„Szokatlanul magas” az orvosi kannabisz fogyasztási aránya az Egyesült Királyságban Európa többi részéhez képest

Az Egyesült Királyság, ami jelenleg az európai orvosi kannabiszpiac növekedésének elsődleges hajtóereje, az egy betegre vetített „szokatlanul magas” fogyasztási mennyiségek miatt a vártnál nagyobb eladásokat mutat.

2024 végére az előrejelzések szerint 62 960 beteg fog orvosi kannabiszt fogyasztani az Egyesült Királyságban, ami 240 millió eurós (93 milliárd forint) árbevételt eredményez. Ez azt jelenti, hogy egy, az Egyesült Királyságban élő átlagos kannabiszt használó beteg évente 3811 euró (1,5 millió forint), havonta 318 euró (125 ezer forint) értékű orvosi kannabiszt fogyaszt el.

Összehasonlítva Németországgal, ahol Európában a legnagyobb az orvosi kannabisz piaca és a betegpopulációja, egy átlagos orvosi kannabiszt használó beteg az előrejelzések szerint évente 1563 euró (600 ezer forint), vagyis havonta 130 euró (50 ezer forint) értékben fog fogyasztani.

A szárított orvosi kannabisz virág vagy milliliter olaj grammja után fizetett átlagárak alacsonyabbak az Egyesült Királyságban, mint Németországban, így a költések elképesztő, 144%-os különbségéhez az elsődleges tényező a fogyasztási mennyiségek még nagyobb eltérése.

A szárított kannabisz virág vagy milliliter olaj grammja után fizetett átlagárak alacsonyabbak az Egyesült Királyságban, mint Németországban, ennek ellenére így a költésekben elképesztő, 144%-os különbség mutatkozik. Az elsődleges tényező, amely hozzájárul ehhez a költéskülönbséghez, a még ennél is nagyobb eltérés a fogyasztás mennyiségében.

Lengyelország: Hamarosan 12 új orvosi kannabisz termék kerül forgalomba a gyógyszertárakban

Miért fogy ilyen sok?

Lawrence Purkiss, a Prohibition Partners vezető elemzője így véleményezte a magas fogyasztási ráták lehetséges okait az Egyesült Királyságban, más európai országokhoz képest, ahol nagyszámú orvosi kannabiszbeteg él, mint például Németországban:

„Az Egyesült Királyság viszonylag magas egy betegre jutó fogyasztási aránya legalábbis részben annak a következménye, hogy a piac teljes mértékben magánjellegű és önköltséges. A rendszeren belüli pénzügyi ösztönzők a magas felírási mennyiségre irányulnak, ellentétben Németországgal, ahol a betegek legalább 50%-ának az állami egészségügyi ellátás keretében megtérítik az orvosi kannabisz költségeit. A magánreceptre felírt kannabiszkezelések növekedése Németországban az elkövetkező években hasonló tendenciát mutathat majd.”

Stephen Murphy, a Prohibition Partners társalapítója és vezérigazgatója hozzátette: „A The European Cannabis Report 9. kiadásának megállapításai egy érdekes tendenciára mutatnak rá: az Egyesült Királyságban a betegek többet fogyasztanak, mint más piacokon élő társaik. Az orvosi kannabisz 2018-as legalizálása óta a magáncégek arra törekedtek, hogy javítsák a lehetőségeket és a hozzáférést a betegek számára. Az ellátási lánc korlátozásai és költségei miatt azonban a betegek gyakran a mennyiséget választják a frekvencia helyett. Ez rámutat arra, hogy folyamatos erőfeszítésekre van szükség a szabályozás egyszerűsítésére és a megfizethetőség javítására annak biztosítása érdekében, hogy a betegek igényei megfelelően kielégíthetők legyenek.”

Egyszerűen fogalmazva, a magánorvosok által felírt receptek magas költségei arra készteti az embereket, hogy egy alkalommal nagyobb mennyiségű kannabiszt vásároljanak, így pénzt takaríthatnak meg az adminisztráción.

Az Egyesült Királyság piacának robbanása

Az előrejelzések szerint az orvosi kannabiszt használó betegek száma az Egyesült Királyságban a következő négy évben tovább fog nőni, 2028-ra várhatóan 124%-kal, körülbelül 141 000-re (a 2024 végi körülbelül 63 000-ről).

Németországban a növekedési ráta mindössze 24%, 2028-ra körülbelül 346 000 orvosi kannabiszt használó betegre számítanak (2024 végére körülbelül 278 000).

Németország és az Egyesült Királyság együttesen 2028-ra az összes orvosi kannabisz eladás és beteg 77%-át adja majd Európában (Németország 50%, az Egyesült Királyság 27%).

A kannabisz globális piaci előrejelzése 2027-re 55 milliárd dolláros legális kannabiszeladást jósol

A magánklinikák ösztönzik a növekedést

Bár az orvosi kannabiszt 2018 novemberében legalizálták az Egyesült Királyságban, és technikailag receptre kapható a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) révén, az Egyesült Királyságban szinte kizárólag magánklinikák segítik a betegek hozzájutását az orvosi kannabiszhoz.

Ezeket a klinikákat olyan nagy orvosi kannabisz-terjesztők látják el, mint a Curaleaf Laboratories. Jonathan Hodgson, a Curaleaf Laboratories vezérigazgatója a következőket mondta az Egyesült Királyság eladásainak és betegállományának növekedéséről:

„2024 eleje már óriási növekedést mutatott, az Egyesült Királyságban rekordszámú magánklinika kínál mostanra minden eddiginél alacsonyabb előjegyzési költségek mellett orvosi kannabisz terápiát. Több készítmény és adagolási forma jelent meg a piacon, mint például a pasztillák és a folyékony vape patronok, kibővítve a szakemberek által a betegek számára felírható kezelési lehetőségeket.”

Ezeket az adatokat a Prohibition Partners brit székhelyű kannabisz-adat- és hírszerző cég egy új jelentésében tette közzé – The European Cannabis Report: 9th Edition.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az orvosi kannabisz fellendülése Németországban: 70 000 új beteg április 1. óta