A fenntartó opioid-kezelést kapó betegek kannabiszt használnak más kábítószerek helyettesítésére

European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience

A European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience című folyóiratban közzétett felmérési adatok szerint az opioid fenntartó kezelésben részesülők csaknem hatvan százaléka kannabiszt használ más kábítószerek, köztük a heroin iránti vágyuk csökkentésére.

A német kutatók 118, opioid fenntartó kezelésben részt vevő alanynál értékelték a kannabiszhasználat tendenciáit. A válaszadók 57 százaléka elismerte, hogy kannabiszt fogyaszt, annak ellenére, hogy használata sérti a program szabályait.

A kannabiszfogyasztók csaknem fele (45 százaléka) azt mondta, hogy „a heroin utáni sóvárgás csökkentésére” használta, 24 százalékuk pedig elismerte, hogy a kokain utáni vágyat csökkenti. A válaszadók arról is beszámoltak, hogy kannabiszt használnak alkohol, benzodiazepinek és más szabályozott anyagok helyettesítésére.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak: „A mintánkban szereplő kannabiszt használó betegek jelentős része a kannabiszhasználat jótékony hatásairól számolt be az egyéb kábítószerek, sok esetben vitathatatlanul károsabb anyagok iránti vágy és használat kezelésére … Ezek az eredmények megkérdőjelezik, hogy a kannabiszhasználat általános korlátozása valóban javítja-e az opioid fenntartó kezelésben részesülő betegek egészségét.”

„Összességében eredményeink arra utalnak, hogy a kannabiszt az opioid fenntartó kezelés ártalomcsökkentő stratégiájának kell tekinteni azzal a céllal, hogy csökkentsük a veszélyesebb kábítószerek használatát.”

Egy 2021-es tanulmány eredményei arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik opioidhasználati zavarral kezeltek, és kannabiszt használtak, kisebb valószínűséggel volt nem végzetes opioid-túladagolásuk, mint a nem kannabiszt fogyasztóknak. Más tanulmányok arról számoltak be, hogy a kannabiszhasználat összefüggésbe hozható az opioidkezelés visszatartásának nagyobb arányával, és csökkentheti az opioiddal kapcsolatos sóvárgást a függő alanyok körében.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Ingyenes orvosi kannabisz adományozása segíthet megfékezni a kábítószer-túladagolási válságot

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38502206/