Tanulmány: A regisztrált orvosi kannabisz betegek nagyobb valószínűséggel hagyják abba az opioidok használatát a nem regisztráltakhoz képest

 

PLOS One

Azok az krónikus fájdalomban szenvedő betegek, akik regisztráltak országos orvosi ​​kannabisz programba, jelentősen nagyobb valószínűséggel csökkentik vagy hagyják abba az opioidok használatát, mint a hasonló fájdalomban szenvedő, nem regisztrált betegek, a PLOS One (A tudomány közkönyvtára) folyóiratban online közzétett adatok szerint.

Az Új-Mexikói Egyetem kutatócsoportja az opiát receptre vonatkozó használati mintákat vizsgálta 21 hónapos periódus alatt az állami orvosi kannabisz programba bevont 37 fájdalomban szenvedő betegnél, szemben 29 nem nem bevont beteggel.

A nem használókkal összehasonlítva az orvosi kannabisz betegek “nagyobb valószínűséggel csökkentették a napi ópioid vényköteles dózisokat a mintaidőszak kezdete és vége között (83,8 százalék vs. 44,8 százalék), vagy teljesen abbahagyták az opioid receptek kiíratását (40,5 százalék vs. 3,4 százalék).” Az orvosi kannabisz betegek emellett nagyobb számban jelentettek jobb életminőséget.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy “a klinikai és statisztikailag szignifikáns bizonyíték arra vonatkozóan, hogy összefüggés van az orvosi kannabisz programba való beiratkozás, valamint az opioid receptek beszűntetése és csökkentése, valamint az életminőség javulása között, további vizsgálatokat indokol a kannabiszról, mint potenciális alternatíva a vényköteles opiátokra krónikus fájdalom kezelésében.”

Az orvosi kannabisz-használat az ópiát gyógyszerhasználat csökkenéséhez vezet

A korábbi tanulmányok hasonlóképpen kimutatják, hogy az orvosi kannabisz programokba beiratkozott betegek nagyobb valószínűséggel csökkentik az opioidok és egyéb vényköteles gyógyszerek alkalmazását.

Forrás:
http://blog.norml.org/2017/11/20/study-medical-cannabis-registrants-more-likely-to-cease-using-opioids-compared-to-non-participants/