Egy izraeli egyetem orvosi kannabiszra szakosodott diplomát ad

„A kannabiszipar ma olyan mint a kiberipar volt 10 évvel ezelőtt – Izrael képes arra hogy vezető pozíciót töltsön be ebben az iparágban is– mondta Prof. Itzhak Harpaz egyetemi rektor.

Egy északi egyetem lesz az első Izraelben, amely orvosi kannabiszra szakosodott egyetemi diplomát ad.

Az Afula és Názáret között elhelyezkedő, közel 5000 diáknak otthont adó Max Stern Yezreel Valley Egyetem a hétfői nappal bejelentette, hogy az újonnan felvett diákjai számára lehetőséget biztosítanak alapszakos diploma szerzésére viselkedéstudományból orvosi kannabisz specializációval, ami által szerepet játszhatnak majd az ország egyik „legsikeresebb iparágában”. A jövő évtől induló kurzusok az orvosi kannabisz termesztésére, illetve gyógyszertanra, közgazdaságtanra és a jogi ismeretekre fognak fókuszálni.

„A program célja, hogy a hallgatóknak képzést nyújtsunk az orvosi kannabisz területén létrejött újabb szakmákhoz, illetve hogy a szakterületet meghonosítsuk az iskolarendszerben,” mondta Dr. Efrat Barel, a program vezetője. „Az átfogó oktatási alap lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy elsajátítsanak minden szükséges ismeretet, később pedig munkájukkal tovább gyarapíthatják a szektort.”

Az oktatás harmadik évében a diákok gyakorlati tapasztalatot szereznek kannabisz ültetvényeken és termelőüzemekben, illetve orvosi kannabisszal foglalkozó gyógyszergyártó vállalatok és egyetemi kutatási laborok által tartott szemináriumokon vesznek részt.

„A kannabiszipar ma olyan mint a kiberipar volt 10 évvel ezelőtt – Izrael képes arra hogy vezető pozíciót töltsön be ebben az iparágban is” – jelentette ki a Yezreel Valley Egyetem rektora, Prof. Itzhak Harpaz.

„Izrael képes vezető szerepet játszani ebben az iparágban is. Ezt az iparágat már most is számtalan új vállalkozás és technológia jellemzi, és mára egyértelmű vált, hogy gazdasági potenciálja több tízmilliárd dollárra nőhet. Büszkék vagyunk, hogy mi vagyunk az elsők akik az orvosi kannabisz szakterületét egyetemi keretek között oktathatjuk.”

Januárban a kormány engedélyezte az izraeli termesztésű orvosi kannabisz exportálását a világpiacra, amely a becslések szerint 28 milliárd dollárt fog érni 2024-re. Az állam 1-4 milliárd NIS (83-330 milliárd forint) bevételre számít évente az exportokból. Az engedélyeket kizárólag az egészségügyi minisztérium adhatja ki rendőrségi jóváhagyás mellett.

Figyelembe véve, hogy az iparágnak mennyire jelentős hatása lesz az izraeli gazdaságra az elkövetkezendő években, nagy szükség lesz képzett szakemberekre ezen a területen,” mondta Harpaz.Az exportálást elősegítő lépések után az egészségügyi minisztérium újabb reformokat jelentett be az elmúlt hónapokban. Többek között engedélyezik a betegek számára, hogy minisztériumi engedély nélkül orvosi receptre hozzáférhessenek az orvosi kannabisz termékekhez, illetve terveznek egy bizottságot is létrehozni a kannabisz termékek díjszabásának felülvizsgálatára.

Fordította: Major Ádám

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Frankfurt orvosi tanfolyamokat ajánl az orvosi kannabisz használatáról és receptre való felírásáról

Forrás: 
https://www.jpost.com/Israel-News/Israeli-college-to-offer-degree-specializing-in-medical-cannabis-594948