Tanulmány: Inhalált kanabisz enyhíti a Parkinson-kór tüneteit

Clinical Neuropharmacology

Az egész növényi kannabisz belégzése tüneti enyhülést eredményez a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél a Klinikai Neurolofarmakológia (Clinical Neuropharmacology) szaklapban publikált megfigyeléses kísérleti adatok alapján. A Parkinson-kór a központi idegrendszer progresszív rendellenessége, amely remegést, lelassult mozgást és izommerevséget eredményez.

A Tel Avivi Egyetem Neurológiai Osztályának kutatói a Parkinson-kór tüneteit értékelték 22 betegnél kiindulási ponton és 30 perccel kannabisz belélegzése után.

A kutatók beszámoltak arról, hogy a belélegzett kannabisz a “tremor, a merevség és a bradykinsea (mozgás lassúsága) jelentősen javultak a kezelés után. Jelentősen javult az alvás és a fájdalom is. A szer nem okozott jelentős mellékhatásokat.”

Megállapították: “Ez a megfigyeléses tanulmánya elsőként jelentette mind a motoros, mind a nem motoros tünetek enyhülését kannabisszal kezelt Parkinson-kóros betegeknél. A tanulmány új utakat nyit meg a Parkinson-kór kezelésére szolgáló stratégiákban, különösen a jelenlegi gyógyszereknek ellenálló betegek esetében.”

Izrael 2011 óta hivatalosan engedélyezi a kannabisz ellenőrzött előállítását és forgalmazását terápiás célokra.

A tanulmány absztraktja: “A Parkinson-kór motoros és nem motoros tüneteinek kezelésére szolgáló kanabisz (orvosi marihuána) kezelés: nyitott címke megfigyelési tanulmány”.

Forrás:
http://blog.norml.org/2014/03/17/study-inhaled-cannabis-mitigates-parkinsons-disease-symptoms/