Orvosi kannabisz a Parkinson-kórban: Valós betegek tapasztalata

Clinical Neuropharmacology

Háttér
Az orvosi kannabisz használata ellentmondásos. Az előnyös hatásait kis mértetű klinikai sorozatok támogatják.

Célkitűzés
A tanulmány célja egy standardizált interjúkutatás eredményeinek ismertetése volt, amely visszamenőlegesen értékelte az orvosi kannabisz hatásait a Parkinson-kór (PD) tüneteire és annak káros hatásaira a legalább 3 hónapon át kezelt betegeknél.

Módszer
A felmérés telefonos interjúkat használt strukturált kérdőív segítségével, amely a parkinsonos tünetekre gyakorolt ​​szubjektív globális benyomódáson alapul, és igen/nem kérdésekkel a káros hatásokról.

Eredmények
Negyvenhárom beteg (40 férfi) vett részt. Az átlagos életkor 64.2 ± 10.8 év volt, a betegség átlagos időtartama 10.8 ± 8.3 év volt, a medián Hoehn és a Yahr (H&Y) III volt. Az orvosi kannabisz használatának időtartama 19.1 ± 17.0 hónap, az átlagos napi dózis pedig 0.9 ± 0.5 g volt. Az orvosi kannabisz bevitele elsősorban elszívva történt (38 esetben, 80.9%).

76.9% jelentett pozitív hatást ​​az általános állapotban és a hangulatban, 64% a fájdalom és görcsösség javulásáról, 59% csökkent remegésről és az alvás minőségének javulásáról számolt be.

Következtetések
Az orvosi kannabisz javította a Parkinson-kór tüneteit a kezelés kezdeti szakaszában, és nem okozott jelentős káros hatásokat ebben a kísérleti, 2-középpontos, retrospektív felmérésben. A használat mértéke és a jelentett hatások támogatják a Cannabis sativa-ból származó biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszerek további fejlesztését.

Kutatás:
http://journals.lww.com/clinicalneuropharm/Abstract/2017/11000/Medical_Cannabis_in_Parkinson_Disease___Real_Life.8.aspx