A kannabisz használata edzés előtt fokozza a „futók gyönyörét”

Cannabis and Cannabinoid Research

A Cannabis and Cannabinoid Research folyóiratban megjelent adatok szerint a futás előtti kannabisz használat az élvezet és a nyugalom nagyobb érzésével jár együtt.

A vizsgálatban résztvevők átlagosan 3,88 mérföldet futottak. A résztvevők „pozitívabb edzésélményről” számoltak be, amikor közvetlenül a kannabisz használata után futottak, mint amikor nem.

A szerzők a következőkről számoltak be: „A résztvevők arról számoltak be, hogy ad libitum (szükség szerint) kannabisz használat után több pozitív hatást, örömet, nyugalmat és a futók gyönyörének tüneteit (pl. eufória, könnyedség) tapasztalták meg. Ez összhangban van a korábbi keresztmetszeti kutatásokkal, amelyek arra utalnak, hogy a kannabisz testmozgással történő használata növelheti a testmozgás élvezetét.”

Arra a következtetésre jutottak: „Mivel a pozitív hatás, a disszociáció és az edzés közbeni élvezet pozitív kapcsolatban áll az egyén azon képességével, hogy elkezdjen és fenntartson egy rendszeres testmozgást, lehetséges, hogy a kannabisz használata ténylegesen elősegíti a testmozgás motivációját és az elköteleződést egyes kannabiszt használók körében. Ezek az eredmények részben magyarázatot adhatnak arra, hogy a kannabiszt használók miért teljesítik nagyobb valószínűséggel a minimális fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatásokat, és miért alacsonyabb a testtömeg-indexük, valamint miért végeznek átlagosan több testmozgást azok a kannabisz használók, akik edzés előtt használnak kannabiszt, azokhoz a használókhoz képest, akik nem tesznek így.”

A futás stimulálja az endokannabinoid rendszert és csökkenti a szorongást

A kutatások arra utalnak, hogy az endokannabinoidok, nem pedig az endorfinok felelősek az úgynevezett „futók gyönyöréért”.

A Wayne Állami Egyetem kutatói által 2022-ben közzétett adatok határozottan arra utalnak, hogy az endokannabinoidok felelősek az úgynevezett „futók gyönyöre” élményéért. „A gyakorlatok megbízhatóan növelik a szervezet endokannabinoidjainak szintjét [és]… az embereken és állatmodelleken végzett vizsgálatok az endokannabinoidokra mutatnak rá – nem az endorfinokra –, mint a futók gyönyöre kulcsszereplőire” – írta Hilary A. Marusak, az egyetem pszichiátriai és viselkedési idegtudományi adjunktusa.

„Ez a természetes kémiai ráerősítés jobban megmagyarázhatja a testmozgásnak az agyra és a testre gyakorolt jótékony hatását.”

Számos korábbi tanulmány dokumentálta a kapcsolatot a kannabisz használata és a nagyobb fizikai aktivitás között mind a fiatalabb, mind az idősebb populációban.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A futók gyönyöre és az endokannabinoid rendszer

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37440169/