Az ukrán parlament jóváhagyta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot és elküldik Zelenszkijnek

Az ukrán törvényhozók véglegesen jóváhagyták az orvosi kannabiszt nemzeti szinten legalizáló törvényjavaslatot, amelyet elküldenek a reformot támogató Volodimir Zelenszkij elnöknek aláírásra.

Az ország egykamarás törvényhozása, a Verhovna Rada csütörtökön 248 szavazattal fogadta el a jogszabályt, felülmúlva azokat az ellenzőket, akik a múlt hónapban a kritikusok által „spamnek” nevezett módosítások százainak áradatával próbálták megakadályozni a javaslatot.

A törvényjavaslat legalizálná az orvosi kannabiszt olyan súlyos betegségben szenvedő betegek számára, mint a poszttraumás stressz-zavar (PTSD), amely az ország Oroszországgal való folyamatos konfliktusa miatt alakult ki, a közel két évvel ezelőtt indított invázió után.

A zárószavazás biztosítása érdekében a törvényhozók petíciót készítettek egy különleges eljáráshoz, amelyben 150 képviselő aláírására volt szükség. Végül 164 aláírást gyűjtöttek össze – mondta Olga Stefanyshina parlamenti képviselő a hónap elején, ezzel megtisztítva az utat a törvényjavaslat előtt.

Míg a bevezetett jogszabály szövege kifejezetten csak a rákot és a háború által okozott PTSD-t sorolja fel olyan betegségként, amelyek esetén orvosi kannabiszt lehet kiadni a betegeknek, az egészségügyi bizottság elnöke júliusban azt mondta, hogy a törvényhozók naponta hallanak más betegségekben, például Alzheimer-kórban és epilepsziában szenvedő betegekről.

 
 

A törvényjavaslat az I. listás szigorúan tiltott kannabiszt az ország gyógyszerkódexének II. listájára helyezi át, ahol a vényköteles orvosi felhasználásra szánt készítmények szerepelnek.

A Kyiv Post jelentése szerint az agrárpolitikai minisztérium lesz a szabályozási felelősség a kannabisz termesztésével és feldolgozási műveleteivel kapcsolatban. A gyógyszer forgalmazásával kapcsolatos felügyeleti és végrehajtó hatóságokat az Országos Rendőrség és Gyógyszerügynökség is ellátja majd.

A betegek hozzáférésének biztosítása érdekében az intézkedés emellett lehetővé teszi az orvosi kannabisz és alapanyagai más országokból történő behozatalát is.

 
 

„Sok alapvető szempontot figyelembe vettünk, amelyet kollégáink hangsúlyoztak. De most nagyon fontos, hogy ne bízzunk a közösségi médiában terjedő állhírekben” – mondta Maria Mezentseva képviselő.

„Az orvosi kannabiszról szóló törvénytervezet kizárólag azon ukránok kezelését célozza, akiknek valóban szükségük van rá” – mondta. „Csak receptre kapható gyógyszerek, gyógyszerkészítmények és modern gyártás Ukrajnában, hogy elkerüljük az összes lehetséges korrupciós kockázatot.”

Zelensky a maga részéről júniusban támogatásának adott hangot az orvosi kannabisz legalizálása mellett, és a parlamenthez intézett beszédében kijelentette, hogy „világ összes legjobb gyakorlatát, a leghatékonyabb szabályozását, minden megoldást, bármilyen nehéznek vagy szokatlannak is tűnnek számunkra, alkalmazni kell Ukrajnában, hogy az ukránoknak, minden polgárunknak ne kelljen elviselniük a háború fájdalmát, stresszét és traumáját.”

„Végre igazságosan kell legalizálnunk a kannabisz alapú gyógyszereket mindazok számára, akiknek szükségük van rájuk, megfelelő tudományos kutatással és ellenőrzött ukrán termeléssel” – mondta.

A törvény hat hónappal azután lép hatályba, hogy Zelenszkij aláírta a jogszabályt.

Elnökválasztási kampánya során Zelenszkij az orvosi kannabisz legalizálása mellett is hangot adott, és 2019-ben azt mondta, hogy szerinte „normális” lenne, ha az emberek hozzáférnének a kannabisz „cseppekhez”, ami valószínűleg a marihuánatinktúrákra utal.

A politikaváltás következtében Ukrajna éles ellentétben állna régóta agresszorával, Oroszországgal, amely az ENSZ-en keresztül különösen határozottan fellépett a kannabiszpolitika nemzetközi szintű reformja ellen. Az ország elítélte Kanadát a marihuána országos legalizálása miatt.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Ukrajna elnöke szerint az orvosi kannabisz segíthet az orosz háborús traumák által érintett embereknek

Forrás:
https://www.kyivpost.com/post/25789