A CBD csökkenti a vastagbélrákos sejtek szaporodását

Journal of Molecular Medicine

A nem-pszichotróp fitokannabinoid, a kannabidiol kemopreventív hatása kísérleti vastagbélrákra*.

Vastagbélrák milliókat érint a nyugati országokban. A kannabidiol (CBD) a Cannabis sativa biztonságos és nem-pszichotróp hatóanyaga, farmakológiai hatást fejt ki (antioxidáns és bélrendszer-gyulladáscsökkentő) és mechanizmusai (endokannabinoid enzimes lebomlás gátlása) potenciálisan hasznosak vastagbél daganatképződés ellen.

És ezért, megvizsgáltuk a kannabidiol (CBD) lehetséges kemopreventív hatását az azoximetán (AOM) által indukált vastagbélrák modelljében egerekben. Az AOM-kezeléssel összefüggésbe hozható az aberráns kripta gócokkal (ACF, preneoplasztikus elváltozások), polipokkal és tumorképződéssel, a foszfo-Akt, az iNOS és a COX-2 felszabályozásával és a kaszpáz-3 leszabályozásával. A kannabidiol (CBD) csökkentette az ACF-t, a polipokat és a tumorokat, valamint megakadályozta az AOM által indukált foszfo-Akt és kaszpáz-3 változásokat. A vastagbélrák sejtvonalakban a kannabidiol (CBD) megvédte a DNS-t az oxidációs károsodástól, fokozta az endokannabinoid szintet és csökkentette a sejt burjánzást (CB1 -, TRPV1- és PPARγ-antagonista érzékeny módon). Arra a következtetésre jutottunk, hogy a kannabidiol kemopreventív hatást fejt ki és csökkenti a sejtek szaporodását többféle mechanizmuson keresztül.

*A vastagbélrák a vastagbél (colon) rosszindulatú daganatos betegsége, gyakran járhat együtt a végbél (rectum) daganatával, ezért jogos lehet a kolorektális (colorectalis) rák elnevezés is.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Egy tanulmány azt mutatja, hogy a CBD-dús kannabisz kivonat hatékonyan kezeli a vastagbélrákot

Kutatás:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22231745