A testmozgás növeli az anandamid szintjét, csökkenti a fájdalmat és a depressziót fibromialgiában szenvedő betegeknél

Medicine & Science in Sports & Exercise

Egy 37 fibromialgiában szenvedő nővel és 33 egészséges kontrolllal végzett vizsgálatban egy 15 hetes testmozgás program csökkentette a fájdalmat és megnövelte az anandamidszintet. A vizsgálatot a svédországi Linköping Egyetem Egészségügyi, Orvostudományi és Gondozási Tudományok Tanszékének Fájdalom- és Rehabilitációs Központjának tudományos munkatársai készítették.

A fizikai testmozgást az egészségügyi ellátásban egyre inkább támogatott krónikus fájdalmak esetén, olyan jótékony eredményekkel mint a fájdalom és a fáradtság csökkentése, valamint az életminőség javulása. Ennek ellenére a krónikus fájdalomban a testmozgás biokémiai következményeiről még mindig viszonylag kevés információ áll rendelkezésre.

Az endokannabinoid rendszerről azt állítják, hogy szerepet játszik az akut testmozgás által okozott jutalomban és a fájdalom gátlásában. A tanulmánynak az volt a célja, hogy megvizsgálja az erőedzés krónikus kimenetelét az endokannabinoidok és a kapcsolódó lipidek szintjén fibromialgia esetén.

A 15 hetes testmozgás után az anandamid szintje szignifikánsan megemelkedett a fibromialgiás betegekben. A fájdalom intenzitása és a depressziós pontszámok csökkentek, és az izomerő növekedett. A szerzők azt írták, hogy a „a megnövekedett anandamid és csökkent SEA [sztearoil-etanolamid] a fibromialgiában szenvedő nőkben a 15 hetes program után az erőedzés krónikus hatására utalhat”.

„A fájdalom intenzitása és a depressziós pontszámok csökkentek, az izomerő növekedett, és többváltozós összefüggésben az izomerősség pozitív összefüggésben állt a 2-AG szinttel az erőedzés után.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A testmozgás csökkentette a fejfájásrohamokat és az anandamid szintjét a migrénben szenvedő betegek kontrollált vizsgálatában

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32168104