A kannabisz elpusztítja az agysejteket?

Az, hogy a kannabisz elpusztítja-e az agysejteket, továbbra sem ismert – a jelenlegi kutatások ellentmondásos eredményeket mutatnak.

A továbbiakban az olvasható, hogy a jelenlegi tanulmányok mit mondnak a kannabisz rövid és hosszú távú hatásáról az agyra.

Felhívjuk figyelmet, hogy az e cikkben tárgyalt tanulmányok elsősorban a tetrahidrokannabinol, azaz a THC agyra gyakorolt hatásait ismertetik. A THC a kannabisz pszichotróp vegyülete, amely a „betépett” hatást okozza. A THC egyike a kannabiszban található több mint 100 kannabinoidnak.

A test természetesen endokannabinoidokat termel, amelyek hasonlóak a kannabinoidokhoz. Mindkét típusú kannabinoid, például a THC és a természetes endokannabinoidok ugyanazon receptorokhoz kötődnek az agyban.

A kutatók ezen receptorok két eddig ismert típusát azonosították:

– A központi idegrendszerben nagyszámban található CB1 receptorok,

– és a CB2 receptorok, amelyek leginkább a perifériás idegrendszerben találhatók.

Amikor az endokannabinoidok kötődnek a CB1 és CB2 receptorokhoz, a következő testi funkciókat befolyásolják:

 • étvágy és anyagcsere
 • fájdalomcsillapítás
 • tanulás
 • memória
 • hangulat
 • alvás
 • szív- és érrendszeri funkciók
 • reproduktív funkciók
 • immunrendszer működése
 • izom- és csontképződés
 • koordináció és motoros vezérlés
 • jutalom és függőségi viselkedés

A kannabinoidok, például a THC, és a természetben előforduló endokannabinoidok jelentős hatással lehetnek az agy működésére és fejlődésére. Ennek oka az, hogy az agy azon régiói, amelyek szabályozzák a memóriát, a tanulást, a motoros vezérlést és az érzékelést, nagy koncentrációban tartalmaznak CB1 receptorokat.

A témával kapcsolatos jelenlegi kutatások ellentmondásos eredményeket mutatnak. Egyes tanulmányok arra utlanak, hogy a THC-nek potenciálisan neurotoxikus hatásai vannak, amelyek rontják az emberek verbális tanulását, memóriáját és összpontosítását. Más tanulmányok az ellenkezőjét mutatják.

Egy 2017-es állatkísérlet során a kutatók összehasonlították a szintetikus kannabinoidnak kitett felnőtt patkányok és a serdülőkorban glükóznak kitett felnőtt patkányok közötti memória különbségeket.

A kutatók azt találták, hogy a kannabinoidoknak kitett patkányok felnőttkorban lényegesen jobb működési memóriával rendelkeznek, mint a kontroll patkányok.

Egy másik 2018-as állatkísérlet során a kutatók megállapították, hogy a THC-expozíció indukálta az agyszövet növekedését, és javította a patkányok tanulási és memóriafunkcióit.

Tanulmány: A kannabisz elősegíti az új agysejtek képződését

Tizenévesekben

Az egyik 2016-os tanulmányban a kutatók összehasonlították serdülő ikrek IQ-értékeinek változásait, amikor az egyik iker kannabiszt használt, a másik pedig nem. A kannabiszhasználóknak átlagban 4-el esett az IQ pontja a korai felnőttkorban.

A kutatók azonban azt találták, hogy azoknál az egyéneknél, akik serdülőként kezdték el használni a kannabiszt, egyébként alacsonyabb volt a kiindulási IQ-érték, ami arra utal, hogy a kannabisznak nincs szükségszerűen közvetlen hatása az IQ-ra.

Érdemes megjegyezni, hogy a serdülőkorban kannabiszt használó résztvevőknek a tanulmányban valamennyivel jobb munkamemória-eredményei voltak, mint azoknak, akik nem használtak kannabiszt.

Egy 2019-es tanulmányban a kutatók 781 tinédzser és 14–22 éves fiatal felnőtt MRI vizsgálatát végezték el. A résztvevők közül 147-en jelentett alkalmi vagy gyakori kannabiszfogyasztást, 634 résztvevő pedig nem használó volt.

Azoknak az embereknek az MRI vizsgálata, akik alkalmanként vagy gyakori kannabiszhasználatot jelentettek, nem mutatott szignifikáns különbséget az agy térfogatában, az agykéreg vastagságában vagy a szürkeállomány-sűrűségben az absztinens társaikhoz képest.

A szürkeállomány az agyszövet azon részeire utal, amelyek idegsejttesteket tartalmaznak. Ezek a régiók szabályozzák az izommozgást, az érzékszervi észlelést és a végrehajtó funkciókat, beleértve az önkontrollt és a döntéshozatalt.

Ezek az eredmények közvetlenül ellentétesek a fiatal felnőttek alkoholfogyasztásával kapcsolatos kutatásokkal, mint például ez a 2017-as tanulmány, amely kimutatja, hogy az alkoholfogyasztás jelentősen csökkentheti az agyban lévő szürkeállomány mennyiségét.

Egy tanulmány szerint a kannabisznak kevés hatása van a kognitív képességekre

Felnőttek

A kannabisz használatának hatása a felnőttek agyi szerkezetére és működésére kevésbé egyértelmű.

Egy 2013-as áttekintés szerint a hosszú távú kannabiszhasználat megváltoztathatja az agy felépítését és működését felnőttekben és serdülőkben is.

Egy másik, 2013-ban közzétett áttekintés megállapította, hogy a 14 vizsgált tanulmányban a kannabiszhasználóknak általában kisebb hippokampuszuk volt, mint a nem használóknak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a krónikus, hosszú távú kannabiszhasználat összefügghet a sejtek halálával a hippokampuszban, az agy azon területén, amely a memóriához kapcsolódik.

A 2016-as áttekintés azt is kimondja, hogy a krónikus kannabiszhasználók általában rosszabbul teljesítenek a neuropszichológiai funkciókban, mint a nem használók.

Más tanulmányok – ideértve ezt a 2015-ös tanulmányt – nem számolnak be szignifikáns különbségről a napi kannabiszhasználók és a nem használók agyának alakjában és mennyiségében.

Egy másik 2016-os tanulmányban a kutatók 3385 18–30 éves ember kognitív funkcióját értékelték a 25 éven át tartó, a fiatal felnőttek koszorúér artériájának kialakulásáról szóló tanulmány (CARDIA), amelyet 1986-ban indítottak el. A 25. évben a résztvevők 84%-a számolt be korábbi kannabiszhasználatról, de csak 9% jelentette, hogy középkorú kannabiszhasználó.

A demográfiai tényezők, a pszichiátriai állapotok és az egyéb kábítószer-fogyasztás kiigazítását követően a kutatók megállapították, hogy a kannabisz hosszú távú használata károsodott verbális memóriához kapcsolható.

Nem találtak azonban olyan bizonyítékot, amely arra utalna, hogy összefüggés lenne a kannabisz használata és a kognitív feldolgozás vagy a végrehajtó funkció között.

Összezsugorodik a kannabisztól a hippokampuszom? Mi ennek a hosszú távú egészségügyi következménye?

Legfontosabb üzenetek

 • Nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a kannabisz használata valóban az agy felépítésének és funkciójának a fentiekben ismertetett változásait okozza.
 • Ezek lehetnek olyan már létező különbségek, amelyek bizonyos emberek esetében a kannabisz használatához vezetnek, és nem a tényleges kannabiszhasználat közvetlen hatásai.
 • Azonban a fiatalabb életkor, a gyakori használat és a nagyobb adagok rosszabb kognitív eredményekhez vezetnek.
 • Kevés tanulmány vizsgálta az elszívás, a vaporizálás (párologtatás) vagy az ehető kannabisz termékek bevitelének kognitív hatásai közötti különbségeket.

A kannabiszhasználat legfontosabb mellékhatásai

Rövid távú mellékhatások és kockázatok

A krónikus kannabiszhasználat rövid távú lehetséges mellékhatásai a következők:

 • száraz vagy vörös szem
 • száraz száj
 • gyors pulzus
 • fáradtság
 • rövid távú memóriaproblémák
 • nehézségek az információk megtanulása vagy megőrzése szempontjából
 • a koordináció elvesztése
 • szorongás vagy paranoia
 • tüdő irritáció belégzéskor

Ritka esetekben a kannabisz pszichotikus epizódokat válthat ki hallucinációkkal és téveszmékkel.

Ennek ellenére a kannabisz használatának lehetnek bizonyos előnyös hatásai az agyra.

Például egy 2017-es tanulmány arról számolt be, hogy a THC alacsony adagja helyrehozta az egerek életkorral összefüggő kognitív hiányosságait.

További vizsgálatokat kell végezni annak megértése érdekében, hogy ez a hatás az emberekre is vonatkozik-e.

A THC segíthet megőrizni az öregedő agy képességeit

Hosszú távú mellékhatások és kockázatok

A kutatók még nem értik teljesen a kannabiszhasználat hosszú távú kockázatait és mellékhatásait. A kutatás ezen a területen folyamatban van.

A hosszú távú kannabiszhasználat azonban növelheti a szerhasználati rendellenességek, valamint a memóriával és a koncentrációval kapcsolatos problémák kockázatát.

A rendelkezésre álló kutatások betekintést nyújtanak a kannabiszhasználat rövid távú hatásaiba, ugyanakkor nehéz végleges következtetéseket levonni a hosszú távú hatásairól. Ennek oka az, hogy sok tanulmány rövid időn keresztül kisszámú embert követ. Ez valószínűleg a közeljövőben megváltozik.

2015-ben az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) elindította a serdülőkori agyi kognitív fejlődés (ABCD) tanulmányt, amelynek célja megérteni, hogy a dohányzás, az alkohol, a kannabisz és más szerhasználat hogyan befolyásolja a serdülőkori egészséget és az agy fejlődését.

Az NIH 11,878 9 és 10 év közötti gyermeket és családjukat vet be az ABCD vizsgálatba. A következő évtized folyamán a kutatók képalkotó (neuroimaging) technológiát fognak használni az agy fejlődésének nyomonkövetésére a késői gyermekkortól a korai felnőttkorig.

Túl lehet adagolni a kannabiszt?

Miben hasonlít a kannabisz az alkoholhoz és a nikotinhoz?

Az alkohol, a nikotin és a kannabisz különböző idegi rendszereket érint, és ennek eredményeként az agyban különböző hosszú távú hatásokat okoznak.

Az egyik legfontosabb különbség az, hogy az alkohol és a nikotin neurotoxikusak. Ez azt jelenti, hogy megölik az agysejteket.

Még nem tudjuk biztosan, hogy a kannabisz elpusztítja-e az agysejteket.

Azonban mindhárom anyag esetében van néhány fontos hasonlóság. Először is, kognitív hatásuk erősebb a fiatalok körében.

Az emberek, akik már fiatalon isznak, cigarettáznak, vagy kannabiszt fogyasztanak, valószínűleg később is használni fogják.

Ezen túlmenően az alkohol, a dohány vagy a kannabisz gyakori, hosszú távú használata szintén rosszabb kognitív eredményekkel jár, bár ezek mértéke a használt szertől függően különbözik.

Összefoglalás

Még mindig sokminden van, amit nem tudunk arról, hogy a kannabisz használata milyen hatással van az agyra rövid vagy hosszú távon.

A hosszú távú és gyakori kannabiszhasználat valószínűleg befolyásolja a kognitív funkciókat, például a figyelmet, az emlékezetet és a tanulást, de még több kutatást kell végezni annak megértése érdekében hogyan.

Az orvosi kannabisz tulajdonképpen javíthat a kognitív teljesítményen

Forrás:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/does-weed-kill-brain-cells
https://www.healthline.com/health/does-weed-kill-brain-cells