Az orvosi kannabisz segít az ALS-betegnek túlélni a saját orvosait

ALS Cathy Jordan - HUN

Áprilisban Cathy Jordan ott ült a Kannabisz Terápiák Konferenciáján Arizonában. Mielőtt a színpadra lépett volna, beszélgetett Jahan Marcu-vel, a Philadelphia Medical Marijuana Examiner-től a kannabisz orvosi felhasználásáról ALS-re.

Cathy Jordan először 1985 nyarán vette észre, hogy valami baj van, amikor nem tudott felvenni dolgokat. Izmai nem válaszoltak. 1986-ban ALS-el (amiotrófiás laterális szklerózis) diagnosztizálták. Az ALS, más néven Lou Gehrig betegség, jellemzően a motoros neuronok halálát jelenti, ami oda vezet, hogy a beteg elveszti a kontrollt a végtagok, a légzés, a nyelés, a beszéd felett és széles körű celluláris diszfunkciót okoz. A legtöbb esetben a ALS sporadikus; ez nem egy vírus vagy autoimmun betegség.

“A legtöbb ember elkezd etető csövet használni, mert félnek a fulladásos haláltól”,-mondja Cathy.

1986-ban 3-5 évet jósolt neki a neurológus. Közel 3 évtizeddel később még életben van és ALS-el él.

“Minden orvosom nyugdíjba vonult, vagy halott. Már túléltem 5 támogató csoportot és 4 neurológust,”-mondta Cathy.

Mrs. Jordan egy floridai termelő segítségével kezdett el kannabisz használni, hogy ALS-ét kezelje a 80-as években. “Donny Clark biztosított számomra gyógyszert, amit a Myakka River Valley-ben termesztett … elkapták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték és az a kannabisz faj elveszett.”

“Tudod azt mondják, a fiatalság forrása Floridában van. Lehet, hogy volt valami a talajban, amitől ez a növény segített nekem … és én nem értem, hogy az orvosok miért nem tanulmányoztak engem. De még mindig szeretném tudni, hogy ez a növény miért segít nekem. “

A kannabinoidok potenciális terápiás eszközök lehetnek az amyotrophiás laterális szklerózis (ALS) kezelésében?

Eleinte az orvosok nem fogadták el, hogy a kannabisz felelős lehet Cathy meghosszabbodott élettartamáért. Más orvosok úgy gondolták, hogy bármilyen anyag szívása rontja a tüdő működését és még azzal is fenyegetőztek, hogy feljelentik a lebénult nőt, csupán azért, mert azt gondolta, hogy a kannabisz valójában segít neki.

“Meglátogattam egy neurológust a Duke Egyetemen. Amikor elmondtam neki, hogy kannabiszt szívok, nem tudta mit tegyen velem. Félt. Nem volt hajlandó megnézni a vérnyomásom, mert egy illegális drogot használtam.”

Cathy hozzáteszi:

“Megkérdeztem az orvosokat, hogy szednének-e egy olyan gyógyszert, ami neuroprotektív, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Azt mondták, hogy “igen” és kérdezték, hogy tudok-e ilyenről. A kannabisz, mondtam nekik.”

Csaknem három évtizeddel később, a tudomány utolérte ezt a csodás beteget. A tudósok kitenyésztettek egy egeret ALS-el, ami nagyon izgalmas volt Cathy számára. Kutatások kimutatták, hogy a THC és egyéb kannabinoidok hasznosak az egereknek ALS-el. A tornyosuló bizonyítékok, amik azt mutatják, hogy a kannabinoidok megállítják az ALS progresszióját, elkezdték megváltoztatni az orvosok és a kutatók hozzáállását, akik a közelmúltban ALS klinikai vizsgálatokra szólítottak fel kannabisz vagy kannabinoidok használatával.

“Ma mindannyian egyetértenek azzal, hogy kannabiszt szívok”-mondja Cathy. “Huszonhat évvel később, az eredeti neurológusom harcolt [sikeresen] azért, hogy a kannabisz legális legyen a betegeknek Delaware-ben.”

A kannabisz kezelheti a Lou Gehrig-kórt (ALS)

A kutatók úgy vélik, hogy a kannabisz segíthet az ALS betegeknek a fájdalom, a görcsösség, a nyáladzás, az étvágytalanság csillapításában és minimális a gyógyszerkölcsönhatása és a toxicitása.

“Vannak ALS-betegeknek egyesületek, amik harcolnak a jogokért, hogy a betegek méltósággal halhassanak meg. De mi a helyzet az élethez való joggal?”-kérdezi Cathy. “Tiltani a gyógyszeremet annyit tesz, mint elvenni az élethez való jogomat.”

Forrás:
http://www.examiner.com/article/medical-cannabis-helps-als-patient-outlive-her-own-doctors