A szeretet aktiválja az agy kannabisz receptorát

Love molecule

Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

Mi történik, ha a “szeretet hormonok” és a “boldogság molekulák” összeütköznek? Egy csomó boldogság és egy joint, állítja egy új tanulmány. A University of California Irvine (UCI) kutatói megállapították, hogy az oxitocin – amit gyakran neveznek a “szeretet hormonnak” a jó érzések miatt amiket okoz társadalmi interakciókban – azáltal képes fokozni az örömöt, hogy az agy kannabisz-szerű kannabinoid neurotranszmittereit stimulálja.

“Miért van az, hogy a társas állatok – velünk együtt – élvezik a saját fajtájuk társaságát? A tanulmány neurobiológiai szempontból foglalkozik ezzel a kérdéssel,” magyarázza Daniele Piomelli, a kutatás vezető szerzője.

Ez az első kutatás, ami megállapítja az oyxtocin és az anandamid, a “boldogság molekula” közötti kapcsolatot. Az UCI kutatói egereken végezték a tanulmányt, elemezve azokat, amiknek hagyták hogy másokkal érintkezzenek, és amik izolálva voltak.

“Egy neurális mechanizmust mutatunk be [a tanulmányban], amely erősíti a társadalmi érintkezést: ez a mechanizmus az agy egy bizonyos területén lokalizálódik (a nucleus accumbens), és két fő játékost foglal magába,” mondja Piomelli az eredményekről. “Az oxytocin nevű kis fehérje, amit a hipotalamusz neuronjai termelnek, serkenti egy molekula, az anandamid termelődését, ami fokozza a szociális interakciók élvezetét annak a receptornak az aktiválásával, amit a kannabisz hatóanyaga is aktivál.”

Míg a kutatás az autizmusra fókuszál – a szociális érintkezés iráni érdeklődés hiányára, ami a betegség “fő jellemzője” – az eredmények kiemelik annak lehetőségét, hogy az anandamid lebomlás blokkolása és az oxitocin löket, amik megkönnyítik a személyes interakciókat. A hormon szerepe az autizmus ilyen szempontból történő javításában volt az, ami egy oxitocin orrspray megalkotásához vezetett. Egy kis ausztrál tanulmány, ami ezen a héten jelent meg megállapította, hogy a résztvevőknél – 3-8 éves gyermekek – a spray használatának öt hete alatt jelentős változások következtek be a szocializálódásban, ami tovább utal arra, hogy a szerelem hormon tulajdonságai jelentős hatást okoznak.

Más tanulmányok azt találták, hogy az oxitocin növeli az önbecsülést és azt az érzést, hogy kontrolláljuk az életünket, valamint csökkenti a nassolásra való hajlamot.

Azt is kimutatták, hogy ez megmagyarázza a selyemmajmok miért gyengédebbek és figyelmesebbek egymással, amely igazolja, hogy a hormon előnyei folyamatosan tárulnak fel.

Forrás:
http://www.thedailybeast.com/articles/2015/10/30/love-triggers-your-brain-s-weed-receptor.html