Egyesült Államok: Nem meglepő, hogy az idősebb felnőttek körében emelkedik a kannabiszhasználat aránya

Minden ötödik 50-60 éves amerikai fogyasztott kannabiszt az elmúlt évben – vajon az idősebb generáció felismeri az egészségre és jólétre gyakorolt jótékony hatását?

Ez a bejegyzés (https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/06/rising-rates-of-cannabis-use-among-older-adults-no-surprise/) eredetileg a Cannabis Health News oldalán jelenik meg.

Az Egyesült Államokban nemrégiben, szövetségi finanszírozású felmérés eredményei arra utalnak, hogy a kannabiszhasználat jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedben, különösen az idősebb felnőttek körében.

A 2022-es Monitoring the Future paneltanulmány éves jelentése, amely nyomon követi a kábítószer-használat tendenciáit és elterjedtségét, megállapította, hogy az 50 és 60 év közötti amerikaiak körülbelül 20%-a fogyasztott kannabiszt az elmúlt 12 hónapban.

Amikor a korábbi kannabiszhasználatukról kérdezték, az 50 évesek 21%-a és a 60 évesek 19%-a mondta azt, hogy fogyasztott az elmúlt évben, ami a felmérés által valaha feljegyzett legmagasabb százalék ebben a korcsoportban.

Azt is kimutatták, hogy a kannabiszhasználat az elmúlt 12 hónapban jelentősen megnőtt a 35 és 50 év közöttiek körében, elérve a történelmi csúcsot, a 28%-ot. Ez növekedés az előző évi 25%-hoz képest, és több mint kétszeresére nőtt a 10 évvel ezelőttihez képest (2012-ben 13%).

A 19 és 30 év közötti felnőttek esetében a múlt évi kannabiszhasználatról és a napi kannabiszhasználatról beszámolók százalékos aránya szintén elérte a tanulmányban tükröződő legmagasabb szintet.

Nőtt a kannabisz vape-elés száma is, a 19 és 30 év közötti felnőttek 21%-a számolt be erről az elmúlt egy évben, ami jelentős növekedés az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor először hozzáadták a felméréshez (2017-ben 12%).

Az alkalmi kannabiszhasználat jobb kognitív funkcióval jár idősebb felnőtteknél

Az MTF-tanulmányt a National Institute on Drug Abuse (NIDA) finanszírozza, amely a National Institutes of Health (NIH) része, és a Michigan Egyetem Társadalomkutatási Intézetének tudósai végzik.

A NIDA igazgatója, Dr. Nora Volkow így nyilatkozott: „A szerhasználat nem korlátozódik a tizenévesekre és a fiatal felnőttekre, és ezek az adatok segítenek megérteni, hogyan használnak kábítószert az emberek életük során.”

„E trendek megértése az első lépés, és kulcsfontosságú, hogy a kutatás továbbra is feltárja, hogyan változhat az idő múlásával a szerhasználat és a kapcsolódó egészségügyi hatások. Biztosítani akarjuk, hogy az emberek a felnőttkor legkorábbi szakaszától a legutolsó stádiumig naprakész tudással rendelkezzenek a szerhasználattal kapcsolatos döntések meghozatalához.”

Megan Patrick, PhD, a Michigani Egyetem kutatóprofesszora és az MTF paneltanulmány vezető kutatója hozzátette: „Az olyan felmérések értéke, mint az MTF, az, hogy megmutassák, hogyan alakulnak a kábítószer-használati trendek az évtizedek és a fejlődés során – a serdülőkortól egészen a felnőttkorig.

„A kábítószer-használattal kapcsolatos magatartás és közvélemény gyorsan változhat a kábítószer elérhetőségétől és egyéb tényezőktől függően. Fontos ennek nyomon követése, hogy a közegészségügyi szakemberek és a közösségek felkészülhessenek a reagálásra.”

A kannabisz növekvő elfogadottsága az egészség és a jólét fokozásában

Az eredmények talán nem szokatlanok, tekintve, hogy az Egyesült Államokban egyre nagyobb a kannabisz elérhetősége, mivel az 52 államból 38-ban van lehetőség valamilyen legális hozzáfárásre.

Az idősebb betegek életminősége javult az orvosi kannabiszkezelést követően

Az amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium (HHS) vezető tisztviselői nemrég írtak a Kábítószer-ellenes Hivatalnak (DEA), és azt javasolták, hogy a kannabiszt helyezzék át az I. jegyzékből a III. jegyzékbe, alacsonyabb kockázatú drognak minősítve.

Más felmérések is a kannabiszhasználat növekvő arányáról számoltak be az elmúlt évtizedben, különösen az idősebb felnőttek és az idősek körében. 2021-ben egy felmérés kimutatta, hogy a kannabiszfogyasztók 26%-a (közel 17 millió amerikai) 50 éves vagy idősebb.

Egy másik közelmúltbeli jelentés szerint a felnőttek 42%-a nyilatkozott úgy, hogy használt kannabiszt, és valószínűleg újra fogja használni, 37%-uk pedig „jelenlegi fogyasztónak” nevezte magát. A 25-44 évesek alig fele (47%) volt, 18% 45-54 éves, 15% 55-64 éves, 10% pedig 65 év felettiek.

Mivel a kannabisz terápiás potenciálja egyre szélesebb körben elfogadottá válik számos olyan, az élet későbbi szakaszában fellépő krónikus betegségek esetén, mint például a krónikus fájdalom, ízületi gyulladás, Parkinson-kór és Alzheimer-kór, valószínűleg sok idős felnőtt fontolgatja kezelési lehetőségként.

Az idős embereket hagyományosan vényköteles gyógyszereket használnak egészségük megőrzése érdekében. Ez további szövődményeket és mellékhatásokat okozhat.

A kannabisz egy természetes alternatíva és egy növényi alapú gyógyszer, amely használható anélkül, hogy komoly, tartós mellékhatásokat okozna. Minden ember – nem csak az idősek – arra vágyik, hogy természetes úton gyógyulhasson és ne kellejen szintetikus gyógyszerektől függővé válnia.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az idősebb felnőttek jobban funkcionálnak orvosi kannabisz használata mellett

Forrás:
https://cannabishealthnews.co.uk/2023/09/06/rising-rates-of-cannabis-use-among-older-adults-no-surprise/