Egy új szabályozás Németországban megkönnyíti a betegek számára az orvosi kannabiszhoz való hozzáférést

Ez a cikk (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/03/21/medical-cannabis-germany-what-you-need-to-know-new-regulations/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelent meg.

Március 16-án, csütörtökön a Szövetségi Vegyes Bizottság (G-BA), amelynek feladata annak meghatározása, hogy mely gyógykezelésekre terjed ki az ország kötelező egészségbiztosítása, új szabályozást hozott az orvosi kannabisz felírására vonatkozóan.

A változtatások várhatóan lehetővé teszik a betegek számára, hogy „időben” és „szükségleteik szerint” jussanak kezeléshez az állami egészségbiztosítási rendszeren belül, ami „biztonságot” és „bizonyosságot” nyújt az ellátásukban.

Az orvosi kannabisz 2017 óta legális Németországban, és bármely orvos felírhatja súlyos betegségben szenvedő betegek számára. Egyike azon kevés országoknak világszerte, ahol bizonyos esetekben a kezelés az állami egészségbiztosítási rendszerből fedezhető (“tb támogatott”).

A jóváhagyás folyamata azonban hosszadalmas és összetett lehet, az elutasítási arány körülbelül 30%, annak ellenére, hogy a törvény kimondja, hogy az elutasítás csak kivételes esetekben megengedett.

A G-BA sajtóközleményében meghirdetett új szabályozás értelmében az orvosi kannabiszt a többi gyógyszerhez jobban igazodva kezelik, a szárított virágok és kivonatok engedélyezésére vonatkozóan nem támasztanak további követelményeket a kötelező vényköteles előírásokon túl.

A Németországban termesztett orvosi kannabisz gyógyszertári kínálata tovább bővül

Mit mondanak az új szabályozások?

Az új szabályozást azzal a céllal hozták meg, hogy az orvosi kannabisz felírásának folyamata a lehető legkevésbé legyen bürokratikus, a törvényes keretek között a betegek biztonsága érdekében.

A javaslatok szerint csak a kannabisz kezdeti felírásához és a „terápiában történő alapvető változtatáshoz” lesz szükség az egészségbiztosítók jóváhagyására, a biztosítócégek pedig csak „indokoltan kivételes esetekben” tagadhatják meg az első jóváhagyást.

A későbbi felírások, az adagolás módosítása vagy más szabványosított kivonatokra vagy virág alapú termékekre való váltás nem igényel újbóli jóváhagyást ahhoz, hogy a kötelező egészségbiztosítás hatálya alá tartozzon.

További változtatásokat is végrehajtanak a szabályozásban azzal a céllal, hogy javítsák a palliatív betegek számára a kannabisszal történő kezeléséhez való hozzáférést.

A „specializált járóbeteg palliatív ellátásban” részesülő betegek kannabiszra szóló receptjeihez nem kell jóváhagyás az egészségbiztosítási társaságoktól. Az „általános járóbeteg palliatív ellátásban” vagy fekvőbeteg kannabisszal történő kezelésének megkezdésekor jóvá kell hagyatni a receptet, de ennek három napon belül meg kell történnie.

A szabályozás azt is előírja, hogy továbbra is minden orvos felírhat kannabiszt.

Mit jelentenek ezek a változások a betegek számára?

A bizottság bejelentését nagymértékben üdvözölték a betegeket, egészségügyi szakembereket és a németországi orvosi kannabisz szektorban érdekelt feleket képviselő szervezetek.

A Német Orvosi Kannabisz Társaság (DMCG) szóvivője azt mondta, hogy a döntés „haladást jelent a kannabisz alapú terápiák terén”.

A változások várhatóan lehetővé teszik a betegek számára, hogy „időben és szükségleteiknek megfelelően” férjenek hozzá orvosi kannabiszhoz, valamint „biztonságos ellátást” kapjanak.

A DMCG szerint szintén fontos fejlemény az „egyértelmű útmutatás” és a „jogbiztonság” a kötelező egészségbiztosítást nyújtó társaságok számára.

„Ez döntő jelentőségű a Német Szövetségi Köztársaságban a magánpraxisban működő orvosok felírási gyakorlata szempontjából, mert csak így lehet egyáltalán fenntartani a kötelező egészségbiztosítással rendelkező – a lakosság többségét kitevő – betegek ellátását”, mondta a szóvivő a döntésről.

„Szükség esetén ma már nem tűnik lehetetlennek, hogy a betegeket időben és szükségleteiknek megfelelően orvosi kannabiszt biztosítsuk.”

„A DMCG orvosi társaságként üdvözöl az orvosi kannabisz területén minden betegközpontú és szakmailag védhető fejlesztést. A nap végén olyan súlyos betegségben szenvedő betegekről beszélünk, akiknél kimutatható tüneteik enyhülése. Ezt sem a törvényhozás, sem a végrehajtó hatalom nem hagyhatja figyelmen kívül.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az első Németországban termesztett orvosi kannabisz elérhető a gyógyszertárak számára

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/03/21/medical-cannabis-germany-what-you-need-to-know-new-regulations/