Egy kannabisz kivonat „figyelemre méltó” hatást mutat a bőrráksejtek ellen

Cells

Egy in vitro tanulmány megállapította, hogy a kannabisz kivonat pozitív eredményeket mutatott a melanómasejtek növekedésének lelassításában és a sejthalál fokozásában.

A Charles Darwin Egyetem (CDU) és az RMIT kutatói a programozott sejthalált vizsgálták, amelyet a kannabisznövény specifikus kivonata (PHEC-66) okozott.

A szerzők szerint az eredmények rávilágítottak a „PHEC-66 figyelemreméltó rákellenes hatásaira” a melanomasejtek ellen, azonban a hatásmechanizmus további vizsgálatokat igényel.

A PHEC-66 kannabiszkivonat nagyrészt CBD-t (66%), valamint egyéb kannabinoidokat, köztük CBDV-t (9%), THCV-t (3%), CBG-t (1,3%) és CBDA-t (0.6%) tartalmaz.

A tanulmány, amely Dr. Ava Bachari doktori projektjének része volt, megállapította, hogy a kivonat bizonyos melanomasejtek receptorhelyeihez kötődik, majd két kulcsfázisban szabályozza a sejtek növekedését, és növeli a sejtek károsodásának mértékét.

A CDU gyógyszerészeti előadója és társszerzője, Dr. Nazim Nassar elmondta, hogy ez a károsodás hatékonyan manipulálja a sejtet öngyilkosságra.

„A melanoma sejt károsodása megakadályozza, hogy új sejtekké osztódjon, és ehelyett beindul a programozott sejthalál, más néven apoptózis” – magyarázta Dr. Nassar az egyetemi sajtóközleményben.

„Ez a fontos kutatások egyre bővülő területe, mert a lehető legjobban meg kell értenünk a kannabiszkivonatok működését, különösen azt, hogy rákellenes szerként működhetnek.”

„Ha tudjuk, hogyan reagálnak a rákos sejtekre, különösen a sejthalál okaira, finomíthatjuk a kezelési technikákat, hogy specifikusabbak, reagálóbbak és hatékonyabbak legyenek.”

Standardizált kannabisz kivonat csökkenti az áttétképződést melanoma sejtvonalban

A cikk következtetésében a szerzők kijelentik: „Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a PHEC-66 potenciálisan adjuváns terápia lehet a rosszindulatú melanoma kezelésében. Mindazonáltal elengedhetetlen további preklinikai vizsgálatok elvégzése annak érdekében, hogy mélyebbre vessünk a benne rejlő lehetőségekben és hatékonyságban.”

Dr. Nassar szerint, aki a rákos sejtbiológiára, a farmakológiára, a gyógyszeradagoló rendszerekre, valamint a gyógyszerelosztásra és -dinamikára specializálódott, a következő kihívás a melanomasejtek célzott szállítási rendszerének fejlesztése, hogy készen álljon a preklinikai vizsgálatokra.

Gyakorló gyógyszerészként és farmakológusként számos tanulmány társszerzője a kannabinoidok melanoma kezelésében történő alkalmazásáról, a kannabinoidok terápiás potenciáljáról a prosztatarákban, valamint a melanoma jelenlegi kezelésének áttekintéséről.

Azt mondta, hogy bár a kannabiszkivonatok felhasználása különféle egészségügyi állapotok kezelésére megbélyegzett, az alkalmazásuk jövőbeli kutatása forradalmasíthatja a rák kezelését.

„A kannabiszkivonatok klinikai felhasználási területei közé tartozik a szorongás, a rákkal kapcsolatos tünetek, az epilepszia és a krónikus fájdalom kezelése. A melanomasejtek elpusztítására irányuló potenciáljának intenzív kutatása csak a kezdet, mivel azt vizsgáljuk, hogyan lehet ezt a tudást alkalmazni a különböző típusú rákok kezelésében.”

A kannabiszban található kannabinoidok csökkenthetik a melanoma sejtek életképességét

A vezető szerző és az RMIT biotechnológusa, Nitin Mantri professzor hangsúlyozta a hosszú távú nyomon követés szükségességét, hogy hosszú távon biztosítsák a PHEC-66 kivonat tartós hatékonyságát és biztonságosságát a rákkezelésben.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kivonat biztonsági profilját teszteljék a széles körben elterjedt alkalmazása előtt.

„A következő szakasz állatkísérleteket vagy preklinikai kísérleteket foglal magában a PHEC-66 kannabinoid melanoma és más rákos megbetegedések kezelésében való hatékonyságának validálására és további feltárására” – mondta Mantri professzor.

Kiemelte a Dr. Nassarral folytatott kritikus együttműködést, hangsúlyozva, hogy a gyógyszergyártó cégek támogatására és szponzorációjára van szükség ahhoz, hogy a PHEC-66 bejegyzett gyógyszerként minősíthető legyen.

Ez a támogatás elengedhetetlen a kannabisz-kivonatok fejlesztésének és alkalmazásának előmozdításához a rákkezelésben, felhasználva Dr. Nassar egészségügyi szakemberként, farmakológusként és gyógyszerészként szerzett szakértelmét.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A THC meggátolja a melanomát egerekben

Kutatás:
https://www.mdpi.com/2073-4409/13/3/268