A kannabiszfogyasztás tüdőre gyakorolt hatásai

A joint-év egyenértékű egy darab joint (kannabisz cigareatta) elszívásával naponta, egy éven keresztül, vagyis 365 jointtal.

A kannabisz füstje, a dohány füstjével szemben nem rákkeltő hatású

A hosszú távú kannabiszfogyasztás légzőrendszerre gyakorolt hatásai eltérőek a hagyományos dohányzás hatásaival összevetve…Nem tudjuk, hogy a kannabisz-elszívása miért nem rákkeltő hatású. Különböző tényezők járulhatnak hozzá, pl. a THC és más kannabinoidok potenciális gyulladásgátló és antineoplasztikus tulajdonságai.
Marijuana and the lung: hysteria or cause for concern? Breathe, 2018

„Összefoglalva, míg a dohányból és a kannabiszból származó füst kémiai tulajdonságaikat tekintve hasonlóak, addig farmakológiai hatásaikban nagyban eltérnek egymástól. A kannabisz füst egyes összetevői ugyanis a minimálisra csökkentik bizonyos rákkeltő mechanizmusok lejátszódásának esélyét, míg a dohány füstje serkentőleg hathat ezekre… Jelenlegi tudásunk alapján a kannabisz füst rákkeltő hatása össze sem hasonlítható a dohány füst által keltett karcinogén hatásokkal.”
Cannabis and tobacco smoke are not equally carcinogenic, Harm Reduction Journal, 2005

A dohányzással ellentétben, a kannabiszfogyasztás még hosszú távon sem hozható összefüggésbe a tüdők vagy a felsőbb légutak rákos megbetegedéseinek kialakulásával.

„Annak ellenére, hogy a kannabisz füstben a rákkeltő anyagok koncentrációja hasonló a dohányfüstben találhatókéhoz, a jól megtervezett epidemiológiai vizsgálatokból származó bizonyítékok súlya nem támasztja alá azt az elképzelést, hogy a rendszeres kannabisz-használat a szokásos módon és mennyiségben történő elszívása, a dohányzással korrigálva, jelentős kockázati tényező a tüdőrák kialakulásában.”
Marijuana and Lung Disease, Chest, 2018

„Az eddigi bizonyítékok alapján nincs semmiféle statisztikai összefüggés a kannabisz használat és a tüdőrák vagy a fej-nyak tájék rákos megbetegédéseinek kialakulása között.”
National Academy of Sciences, The Health Effects of Cannabis and Cannabinoids, 2017

Az orvosi kannabisz vaporizálásának előnyei

A kannabisz használat még hosszú távú alkalmazás esetén sincs összefüggésben, azokkal a tüdőt érintő negatív hatásokkal, amelyek a dohányzással viszont szoros kapcsolatban vannak – úgy, mint a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség).

„[Praktikus volt feltételezni, hogy a kannabisznak és a dohánynak hasonló légzőszervi hatása van. …Az elvégzett kutatás azonban más történetet kínál. A dohányzás leggyakoribb súlyos légúti következményei a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) és a tüdőrák. Epidemiológiai bizonyítékok arra utalnak, hogy a kannabisz elszívása ezek egyikét sem okozza.”
Cannabis use disorder and the lungs, Addiction, 2020

„Habár a rendszeres kannabisz szívás esetén nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek a krónikus bronchitis (hörghurut) egyes tünetei, kialakulhat gyulladás vagy sérülés a felsőbb légutakban, a felméréseink alapján nincs rá bizonyíték, hogy a rendszeres kannabiszfogyasztás növelné a COPD kialakulásának kockázatát.”
Marijuana and Lung Disease, Chest, 2018

„Sem a jelenlegi, sem a korábbi marihuána-használathoz nem társult köhögés, zihálás vagy krónikus hörghurut fokozott kockázata, a marihuánát soha nem-használókkal összehasonlítva. … A jelenlegi és volt fogyasztóknak jelentősen magasabb volt a FEV1-értékük (kényszerített kilégzési térfogat) a kannabiszt sosem fogyasztok értékeihez képest, még a többi prediktív változó korrigálását követően is. … Mind a jelenlegi, mind a korábbi marihuána-használathoz jelentősen kevesebb kvantitatív tüdőtágulat és a teljes szöveti térfogat növekedése társul a soha nem használókhoz képest, még az életkor, rassz, nem, FEV1%, a dohányzás jelenlegi állapota, az évek alatt elszívott csomagok száma és a BMI korrigálása után is. … Egyéb publikált tanulmányokkal egyetemben, mi sem találtunk rá bizonyítékot, hogy a kannabiszfogyasztás összefüggésben lenne bármely egyéb, súlyos, tüdőt érintő betegséggel, ehelyett összefüggést találtunk a marihuána használat és a magasabb FEV111 és az FVC közötti. … Azoknál az idősebb felnőtteknél sem vált ki káros hatásokat a marihuána használata, akik rendelkeznek dohányos múlttal… Nincs, vagy csak nagyon csekély kockázata van, hogy a marihuána használata tövább növeli a légzőszervi tüneteket vagy a tüdőfunkcióra gyakorolt káros hatásokat azok körében, akik egyidőben dohányt is szívtak.”
Marijuana use associations with pulmonary symptoms and function in tobacco smokers enrolled in the subpopulations and intermediate outcome measures in COPD Study (SPIROMICS), Chronic Obstructive Pulmonary Diseases, 2018

„[A] marihuána hatásmintája egyértelműen eltérő a dohányzáséval összehasonlítva. …Az amerikai felnőttek nagy keresztmetszetében az élettartam kumulatív, akár 20-joint évig tartó marihuána fogyasztás nem jár a tüdő egészségi állapotának spirometriai mutatóinak káros változásával.”
The effects of marijuana exposure on expiratory airflow: A study of adults who participated in the US National Health and Nutrition Examination Study, Annals of the American Thoracic Society, 2015

A vaporizálás – ami lényegében a kannabisznak egy olyan adott hőmérsékleten való hevítése, ahol a kannabinoidok gőz állapotúvá válnak – nagyban lecsökkenti a fogyasztó érintkezését az éghető anyag füstjével és a füstben található káros részecskékkel, melyek légzőrendszeri panaszokat okozhatnak

„A tanulmányban vizsgált négy elektromos, hőszabályozható vaporizáló készülék mindegyike hatékonyan dekarboxilálta a kannabinoid-savakat és transzformálta gőz halmazállapotúvá a megfelelő kannabinoidokat. Ebből következően, a vaporizálás az orvosi kannabisz és kannabinoidok fogyasztásának egyik legígéretesebb, legbiztonságosabb módja lehet a jövőben.”
In vitro validation of vaporizers for the smoke-free inhalation of cannabis, PLOS ONE, 2016

„A vaporizáló készülék meleg levegőt felhasználva hevíti a száraz növényi terméket, amely így nem ég meg, azonban a szükséges kannabinoidok gőz formájában fogyaszthatóvá válnak, mindenféle mellékterméktől mentesen, amik az égés során keletkezhetnek. Laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy a kannabisz gőz szinte csak és kizárólag kannabinoidokat és gyakorlatilag semmiféle egyéb égésterméket nem tartalmaz. A vaporizálás megemeli a fogyasztó kannabinoid-szintjét, de nem emeli meg a kilégzett CO (szén-monoxid)  szinteket. Röviden, a vaporizálás egy nagyon ígéretes módja lehet a kannabiszfogyasztásnak, azok körében, akik nem szeretnék vállalni a kockázatot bármilyen légzőrendszeri probléma kialakulásáért és sokkal gyorsabban is hat, mint az elfogyasztható, ehető kannabisz-származékok.”
No smoke, no fire: What the initial literature suggests regarding vapourized cannabis and respiratory risk, Canadian Journal of Respiratory Therapy, 2015

Fordította: Lekrinszki Tamás

Az e-cigi pánik nyomában
https://drogriporter.444.hu/2019/09/27/az_e-cigi_panik_nyomaban

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A mérgező vaporizátor-olaj adalékok veszélyeztetik a betegeket

Forrás:
https://norml.org/marijuana/fact-sheets/item/cannabis-exposure-and-lung-health