Tanulmány: A kannabinoidok hatékony kiegészítő kezelést jelenthetnek a hasnyálmirigyrákra

Journal of Pancreatic Cancer

A kannabinoidok potenciális felhasználása hasnyálmirigyrák kezelésére című tanulmányt az amerikai Országos Egészségügyi Intézet publikálta.

„A kannabinoid kivonatoknak lehetnek rákellenes tulajdonságaik, amelyek javíthatják a rák kezelésének eredményességét”, kezdi a tanulmány kivonata. „A felülvizsgálat célja a kannabinoidok potenciális hasznosságának meghatározása a hasnyálmirigyrák kezelésében.”

A tanulmányhoz „A rákkezelésben a kannabinoidok biológiai hatásaira összpontosító irodalmi áttekintést végeztek, a hasnyálmirigyrákra összpontosítva. A kannabinoidok hasnyálmirigyrákban kifejtett hatásait vizsgáló in vitro és in vivo vizsgálatokat azonosították és meghatározták a lehetséges hatásmechanizmusokat.”

A kutatók szerint: „A kannabinoid receptorokat a hasnyálmirigyrákban azonosították és számos vizsgálatban kimutatták az in vitro antiproliferatív és proapoptotikus hatásokat. A kannabisz növényekben található fő hatóanyagok a kannabidiol (CBD) és a tetrahidrokannabinol (THC).” A hatásaikat „túlnyomórészt a kannabinoid receptor-1, a kannabinoid receptor-2 és a G-fehérje kapcsolt receptor 55 közvetíti. Az in vitro vizsgálatok következetesen kimutatták, hogy a CBD, a THC és a szintetikus származékok tumor növekedést gátló hatást fejtenek ki.

„A CBD/szintetikus kannabinoid receptor ligandumok és a kemoterápia kombinációjával végzett két vizsgálatban kimutatták a szinergikus kezelés hatásait a xenograftban és a genetikailag módosított spontán hasnyálmirigyrák modellekben”. „Azonban a mai napig nincsenek klinikai vizsgálatok, amelyek a hasnyálmirigyrákos betegek kezelésében előnyöket mutatnak.”

A tanulmány azt a következtetést vonja le, hogy „A kannabinoidok hatékony kiegészítők lehetnek a hasnyálmirigyrák kezelésében. Az adatok, a különböző kannabinoid készítmények rákellenes hatékonyságáról, a kezelési adagolásról, a pontos hatásmódról, a klinikai vizsgálatok hiányoznak.”

Kutatás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30706048