan lesz erre pénz.

Ahogy Dr. Ordman rámutatott, az RCT-k (randomizált kontrollvizsgálatok) – amelyeket általában a nagy gyógyszergyártó cégek finanszíroznak – milliókba kerülnek, és a gyógyszercégek nem valószínű, hogy kifizetik a pénzt, ha nem tudnak profitálni a kannabisz gyógyszerekből.

Most már csak valakinek létre kell hoznia a kutatást – mondta.

Jelenleg azonban nehéz elképzelni, hogy honnan jön ez a finanszírozás, különösen, hogy a Covid-19 olyan sok forrásunkat veszi el.

Mindeközben Barnes professzor azok közé tartozik, akik úgy vélik, hogy túl nagy súlyt fektetnek az RCT-kre, amikor a kannabisz gyógyszerek biztonságosságáról és hatékonyságáról vitatkoznak bizonyos állapotok esetén.

Úgy érvelt, hogy növényi gyógyszerként a kannabiszt nem kell ugyanolyan szigorúan és szabályozottan kezelni, mint egy gyógyszeripari terméket, és rámutatott a betegek által a világ minden tájáról származó valós bizonyítékokra.

A probléma az, hogy úgy járnak el, hogy tájékozatlanok a növény előnyeit illetően, és elutasítják a valós bizonyítékokat a gyógyszerészeti paradigma javára – tette hozzá.

A kannabisz nem gyógyszeripari termék, hanem botanikai termék, és ekként kell értékelni.

Fodította: Damján Marianna

Visszanyert én: A kannabisz fájdalomcsillapító hatásának fenomenológiai vizsgálata

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2021/04/06/are-millions-of-people-who-use-cannabis-for-pain-just-wrong-and-misguided/