A futás stimulálja az endokannabinoid rendszert és csökkenti a szorongást

Psychoneuroendocrinology

Az endokannabinoidok jobb magyarázatként szolgálnak a „futók gyönyörét” emberekben, mint az endorfinok. Ez a hamburgi Pszichoszociális Orvostudományi Központ a Hamburg-Eppendorf Egyetemi Orvosi Központ, Szexuális Kutatási, Szexuális Orvostani és Törvényszéki Pszichiátriai Intézet Humán Viselkedési Laboratóriumánanak kutatóinak megállapítása.

A „futók gyönyöre” az állóképességi edzés közbeni jóllét érzését írja le, amelyet eufória és szorongásoldás jellemez. Széles körben elterjedt az a vélemény, hogy az endogén opioidok, például az endorfinok felszabadulása áll az érzés hátterében.

Egy új tanulmányban 63 résztvevő fokozott eufóriát és csökkent szorongást mutatott 45 perc futópadon végzett mérsékelt intenzitású futás után. A futás az anandamid és 2-AG nevű endokannabinoidok magasabb plazmaszintjét eredményezte.

Az opioid blokád nem akadályozta meg az eufória kialakulását. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „tanulmányuk azt mutatja, hogy az emberben a futók gyönyörének kialakulása nem függ az opioid jelátviteltől, de az EKR erős jelölt az emberben, amint azt korábban az egerekben is kimutatták”.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A futók gyönyöre és az endokannabinoid rendszer

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33582575/