Észak-Írország első legális vape-szalonja orvosi kannabiszt használók számára

BBC riport – Medical cannabis: Inside Northern Ireland’s first legal vape lounge

Antrim megye egyik főutcai kávézójában nagy eséllyel talál valakit, aki nyíltan kannabiszt fogyaszt a reggeli kávéja mellé. Gyógyszerként, nem rekreációsan.

Alan Robinson tulajdonosa Észak-Írország első legálisan orvosi kannabisz vape-szalonjának, a Stay Medicated-nek Ballyclare-ben, ahol 227 tag fogyaszthat legálisan.

„Nem kell a szervezett bűnözést finanszírozni, nem kell kimenni egy utcasarokra és megkockáztatni, hogy kihasználjanak, vagy meglopjanak” – mondja a BBC-nek.

Ügyfeleihez hasonlóan Alan is magán orvosi kannabiszt használó beteg, vagyis teljes egészében saját maga fizeti a receptjeit.

Az orvosok 2018 novembere óta írhatnak fel kannabiszt, miután több olyan nagy horderejű eset került a médiafigyelem középpontjába, amikor a betegek állapota jelentősen javult kannabisz használatával.

Akkoriban az Egészségügyi Minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a törvény módosítása „nem nyitja meg az utat a kannabisz legalizálása felé”, és továbbra is büntetés jár az illetéktelen szállításra és birtoklásra.

„Amikor megnyitottuk a helyet, azt figyeltük meg, hogy Észak-Írországban sok embernek fogalma sincs arról, hogy a kannabisz magánreceptre legális” – mondta Alan.

A Stay Medicated tagjai magánrecepteket írnak fel orvosi kannabiszra számos fizikai és mentális betegség kezelésére.

A kassza felett egy tábla ez áll: „Nem árulunk kannabiszt, kérem, ne kérdezzen.”

Angliában egy beteg megkapta az első egészségbiztosítási visszatérítést kannabisz virágzatra

A biztonságot bizonyítani kell

Jelenleg 31 magánorvosi központ működik szerte az Egyesült Királyságban, amelyek 2018 novembere és 2022 között több mint 140 000 receptet adtak ki, és mindegyiket a magánszektoron keresztül szerezték be.

Észak-Írországban azonban kevesebb mint öt NHS (TB támogatott) beteg kapott gyógyszert.

A kormány szerint a biztonságot bizonyítani kell, mielőtt hivatalosan engedélyezni lehetne.

A főutcai boltban a vásárlóknak fel kell mutatniuk receptjük adatait, és a dohányzás szigorúan tilos.

„Ha receptet írnak fel, rengeteg fajtát és erősséget, virágot és olajat kipróbálhatsz – együttműködhetsz egy klinikával, hogy megtaláld a számodra megfelelő fajtát” – mondta Alan.

A becslések szerint az Egyesült Királyság orvosi kannabisz piaca 2024-ben egymilliárd font (430 milliárd forint) értékű lesz.

Jövőre új orvosi kannabiszgyár nyílik Belfast külvárosában, az első az ír szigeten.

A gyár mögött álló cég, a Growth Industries a gyárat „nagy biztonságú, klímaszabályozott létesítményként írja le, amely gyors és könnyű hozzáférést tesz lehetővé az elosztóhálózatokhoz”.

Angliában elsőként kapott cég engedélyt magas THC-tartalmú orvosi kannabisz előállítására

Louise McConnell, egy 56 éves londonderryi nagymama havonta körülbelül 240 fontot (100 ezer forint) költ nyudíjából magánreceptre.

A nap folyamán különféle kannabisz fajtákat használ a hipermobil Ehlers-Danlos szindrómája kezelésére, amely egy a kötőszövetet érintő ritka genetikai betegség.

Mielőtt elkezdte használni az orvosi kannabiszt, Louise azt mondta, hogy naponta 57 tablettát kell bevennie.

„Nem lenne életem kannabisz nélkül” – mondta.

„A tabletták mellett a napot az ágyban töltöttem. Most saját zöldséget termesztek, és gyümölcsfákat ültetek.”

„Az orvosi kannabisz lehetővé tette számomra, hogy képességeim szerint éljek és élvezzem az életemet.”

Az élet orvosi kannabiszt használóként azonban nem volt könnyű Louise számára.

„A megbélyegzés szörnyű volt” – mondta.

„De a testem annyi mindenen ment keresztül, hogy nem fogok harcolni az emberekkel azért, hogy mit választok gyógyszernek.”

„A gyógyszer helyett egy növényt választok, és az működik.”

Ahhoz, hogy mentális egészségügyi okokból felírható legyen, a betegeknek legalább két korábbi kezelésen kell részt venniük.

Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a szakorvosok csak „klinikailag indokolt esetben” írhatnak fel kannabisz alapú gyógyászati felhasználásra szánt termékeket (CBPM).

„Mint minden engedély nélküli gyógyszer esetében, az engedély nélküli kannabisz alapú gyógyászati felhasználásra szánt termékeket is csak betegenként egyedileg lehet felírni olyan indikációkra, ahol egyértelmű bizonyíték van a hasznosságra, ha olyan klinikai szükséglet áll fenn, amelyet engedélyezett gyógyszerrel nem lehet kielégíteni, és ha a megállapított kezelési lehetőségeket kimerítették.” – mondta egy szóvivő.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Súlyos fájdalommal küzdő anya, akinek életét az orvosi kannabisz változtatta meg

Forrás:
https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-67228633