Interjú Dr. Kurt Blaas osztrák orvossal

Miért van szükségünk a kannabisz virágra az orvostudományban, Dr. Kurt Blaas elmondja egy interjúban

Dr. Kurt Blaas 1998 óta praktizál általános orvosként és kannabisz specialistaként. Beszéltünk vele a jogszabályokról, a vezető országokról és a természetes kannabinoidok előnyeiről.

Ön 20 éve használja a kannabiszt a gyógyászatban. Milyen tapasztalatai voltak?

A pácienseim szeretnének valamit, ami jól működik és nincsenek mellékhatásai. A kannabisz anyagok pontos kiválasztása és orvosi felügyelet mellett ez problémamentesen lehetséges. A természetes kannabisz anyagok sokkal jobban használhatók, mint a vegyi anyagok. A természetes alapú kannabisz cseppek és teák jól tolerálhatók, és könnyen kezelhetők, különösen az idősek és a krónikus betegek számára. Megvan a szervezet saját kannabinoid rendszere, ami nagyon jól elhelyezi a természetes kannabinoidokat. A természetes kannabinoidok jobbak és szélesebb körben használhatók.

Miben rejlik a természetes kannabinoidok orvosi felhasználásának előnye?

Egy természetes anyag közelebb van az emberi test biológiai folyamataihoz, mint a tisztán kémiai úton előállított anyag. Azokban a vizsgálatokban, ahol tisztán szintetikus kannabinoidokat használtak, kimutatták, hogy mellékhatások fordulhatnak elő, amelyek nem fordulnak elő a természetes kannabinoidoknál.

Miért nem legalizált a természetes kannabisz orvosi kezelésre Ausztriában?

Elsősorban azért, mert a WHO bevezetett egy egységes egyezményt (ENSZ-egyezmény a kábítószerekről) a 70-es években. Ez azt jelenti, hogy a kannabiszt, mint növényt, nem lehet alkalmazni sem a szabadidőben, sem az orvosi területen. Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Testülete befolyásolja a jogszabályokat és a nemzeti kormányokat. Az osztrák jogalkotó megítélése itt az, hogy mindent jól és helyesen meg kell tenni a kutatás és a betegek érdekében. A kannabinoidok nem csodaszerek, de gyakran kiválóan működnek, és nincsenek káros mellékhatásaik. Ezt a tényt tagadja a jogalkotó.

Mekkorára becsüli a keresletet a kannabisz gyógyszerekre?

Jelenleg Ausztriában mintegy 7000 – 10.000 embert kezelnek kannabinoidokkal. A kereslet növekedése óriási, és azt hiszem, az olyan betegek száma 25.000, akiket érdekel ez a gyógyszer. Az igény óriási, ami hiányzik az új jogi keret és a megfizethető árak. 

A dronabinol Németországban készített természetes THC megfizethetetlen sok beteg számára. Mitől olyan drága?

A bonyolult gyártási folyamat és a bonyolult termelési és ellátási lánc miatt. A készítményhez a tetrahidrokannabinolt (THC) ki kell vonni a kannabiszból, viszont a kitermelésbe beletartoznak a tisztítási folyamatok. Minőségi termék okán a sok kémiai tisztítási lépések olyan drágák. Továbbá az a tény, hogy a termék túl sok közvetítőn megy keresztül. 

A dronabinolnál, mint minden izolált vegyület esetében a THC-nak megvan az a hátránya, hogy az összes többi potenciálisan hatékony kannabinoid hatása nem érvényesül. Kell az egész virág a gyógyszerhez?

Igen, feltétlenül szükségünk van a teljes virág nyersanyagára azért, hogy a szabványosított kivonatok standardizált értékűek legyenek. A kannabisz virág mintegy 80 különböző kannabinoid és az 500 különböző összeevő széles spektrumú aktivitását egyszerűen lehet használni terápiás célokra, akár cseppek, teák formájában, vagy kannabisz vajként. Ésszerű a párologtatás is, a vaporizálás és az inhalálás. A dohányzást elutasítom, mert az égéstermékek később megtámadják a tüdőt. A virágból a gyógyszerészek egyszerűen és megfizethető kivonatot készíthetnek. A ma termesztett kannabisz növények már szabványos minőségű termékek, szándékosan szaporított fajták konkrét százalékos tartalommal. Így nem probléma, hogy egy orvos részletes és nagyon pontos adagot készítsen, amit tud használni. 

Ön szerint melyik országokban a legjobban megoldott gyógyászati kannabisz használat? 

Európában a modell ország Hollandia, ahol magas minőségű orvosi kannabisz jut a gyógyszertárba ellenőrzött formában. Sok orvos gyakorolja ott a használatát és az adagolást, és már régen megtanulták használni a párologtatót gyógyászati célokra. A tengerentúlon Kanada tűnik ki a különféle gyógyászati kannabisz fajtákkal. Az állam határozza meg a dolgokat, és több ezer orvosnak már elérhető ez a fajta gyógyszer, és tudományos megfigyelési programok kíséretében adják a betegeknek.

Melyek a leggyakoribb előítéletek a kannabisz gyógyszerrel kapcsolatban?

Az hogy a kannabisz kapudrog, addatkiv, és rövid idő alatt megváltoztatja a fogyasztó pszichéjét. Ez a tudatosság hiánya. A tény az, hogy már tudjuk, hogy csak azok veszélyeztetttek, akik hajlamosabbak a mentális betegségekre. A kannabisz terápiás dózisok esetén való alkalmazása nem okoz fiziológiai vagy funkciós zavart.

Miért alacsony az érdeklődés a gyógyszeripari vállalatok részéről a kannabinoidok iránt? 

Ezzel nem értek egyet. Különösen a kannabidiol értékesítés mutatják azt, hogy már van egy csomó, bár kicsi, olyan szolgáltató, aki behozza ezt a gyógyszert a forgalomba. Az olyan nagy gyógyszergyártó cégek, mint a BIONORICA és GW Pharmaceuticals sikeresen megjelentek termékeikkel a világpiacon. Végső soron sok vállalat esetében a kérdés a közgazdaságtan: vannak nagyszámú tanulmányok kannabinoid gyógyszerekkel, vagy sem?

Milyen változásokat szeretne Ön a betegek számára?

A törvényeket meg kell változtatni, úgy, hogy az egészségügy minden területén jóváhagyja a kannabisz – szintetikus vagy természetes – használatát a betegek számára. Nagyon érdemes lenne gyógyászati célokra használni időskorúaknál. Sok tanulmány kimutatta, hogy az idősebb emberek is részesülhetnek a kannabisz termékek jótékony hatásaiban, mint a jobb minőségű alvás, a szenilis depresszió csökkentése, a fájdalom enyhítése, vagy fokozott étvágy és súlygyarapodás. A legalizáció és a liberalizáció után a kannabisz termékek  Ausztriában megfizethetők lennének és mindenekelőtt könnyen használhatók. Pontosan ezt akadályozzák a jelenlegi törvények.

Miért alkalmaznak kevés kannabisz gyógyszert az orvosok?

Egyfelől a jelenlegi képzés miatt – a kannabinoidok és az orvosi alkalmazásuk nem képezi az orvosi kutatások tárgyát – másrészt, sok kolléga rosszul tájékozott és ezáltal nagyon elfogult a terápia ellen. A dronabidol jó tapasztalatai ellenére, különösen vidéki orvosoknál van meg a félelem, hogy az úgynevezett “drog orvos” rossz hírébe hozzák. Nagyon nagy szükség van az oktatásra és a betegekre, akik kérik, és ragaszkodnak a változáshoz.

Életrajz:
Dr. med univ Kurt Blaas (58) 1998 óta kezel a bécsi gyakorlatban betegeket szintetikus és természetes kannabinoidokkal…

Kapcsolat:
Dr. Kurt Blaas
Lindengasse 27 / Top 9-10;
1070 Wien
E-mail: drblaas@gmail.com
Tel.: 01/5231400
Fax.: 01 / 5231400-6
www.ordinationblaas.at

Forrás:
https://www.floweryfield.com/interview-dr-kurt-blaas