A kannabisz kezelheti a Lou Gehrig-kórt (ALS)

CNS Neuroscience & Therapeutics

Új kutatás azt mutatja, hogy a kannabisz alapú kezelések késleltethetik annak a végzetes betegségnek az előrehaladásást, amit úgy hívnak Lou Gehrig-betegség, vagy amiotrófiás laterális szklerózis (ALS).

A CNS Neuroscience & Therapeutics folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a Sativex kezelés, ami egy kannabisz alapú gyógyszer, a betegség előrehaladásának mérsékelt csökkenéséhez vezetett egerekben, amiket ALS modellel tenyésztettek.

A kutatást egy tudóscsoport vezette a Madridi Complutense Egyetemen, akik megállapították, hogy az eredmények „támogatják, hogy a Sativex (vagy alternatív Sativexhez hasonló fitokannabinoidok kombinációi) új, betegséget befolyásoló kezelésként szolgálhat ALS esetében”.

Számos korábbi tanulmány is bizonyítja a kannabinoidok potenciálját, beleértve a CBD-t és a THC-t, amik lelassítják a betegséget, jegyezte meg a csapat. A kutatók hozzáteszik, hogy további kísérleteket kell végezni, hogy magasabb dózisok hatékonyságát értékelni lehessen.

„Az ALS kezelésre való tekintettel, a betegség módosításának és a tünetek kezelésének szempontjából, a következő logikus lépés a kannabinoidok klinikai vizsgálata. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos adatok alapján, ésszerű azt gondolni, hogy a kannabisz jelentősen lassíthatja az ALS-t, potenciálisan meghosszabbíthatja a várható élettartamot és összességében jelentősen csökkentheti a betegséggel járó terheket.”

Körülbelül 30.000 amerikai szenved jelenleg Lou Gehrig-betegségben. A betegség a motoros idegsejteket érinti az agyban és a gerincvelőben. Ahogy a betegség halad előre, a betegek elveszítik az önkéntes izommozgás ellenőrzését, ami végül bénuláshoz és halálhoz vezet.

Nincs ismert gyógymód az ALS-re. Az egyetlen kezelésről, amit az FDA jóvá hagyott, a Riluzol-ról bebizonyosodott, hogy mindössze néhány hónappal hosszabbítja meg a betegek túlélését.

Másrészről a Sativex-et 24 országban hagyták jóvá szklerózis multiplex kezelésére, ami számos hasonlóságot mutat az ALS-el.

A kutatások azt mutatják, hogy a kannabinoidok gyulladásgátló és neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek, amiből sokan arra következtetnek, hogy számos különböző neurodegeneratív rendellenesség lelassítására lehetne őket használni.

Az orvosi kannabisz segít az ALS-betegnek túlélni a saját orvosait