Európai tanulmány: Mi a legjobb kannabisz olaj kivonási módszer?

Cannabinoids

A kannabisz kivonatokat generációk óta használják gyógyszerként, hogy segítsenek kezelni a különböző betegségeket és a népszerűsége eléggé megnőtt az elmúlt években. A megnövekedett népszerűség nagy része Rick Simpson nyilvános kampányának köszönhető, amiben ő úgy hivatkozott a készítményre, hogy “kender olaj.”

Tavaly kutatók egy csoportja Sienai Egyetemen (Olaszország) és a Leideni Egyetemen (Hollandia) tanulmányt készítettek néhány, a leggyakrabban használt kivonási oldószerről, hogy lássuk, hogyan állnak helyt. Eredményeiket a Kannabinoidok című folyóiratban publikálták.

Gondozók és kutatók megvizsgálják a kannabisz kivonáshoz használt oldószereket

Amint azt korábban említettük, Rick a benzin vagy a petróleum-éter használatát támogatta – egy tény amiért kritika célpontja lett. Az érvelés szerint nem az a baj, hogy ezek az anyagok nem hatékony oldószerek, hanem azt, hogy felesleges veszélyt jelentenek a betegek számára.

Amint azt Dr. Luigi L. Romano, az európai tanulmány vezető szerzője megjegyezte, a benzin és a petróleum-éter különböző szénhidrogének keveréke (benzol, hexán, stb.) Továbbá kifejti “ezek mindegyike rákos veszélyt jelent a gyártók Biztonsági adatlapja (MSDS) szerint.”

Számos alternatív kivonási módszer létezik, amelyek népszerűségre tettek szert az utóbbi években – némelyikük inhalációs (bután, CO2, propán, stb) és mások pedig inkább szájon át való bevitelre irányulnak (etanol, olívaolaj, kókuszolaj, stb.). Nem meglepő, hogy minden anyag másképp reagál, ha oldószerként használunk és a végterméket is jelentősen befolyásolja az alkalmazott eljárás amit használunk, hogy kinyerjük a rendkívül áhított kannabisz olajat.

A kutatók tesztelik a különböző kannabisz kivonatokhoz használt oldószerek hatékonyságát

Ezt szem előtt tartva, az európai kutatócsoport megvizsgálta négy kivonáshoz használt oldószer hatékonyságát – nafta, petróleum-éter, etanol és olívaolaj. Összesen öt kivonást végeztek, köztük két kissé eltérő olívaolaj extrakciós módszerrel. Ezután minden végtermék laboratóriumi vizsgálati eredményeit analizálták a kannabinoid és terpén tartalmuk szempontjából.

Az alkalmazott oldószerek közül a benzin mutatta a legjelentősebb különbséget. A benzin-alapú kannabisz olaj alacsonyabb koncentrációban mutatott terpéneket és sokkal nagyobb százalékban dekarboxilezett tetrahidrokannabinolt (THC), mint a többi kivonat. 

Másfelől viszont az etanolt és az olívaolajat határozták meg a leghatékonyabbnak, főleg azért mert ezek voltak képesek magas terpén tartalmú kivonat készítésére. Talán még ennél is fontosabb, hogy mindkét anyag fogyasztása biztonságos.

Sok fejlesztés történik a kannabisz olaj birodalmában és egy mozgalom van folyamatban, hogy véget vessen az olyan káros oldószerek használatának, mint a vegyipari benzin, orvosi kannabisz betegek esetében. Egy coloradoi koncentrátum cég, nemrég kiadott egy sor kapszulát oldószermentes kannabisz olajjal töltve és a betegek széles spektrumú előnyökről számolnak be.

Forrás:
http://www.medicaljane.com/2014/02/20/european-study-what-is-the-best-cannabis-oil-extraction-method/