Mi az a THCJD?

Minden, amit a THCJD-ről tudni érdemes

A THCJD egy olyan titokzatos kannabinoid, amelyet hivatalosan még mindig nem fedeztek fel a kannabiszkutatók. Még a létezése is olyan kérdés, amelyben egyszerűen el kell fogadnunk a gyártók szavát, akik azt állítják, hogy ezt a kannabinoidot a THCH mellett fedezték fel 2020-ban, és akár 20-szor erősebb lehet, mint a THC.

Mi az a THCJD?

A THCJD teljes neve valószínűleg  „tetrahidrokannabioktil”, azonban sem ez a kifejezés, sem annak mozaikszava nem szerepel semmilyen tudományos irodalomban. Ennek a ritka kannabinoidnak a gyártói azt állítják, hogy ez egy „oktil-kannabinoid”, azaz oldallánca nyolc szénatomot tartalmaz.

Ezt az egyedülálló szerkezetet kötik a használók a THCJD fokozott hatásaihoz a normál THC-hez képest. Mivel azonban eddig még nem végeztek kutatást a THCJD-vel kapcsolatban, csak találgatni lehet bármilyen releváns tényezőről, legyen szó a hatásairól, vagy a biztonságosságáról.

A Wikipédia szócikke szerint a tetrahidrokannabioktil (THCO) egy erős fitokannabinoid, egy CB1 és CB2 receptorok agonistája, a THC szintetikus homológja, valamint a JWH-138 szintetikus kannabinoid delta-8 izomerje. A cikk szerint ezt kannabinoidot nevezik THCJD-nek is, de nincs hozzá referencia.

Hogyan készül a THCJD?

Az internetes pletykák szerint a THCJD eredendően természetes kannabinoid. Olyan természetes kannabinoidokhoz hasonlóan (HHC, THCP), amelyek nem állnak rendelkezésre piacképes mennyiségben a kannabiszban, a THCJD-t át kell alakítani egy másik kannabinoidból, például CBD-ből, egy izomerizációnak nevezett kémiai reakcióval.

Mikor fedezték fel a THCJD-t?

Különböző internetes források szerint a THCJD-t egy 2020-as olaszországi tanulmány során fedezték fel, amely a THCH felfedezéséhez vezetett. Azonban ebben a tanulmányban – vagy bármely publikált kutatásban – sehol sem találni említést „THCJD”-ről vagy „tetrahidrokannabioktilról”.

Minden olvasót, aki ismer a THCJD-vel kapcsolatos kutatásokat, arra biztatunk, hogy továbbítsa azokat felénk. Jelenleg azonban nem világos, hogy a THCJD természetes módon előfordul-e egyáltalán a kannabiszban. Lehetséges, hogy a THCJD egyszerűen egy olyan anyag, amely véletlenül a kannabinoidokkal való trükközés során jelent meg, ami szükséges a delta-8 THC, delta-10 THC és más, gyakran szintetizált kannabiszvegyületek létrehozásához.

Mit csinál a THCJD?

A THC ezen alternatív formájának gyártói azt állítják, hogy a THCJD ugyanolyan hatásokat kínál, mint a hagyományos THC, de „19-szer nagyobb hatékonysággal”. Mivel ezeket az állításokat egyetlen tudományos kutatás sem támasztja alá, nem tudni, honnan származnak ezek a számok.

A titokzatos kannabinoidot azonban jelentős internetes legenda övezi – még saját Subredditje is van. Egy felhasználó például 2022 augusztusában közzétett egy bejegyzést, amelyben kritizálta a THCJD támogatóit, és azt állítja, hogy ahelyett, hogy egyedi vegyület lenne, a THCJD valójában ugyanaz, mint a THC-oktil vagyis a JWH-138, amit tudományos kutatásokban szintetikus vegyületként használnak.

A felhasználók tovább vitatkoznak arról, hogy bármelyik kannabinoid valóban lehet-e „teljes CB1 agonista”, amint azt a THCJD kapcsán gyakran állítják.

Az iparág által terjesztett félretájékoztatás a kenderről

Miben különbözik a THCJD a THC-től?

Ha hinni lehet a marketinges hírverésnek, a THCJD az úgynevezett „nyolc szénatomos” THC-változat, ami azt jelzi, hogy az alkilláncában nyolc szénatom van, ami ha igaz, a valaha előállított legnagyobb hatású kannabinoidhoz vezetne. Összefüggésben a tudósok úgy vélik, hogy a THCP (egy természetesen előforduló kannabinoid) részben azért olyan erős hatású, mert két extra szénatom található a végződésén.

A normál THC-nek csak öt szénatomos farka van, ami úgy tűnik, hogy korlátozza affinitását az agy bódító hatást közvetítő CB1 receptoraihoz. Mivel a THCP látszólag a normál THC hatékonyságának 33-szorosát kínálja, egy újabb szénatom hozzáadása a THCP hét szénatomjához képest elméletileg még annál is erősebbé tenné a THCJD-t. Akkor a THCJD-t miért úgy hirdetik, hogy csak 19-szer erősebb, mint a THC-t?

A THCJD jobb, mint a THC?

Nem, semmi sem utal arra, hogy a THCJD jobb lenne, mint a THC – különösen azért, mert lehet, hogy nem is létezik. Az interneten jelenleg elérhető bármely THCJD termék nagy valószínűséggel hamis, valamilyen szintetikus kannabinoidot tartalmaz, és minden bizonnyal kiábrándító élményhez vezet, és akár veszélyes is lehet.

Azok a kannabinoid termékek jelentik a legnagyobb veszélyt, amelyek a legtávolabb vannak a piac peremén. A perem-kannabinoidok legfrissebb típusaként a THCJD bőven ad indokot óvatosságra.

A szintetikus THC-alternatívák lehetséges mellékhatásai:

  • szájszárazság
  • szemvörösség
  • károsodott koordináció
  • fokozott pulzusszám
  • memória problémák
  • szorongás
  • üldözési mánia

Ezek a hatások akár órákon át fennállhatnak és orvosi segítségek is igényelhetnek.

A hatások intenzitása az adagtól, a fogyasztási módtól, az anyagcserétől és a felhasználó érzékenységétől függően változik. Lehetséges, hogy más, korábban nem észlelt kellemetlen mellékhatások is előfordulhatnak.

Mi az a HHC? Hatásai, biztonságossága és jogi státusza Európában

A THCJD szintetikus?

Igen, feltételezhetjük, hogy az interneten található THCJD termékek teljesen szintetikusak. Nincs egyértelmű utalás arra, hogy a THCJD a természetben is előfordul a kannabisznövényben – és ami azt illeti, nincs egyértelmű jele annak, hogy a THCJD akár szintetikusan is előállítható. Tehát nemcsak azt feltételezzük, hogy szintetikus, hanem azt is, hogy az interneten vásárolt THCJD termékek hamisak is, valamint más szintetikus vegyületekkel szennyezettek lehetnek.

A THC, a THCP, a THCV és a THCJD összehasonlítása

  THCJD (THC-oktil) THC THCP THCV
Alkil (oldal) lánc hossza oldallánc 8 szénatommal oldallánc 5 szénatommal oldallánc 7 széntommal oldallánc 3 szénatommal
Természetes vagy szintetikus kannabinoid Állítólag nyomokban megtalálható a kannabisznövényben, de többnyire más kannabinoidokból állítják elő, ezért szintetikus. A kannabisznövényben természetesen nagy mennyiségben előforduló vegyület. Nyomokban megtalálható a kannabisznövényben, többnyire más kannabinoidokból állítják elő. A kannabisznövényben természetesen megtalálható, és a tetrahidrokannabivarsav (THCVA) dekarboxilezésével jön létre.
Pszichotróp hatások Igen, nagyon erős Igen Igen, nagyon erős Igen, mérsékelten
Jogi státusz (BM rendelet az ellenőrzött anyagokról) Nem szerepel a tiltott szerek listáján. Magyarországon tiltott. Magyarországon tiltott. Nem szerepel a tiltott szerek listáján.

THC és THCV: Mi a különbség?

Biztonságos a THCJD?

A jelenleg online megvásárolható kannabinoidok közül valószínűleg a THCJD a legkevésbé biztonságos. Az összes többi, általunk ismert kannabinoid esetében a hatásokat legalább egy maroknyi tudományos tanulmány alátámasztja, amelyek legalább igazolják létezésüket.

Miközben a THCJD-vel kapcsolatban elméletileg bármilyen információt lehetséges előállítani, az erről a kannabinoidról rendelkezésre álló ismeretek ellentmondásosak. Egyelőre egyszerűen kerüljük el a THCJD-t.

Legális a THCJD?

Mivel lehet, hogy egyáltalán nem is kannabinoid, a THCJD néven ismert anyag vegyületként egyedülálló jogi területen található. A magyar tövények szerint delta-9 THC-n túl az izomerek (ugyanolyan atomokkal rendelkező, de eltérő szerkezetű vegyületeket), valamint metabolitok (a vegyületek emésztés és lebontás miatt előforduló változatai) is illegálisak.

Először be kell bizonyítani, hogy a THCJD vagy természetes módon előfordul a kannabiszban, vagy egy másik kannabinoidból származik, hogy bármi köze legyen a THC-hez, a kannabiszhoz vagy a kenderhez. Egyelőre a legjobb, ha a THCJD-t a csalárd kannabinoidok saját szélső kategóriájába tartozónak tekintjük.

A 31 turistát kiütő kábító gumicukorkák nyomában – A  Drogriporter cikke ide kattintva olvasható

Hogyan kerüljük el a CBD átveréseket?

Lehet vásárolni THCJD-t online?

Igen, sajnos lehetséges a „THCJD” néven forgalmazott termékek online vásárlása. A közelmúltban számos, a szürke zónában működő, gátlástalan árus, gyakorlatilag nulla átláthatóság mellett, elkezdte a THCJD-termékek virulens marketingjét a közösségi médián keresztül. Ennek eredményeként a fogyasztók tanulatlanul indítottak rohamot, hogy beszerezzék ezt a kannabinoidot.

Annak ellenére, hogy elérhető, valószínűleg nem érdemes online THCJD-t vásárolni. Semmi sem utal arra, hogy a vásárolt terméknek bármi köze lenne a kannabiszhoz.

Milyen típusú THCJD termékek léteznek?

A piacon ma már megtalálhatóak THCJD vape penek, patronok, de gumicukrok, tinktúrák, hasis vagy desztillátum is. A THCJD termékek kínálata csak bővülni fog, ha ez a kannabinoid olyan fokú legitimációt nyer, amely jelenleg hiányzik.

A lényeg: Próbáljam ki a THCJD-t?

A THCJD olyasvalami, amit érdemes kipróbálni? A válasz határozottan „nem”. Mivel a THCP és a THC más „fokozott” formái már elérhetőek, mi értelme van a THCJD-nek?

A relevancia hiányán túl okunk van kétségbe vonni a „THCJD” nevű kannabinoid létezését. Felszólítjuk a tudományos közösséget, hogy vizsgálják meg ezt az „oktil-THC-t”, hogy egyszer és mindenkorra megállapítsák, valóban valódi-e.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Mi a különbség a delta-8 THC és delta-9 THC között?