A kannabisz nem befolyásolja két ismert kemoterápiás szer hatásmechanizmusát és hatékonyságát

The Oncologist

A kannabinoidok citokróm P450 izoenzim 3A (CYP3A) aktivitását befolyásoló potenciáljára vonatkozó eddigi adatok ellentmodásosak. A közelmúltban Hollandiában bevezetésre került egy szabványosított kannabisz-gyógyszer. Arra számítottunk, hogy megnövekszik a kannabisz rákellenes gyógyszerekkel egyidejűleg való használata, és elindítottunk egy gyógyszer-interakciós vizsgálatot, hogy értékeljük az egyidejűleg alkalmazott orvosi kannabisz hatását az irinotekán és a docetaxel farmakokinetikájára, amelyek CYP3A által közvetített biotranszformációnak vannak kitéve.

Huszonnégy rákbeteget kezeltünk i.v. irinotekánnal (600 mg) vagy docetaxellel (180 mg), majd 3 héttel később ugyanazon gyógyszerek mellett 15 egymást követő napon orvosi kannabisszal (200 ml gyógynövény tea, 1g/l) 12 nappal a második kezelés előtt. A gyógyszeres kezelés után legkésőbb 55 órával vérmintákat vettünk, és elemeztük az irinotekánt vagy a docetaxelt, valamint azok metabolitjait. Mindkét kezelés során farmakokinetikai vizsgálatokat végeztünk. Az eredményeket a megfigyelt farmakokinetikai paraméterek átlagos arányát (95%-os konfidencia intervallum [CI]) mutatják az egyidejűleg alkalmazott orvosi kannabisz használatával és anélkül.

A kannabisz-kezelés nem befolyásolta jelentős mértékben az irinotekán expozíciót és kiürülést (1.04; CI, 0.96-1.11 és 0.97; CI, 0.90-1.05) vagy a docetaxelét (1.11; CI, 0.94-1.28 és 0.95; CI, 0.82-1.08)

Az irinotekánnal vagy docetaxellel kezelt daganatos betegek orvosi kannabisz, gyógynövényes teaként való kezelése nem befolyásolja jelentősen ezen gyógyszerek plazma farmakokinetikáját. Az itt értékelt orvosi kannabisz fajta mindkét rákellenes szerrel szedhető, dózismódosítás nélkül.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A CBD csökkenti a kemotérápia okozta vesekárosodást

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17405893