Tanulmány: Kannabisz alkalmazására asztmára

Asthma - HUN

Már régóta vannak beszámolók arról, hogy a kannabisz alkalmazása asztmára enyhíti annak tüneteit. Nos, ez a kutatás megmagyarázza, hogy a kannabisz fő összetevője miért segíthet a betegeknek könnyebben lélegezni.

Az Angol Farmakológia Folyóiratban (British Journal of Pharmacology) megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a kannabisz is hasonló hatással van a légutakra, mint egyes asztma gyógyszerek.

Emberi tüdő szövet mintákban francia kutatók megállapították, hogy a THC blokkolhatja az izom-összehúzódásokat, amit egy acetycholine nevű molekula okoz. Az acetycholine felelős a légutak izomtónusainak fenntartásáért és hozzájárul az asztmás rohamok összehúzódásaihoz is. Érdekes, hogy az asztma gyógyszerek ugyanezt a molekulát blokkolják, de egy kissé eltérő módon.

“Megakadályozzák a acetycholine kötődését a receptorhoz ,” magyarázza Dr. Donald Tashkin, aki nem vett részt a kutatásban. “De a THC ennél közvetlenebb. Nincs hatással a receptorokhoz való kötődésre. Egyszerűen csak megakadályozza az acetilkolin kibocsátását.”

Dr. Donald Tashkin, egy tüdő szakértő és orvosprofesszor az UCLA-n (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles), része volt annak a csapatnak, amely először fedezte fel a kannabisz hörgőtágító hatását. 1973-ban a csoportja közzétett egy tanulmányt a New England Gyógyszerészeti Folyóiratban (New England Journal of Medicine), amely kimutatta a légutak tágulását mind az egészséges, mind az asztmás egyéneknél kannabisz szívása után.

“Sikerült a kísérletben indukált asztmát oly módon visszafordítani, amely hasonló volt ahhoz, amit az akkoriban széles körben használatos terápiás hörgőtágítókkal el lehetett érni.”

Dr. Tashkin megállapításai a THC inhalátoron keresztüli adagolásáról végzett számos későbbi tanulmányhoz vezettek. De az inhaláló útvonal nem működött mondja, azért, mert a THC túl nagy molekula és emiatt a betegeknél köhögést okozott. THC szájon át való bevitelét is kipróbálták, de annak hatása a légutakra késleltetett volt és túl gyenge. És míg a kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a szívás volt a legjobb beviteli mód, ez kezelésként rossz választásnak tűnt.

“A probléma a füsttel, hogy tartalmaz egy csomó ártalmas összetevőt, amik irritálják a légzőszervi szöveteket és ez gyulladásos válaszhoz vezethet a központi légutakban, aminek kialakulása nem lenne jó dolog egy asztmásnál.”

De Dr. Tashkin munkája a témában jóval azelőtt vége szakadt, mielőtt a vaporizátorok népszerűvé váltak, amely alternatívát kínál a szívásra. És bár még senki sem tanulmányozta, azt mondja elméletileg működhet.

“Ha elpárologtatjuk, akkor megszüntetnénk az összes többi káros összetevőt a füstben, amik hasonlóak a dohányfüst összetevőihez,” magyarázza Dr. Tashkin. “Nem tudom, hogy bárki valaha is tanulmányozta-e az elpárologtatott THC hatását a légúti simaizmon, de úgy gondolom, hogy ez a hörgők tágulásához vezet.”

Asthma cig&vapor2

Mégis, Dr. Tashkin úgy véli, hogy nincs szükség vaporizálni a kannabiszt az asztma kezelésére, figyelembe véve a rendelkezésre álló más gyógyszereket.

“Ha asztmás vagy és a THC bevitele iránt az eufórikus vagy gyógyászati hatása miatt érdeklődsz, akkor a hörgőtágító hatása egy bónusz, ami nem egy rossz dolog.”

Forrás:
http://www.leafscience.com/2014/02/04/study-explains-marijuana-isnt-bad-asthma/