Egy tanulmány szerint a kannabiszt fogyasztók „jobb eredményeket értek el” Covid-19 betegség esetén

Covid-19-ben szenvedő betegeknél a kutatók azt találták, hogy a kannabiszfogyasztók „jobb eredményeket” és „halálozási arányt” értek el, mint azok, akik nem használtak kannabiszt.

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/10/18/cannabis-and-covid-19-consumers-had-better-outcomes-in-study/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Egy új tanulmányhoz a kutatók a kannabisz és a Covid-19 kimeneteleinek összefüggését tárták fel egy több mint 320 000 koronavírus miatt kórházba került beteg országos adatbázisában.

A betegeket két, „kannabiszt szívók” és „nem használók” csoportra osztották. A nyilvántartásukat egy azonos korú, rasszú, nemű és 17 más társbetegséggel rendelkező, ellentétes csoportba tartozó pácienssel egyeztették össze. Ezeket az adatokat azután tudományosan elemezték az eredmények összehasonlítása érdekében.

Az American College of Chest Physicians gondozásában megjelent szakmailag lektorált cikk szerint a vizsgálatba bevont 322 214 beteg közül 2603 volt kannabiszfogyasztó, és ezek általában fiatalabbak voltak, mint a nem használók.

Míg a fogyasztók körében magasabb volt a nikotin dohányzás, addig az egyéb társbetegségek, köztük az obstruktív alvási apnoe, az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, gyakrabban fordultak elő azoknál, akik nem használtak kannabiszt.

Egy összehasonlító elemzés kimutatta, hogy a kannabiszt fogyasztó betegeknél alacsonyabb volt az intubáció, az akut légzési elégtelenség és a súlyos, többszervi elégtelenséggel járó szepszis aránya, valamint alacsonyabb volt a mortalitás.

„A kannabiszt szívók eredményei és halálozási aránya jobb volt, mint a nem használóknak” – állapítják meg a szerzők.

„A kannabsz használatának jótékony hatása annak tulajdonítható, hogy gátolja a vírusok bejutását a sejtekbe, és megakadályozza a gyulladást elősegítő citokinek felszabadulását, ezáltal enyhítve a citokin felszabadulási szindrómát.”

A vírusellenes hatás vírusként terjed

Az eredmények további vizsgálatokat és nagyobb kísérleteket tesznek szükségessé ezen a területen, hozzáteszik: „A mortalitás és a szövődmények jelentős csökkenése indokolja a kannabiszhasználat és a Covid-19 közötti összefüggés további vizsgálatát. Tanulmányunk rávilágít a jövőbeni kutatások témájára a nagyobb kísérletek esetén, különös tekintettel a kannabisz széles körű használatára.”

Nem ez az első tanulmány, amely azt jelzi, hogy a kannabisz összefüggésbe hozható a Covid-19 jobb eredményeivel.

A kannabinoidok és a vírusra gyakorolt hatásuk egyre növekvő tudományos kutatás tárgyává vált, és számos tanulmány vizsgálja a vegyületek potenciális immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatásukat.

A Chicagói Egyetem kutatói korábban szignifikáns negatív összefüggést (védelmező hatás) találtak a CBD és a SARS-CoV-2 pozitív tesztek között, olyan betegek országos mintájában, akik receptre felírt formában nagy dózisban használják epilepszia kezelésére.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatok felhasználhatók az ACE2 expressziójának csökkentésére, amely fehérje a Covid-19 receptoraként működik a nyelven és a szájnyálkahártyán lévő sejtekben.

Eközben az Oregon Állami Egyetem kutatócsoportja arról számolt be, hogy a kannabigerolsav (CBGA) és a kannabidiolsav (CBDA) meggátolhatja a SARS-CoV-2 bejutását az emberi sejtekbe.

Egy nyomon követési tanulmány 1831 Covid-19-beteget vizsgált meg két kaliforniai kórházban, közülük 69-en számoltak be arról, hogy aktív kannabiszhasználók. Megállapították, hogy a kannabiszfogyasztók alacsonyabb szintű gyulladással kerültek kórházba, mint a nem használók, és „jelentősen jobb” eredményeket értek el, ami a jobb egészségügyi pontszámokban, a rövidebb kórházi kezelésben, az intenzív osztályra történő felvételi arányban és a gépi lélegeztetésre való kevesebb igényben mutatkozott meg.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A magas CBD-tartalmú kannabisz kivonatok modulálják az ACE2 expresszióját a COVID-19-ben

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/10/18/cannabis-and-covid-19-consumers-had-better-outcomes-in-study/