Ezért fordult egy kardiológus mégis a kannabisz felé

Cardiologist Second Look At Cannabis

Az amerikai Társaság az Általános Belgyógyászatért (Society for General Internal Medicine) egy olyan grémium, mely a belsőleg használandó gyógyszerek szakértőit tömöríti. Havonta jelentetnek meg egy hagyományos orvosi szaklapot, valamint időről időre hírlevelet is „A Fórum” címmel. Ez utóbbi minden egyes számában kimerítően taglalnak egy-egy orvosi témát. A 2016 márciusi számot teljes egészében az orvosi kannabisznak szentelték. Ez jól tükrözi a hagyományos orvosok folyamatos és egyre növekvő érdeklődését a kannabisz iránt.

Dr. Joe D. Goldstrich a Zelda Therapeutics-tól felkérést kapott, hogy egy cikkben számoljon be az orvosi kannabisszal kapcsolatosan szerzett tapasztalatairól. Dr. Joe már akkor is orvosként praktizált, mikor ezen cikket olvasók többsége még meg sem született. (Több, mint ötven éve indult el pályáján.)

Az alábbi írásból kiderül, hogy több, mint fél évszázados orvosi gyakorlat után miért döntött ez a kardiológus úgy, hogy mégiscsak foglalkozni kezd a kannabisz gyógyhatásaival.

Hogyan lesz egy kardiológusból kannabiológus?

Írta: Joe D. Goldstrich, MD, FACC

2012-ben, nem sokkal nyugdíjba vonulásomat követően töltöttem be a 74-dik életévemet. Sikeres pályafutást tudhattam magam mögött. Fő szakterületeim a megelőző kardiológia, a táplálkozástudomány, az integratív orvoslás és a klinikai lipidológia (zsíranyagcsere tudománya) voltak. Gyógyító tevékenység híján untam magam és depressziós lettem. Tökéletes mentális és fizikai állapotban voltam, és el sem tudtam képzelni, hogy mit kezdjek az életem hátralévő részével. Az orvosi engedélyeim már érvényüket veszítették, kivéve Kalifornia és Missouri államokat.

Találtam egy álláshirdetést egy kaliforniai orvosi kannabisz klinikára, Pomonaba. Nem pontosan tudtam, hogy ez milyen állás lehet, úgy hogy utánajártam. Azt sikerült kiderítenem, hogy a Kaliforniában 1996 óta legális orvosi kannabisz használatával kapcsolatban kéne iránymutatást adnom a betegeknek. Azt gondoltam, hogy ez talán segít túllendülni a nyomott kedélyállapotomon, hát jelentkeztem.

Naponta úgy 25 beteggel találkoztam –többnyire fiatalemberek állítólagos csípőtáji fájdalommal, akik legális lehetőséget kerestek arra, hogy kannabiszt szívhassanak. Akadt köztük néhány érdekes páciens is, akik arról számoltak be, hogy a kannabisz enyhítette a migrénnel, Crohn-betegséggel, csípőtáji fájdalmakkal, zöldhályoggal, szklerózis multiplexszel vagy álmatlansággal kapcsolatos panaszaikat. Egy nő a kannabisz fogyasztásától a kemoterápia mellékhatásainak csökkenését várta.

Csak némely páciens, de messze nem mindenki, hozott magával orvosi leleteket is.

Alig hat napig maradtam, mert számomra túl nagy stresszel járt a Kalifornia Állam által is kötelezően előírt orvosi leletek hiányában iránymutatást adni a betegeknek. Szerencsémre találtam más, érdekesnek ígérkező állást: egy táplálék-kiegészítőkkel foglalkozó cég orvosigazgatója lettem.

De a kannabiszt használó érdekesebb betegeket nem tudtam kiverni a fejemből, és továbbra is figyelemmel kísértem a kaliforniai, orvosi kannabisszal kapcsolatos álláslehetőségeket.

2013 vége felé beleakadtam egy oaklandi (Kalifornia) kannabisz-klinika hirdetésébe. Ez a klinika számos más klinikával együtt a MediCann alapító-elnök, orvosdoktor Jean Telleyrandhoz tartozott. Dr. Talleyrand hirdetésében egy orvosok által alapított, és általuk szakszerűen és etikusan működtetett klinikát reklámozott. Elrepültem Kaliforniába, és három napig figyeltem Dr. Talleyrandot és betegeit. Teljesen lenyűgözött az a professzionalizmus és az orvosi kannabisszal kapcsolatos óriási tapasztalat, melynek segítségével több, mint 300.000 kaliforniai beteget kezelt ezzel a szerrel. Elfogadtam az állást, és a következő 9 hónap során csaknem háromezer, orvosi kannabisz-kezelést igénylő pácienssel foglalkoztam.

Ez alatt az idő alatt kiderült számomra, hogy a már korábban tapasztaltakon túl a kannabisz hatékonyan használható egyéb betegségek, úgymint figyelemhiányos hiperaktivitás, asztma, szorongás, epilepsziás rohamok, depresszió, poszttraumás stressz, erekciós problémák és rák esetén is. (A rákkal kapcsolatban a kannabisz nem csak a kemoterápia kellemetlen mellékhatásait enyhítette, de úgy tűnt, hogy magát a daganatot is gyógyítja. Részleteket lásd később.)

Lassan felderengett, hogy míg a betegek számára legális lehetőséget biztosítok arra, hogy orvosi kannabiszt használjanak az egészségügyi problémáik kezelésére, jómagam alig valamennyi, vagy épp semennyi tudással és tapasztalattal nem rendelkezem a támában. Ekkor határoztam el, hogy valódi szakértővé, azaz „kannabiológussá” növöm ki magam.

Még többet tanulni

2014-ben csatlakoztam a „Society of Cannabis Clinicians”-hez, (Kannabisszal Gyógyító Orvosok Társasága) egy a kannabisz tudományos, orvosi felhasználási lehetőségeinek feltárása és kiaknázása érdekében tevékenykedő szakmai csoporthoz.

Nem sokkal a csatlakozásomat követően Mara Gordon szólalt fel a társaságban. Ő orvosi célra használandó kannabisz olaj előállításával foglalkozott, és nem volt orvosi diplomája. Hosszú évek óta segítette a betegeket az olaj alkalmazásában.

2014 szeptemberében, a coloradoi Denverben, mikor egy, az orvosi kannabisszal kapcsolatos, orvosoknak tartott, folytatólagos továbbképzésen vettem részt, ismét hallottam Marát beszélni. Nagyon beteg embereket kezelt orvosi kannabisz olajjal. Rákosokat, olyanokat, akiket a kimerítő hagyományos terápiát követően az orvosaik gyógyíthatatlannak nyilvánítottak. Százával látta el a betegeket orvosi kannabisz olajjal az évek során, és eközben több tapasztalatot szerzett a témában, mint bárki más, akivel találkoztam. Megkértem Marát, hogy tanítson meg arra, amit ő tud, adja át nekem az orvosi kannabisszal kapcsolatos tapasztalatait. Orvosként ezt egyáltalán nem volt könnyű megtennem, de bármire hajlandó voltam, hogy ezt a tudást megszerezzem. Ekkor már 2015 tavaszán jártunk.

A legtöbb beteg, akiről konzultáltunk, rákos volt. Megvizsgáltam a tumormarkereiket és a radigológiai leleteiket. Néhány daganat jelentősen lecsökkent, vagy teljesen eltűnt, néhány megállt a növekedésben, és olyan is akadt, ami tovább nőtt. Kannabisz tehát nem egy onkológiai csodaszer, de elég sok sikeres alkalmazását láttam ahhoz, hogy óvatos optimizmussal közelítsem a kannabisz olaj jelentőségét a rák gyógyításában.
Dióhéjban a legfontosabb tanulságok, melyeket a ráknak kannabisz olajjal való gyógyítása során összeszedtem:

  1. A kannabisz szinergikus hatást képes kifejteni a kemo-és sugárterápiákkal.
  2. A kannabisz képes olyan folyamatok beindítására, melynek eredményeképp a rákos sejtek elhalnak.
  3. Az ID-1 tumorgén elősegíti a rákos sejtek növekedését, szaporodását és áttételek képződésést.
  4. Kannabidiol, vagy CBD, (a kannabisznak egy olyan összetevője, melynek nincsenek pszichedelikus hatásai) képes tumorellenes aktivitásra, részben azáltal, hogy gátolja és megállítja az ID-1 gének képződését.

http://www.orvosikannabisz.com/szakmabelieknek/tudomany/hatoanyagok/kannabinoidok/az-id-1-gen-agressziv-daganatok-es-a-cbd/

Hogyan használható mindez az információ terápiás protokollok kifejlesztésére a betegek számára?

Sokan úgy képzelünk el egy orvosi kannabiszt használó beteget, mint aki egész nap mást sem tesz, mint otthon ül, és jointot szív. Általában azonban nem ez a helyzet. Bár az elszívása alkalmas lehet arra, hogy megelőzzön egy migrénes fejfájást, vagy enyhítsen egy krónikus fájdalom belobbanásán, a legtöbb krónikus betegség esetén a kannabisznak egy koncentráltabb formája szükséges, ami leginkább szájon át adagolható.

Elengedhetetlen a kannabisz minta precíz laboratóriumi vizsgálata is. Ez nem csak a mintában jelenlévő kannabioidok (THC, CBD) százalékos arányának megállapítására vonatkozik, de azt is hivatott eldönteni, hogy találhatók-e a mintában növényvédőszer-maradványok vagy mérgező oldószerek. Szükséges továbbá a teljes kannabioid- és terpén-profil felállítása, hogy az együtthatásokat a legmesszebbmenőkig hasznosítani lehessen.

Ha a kannabioidok százalékos összetétele ismert, akkor a recepteket a THC illetve a CBD millagrammjaira vonatkozóan lehet felírni. Egy rákos beteg számára összeállított tipikus recept 50 és 300 mg közötti napi THC mennyiséget, és a szóban forgó tumor ID-1 génjének állapotától függően 50 és 300 mg közötti mennyiségű CBD-t ír elő. Ettől eltérő adagolás elsősorban a mellékhatások – pl. álmatlanság, megnövekedett étvágy vagy aluszékonyság – miatt alkalmazandóak.

A legtöbb páciens igyekszik elkerülni a THC-nek tulajdonított pszichoaktív hatásokat, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy nagyon kicsi adagokkal (1 és 5 mg között) kezdjük a kúrát. Ezt csak igen lassan és fokozatosan növelhetjük, építve a folyamatos THC alkalmazás eredményeként kialakuló toleranciára. Mivel a CBD-nek nincsenek pszichoaktív hatásai, ennek az adagolását gyorsabban növelhetjük.

Ezt tanultam meg mostanáig. Tapasztalataim arról győztek meg, hogy ideje, hogy a kannabisz kikerüljön a kriminalizált státuszból, és kettős-vak, placebo-kontrollált vizsgálatoknak vessék alá. Csak ennek segítségével lehet felmérni ennek a figyelemre méltó gyógyszernek a potenciális felhasználási lehetőségeit.

Forrás:
http://illegallyhealed.com/heres-why-a-cardiologist-took-a-second-look-at-cannabis/

Referenciák:
1. Baron EP. Comprehensive review of medicinal marijuana, cannabinoids, and therapeutic implications in medicine and headache: what a long strange trip it’s been. Headache 2015;
55(6):885-916.
2. Schicho R, Storr M. Cannabis finds its way into treatment of Crohn’s disease. Pharmacology 2014; 93(1-2):1-3.
3. Eisenberg E, Ogintz M, Almog S. The pharmacokinetics, efficacy, safety, and ease of use of a novel portable metered-dose cannabis inhaler in patients with chronic neuropathic pain: a phase 1a study. J Pain Palliat Care Pharmacother 2014; 28(3):216-25.
4. Sun X, Xu CS, Chadha N, Chen A, Liu J. Marijuana for glaucoma: a recipe for disaster or treatment? Yale J Biol Med 2015; 88(3):265-9.
5. Pryce G, Baker D. Endocannabinoids in multiple sclerosis and amyotrophic lateral sclerosis. Handb Exp Pharmacol 2015; 231:213-31.
6. Belendiuk KA, Babson KA, Vandrey R, Bonn-Miller MO. Cannabis species and cannabinoid concentration preference among sleep- disturbed medicinal cannabis users. Addict Behav 2015; 50:178-81.
7. Smith LA, Azariah F, Lavender VTC, Stoner NS, Bettiol S. Cannabinoids for nausea and vomiting in adults with cancer receiving chemotherapy. Cochrane Database Syst Rev 2015; 11:CD009464.
8. Thompson M. The mysterious history of “marijuana.” NPR.org. Available at:http://www.npr.org/ sections/codeswitch/2013/07/14/201981025/the-mysterious- history-of-marijuana (accessed on January 2, 2016).
9. Hadland SE, Knight JR, Harris SK. Medical marijuana: review of the science and implications for developmental-behavioral pediatric practice. J Dev Behav Pediatr 2015; 36(2):115-23.
10. Tashkin DP, Shapiro BJ, Lee YE, Harper CE. Effects of smoked marijuana in experimentally induced asthma. Am Rev Respir Dis 1975; 112(3):377-86.
11. Korem N, Zer-Aviv TM, Ganon Elazar E, Abush H, Akirav I. Targeting the endocannabinoid system to treat anxiety-related disorders. J Basic Clin Physiol Pharmacol 2015.
12. Devinsky O, Marsh E, Friedman D, et al. Cannabidiol in patients with treatment-resistant epilepsy: an open-label interventional trial. Lancet Neurol 2015; 4422(15):379-8.
13. Hillard CJ, Liu Q. Endocannabinoid signaling in the etiology and treatment of major depressive illness. Curr Pharm Des 2014; 20(23):3795-811.
14. Betthauser K, Pilz J, Vollmer LE. Use and effects of cannabinoids in military veterans with posttraumatic stress disorder. Am J Health Syst Pharm 2015; 72(15):1279-84.
15. Chauhan NS, Sharma V, Dixit VK, Thakur M. A review on plants used for improvement of sexual performance and virility. BioMed Res Int 2014; 2014:868062.
16. Giuliano M. Cannabinoid- associated cell death mechanisms in tumor models
(Review). Int J Oncol, May 2012.
17. Society of Cannabis Clinicians. http://cannabisclinicians.org/ (accessed on January 2, 2016).
18. Torres S, Lorente M, Rodríguez- Fornés F, et al. A combined preclinical therapy of cannabinoids and temozolomide against glioma. Mol Cancer Ther 2011; 10(1):90-103.
19. Scott KA, Dalgleish AG, Liu WM. The combination of cannabidiol and ∆9-tetrahydrocannabinol enhances the anticancer effects of radiation in an orthotopic murine glioma model. Mol Cancer Ther 2014; 13(12):2955-67.
20. Salazar M, Carracedo A, Salanueva IJ, et al. Cannabinoid action induces autophagy-mediated cell death through stimulation of ER stress in human glioma cells. J Clin Invest 2009; 119(5):1359-72.
21. Ling M-T, Wang X, Zhang X, Wong Y-C. The multiple roles of Id-1 in cancer progression. Differ Res Biol Divers 2006; 74(9-10):481-7.
22. McAllister SD, Soroceanu L, Desprez P-Y. The antitumor activity of plant-derived non-psychoactive cannabinoids. J Neuroimmune Pharmacol 2015; 10(2):255-67.
23. McAllister SD, Murase R, Christian RT, et al. Pathways mediating the effects of cannabidiol on the reduction of breast cancer cell proliferation, invasion, and metastasis. Breast Cancer Res Treat 2011; 129(1):37-47.
24. Russo EB. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. Br J Pharmacol. 2011;163(7): 1344-64.