A bizonyítékok elsöprőek: A kannabisz kilépő szer a droghasználók számára, nem pedig kapu az újakhoz

A kokaintól, az opioidoktól és egyéb vényköteles szerektől függő emberek könnyebben kiszállhatnának kannabisz használatával.

Eljött az ideje annak, hogy a politikusok pihentessék azt a mítoszt, hogy a kannabisz más tiltott anyagok használatának “kapudrogja” – ezt az elméletet a modern tudomány és az empirikus adatok sem támasztják alá.

Az amerikai felnőttek több mint 60 százaléka bevallotta, hogy használta a kannabiszt, ám ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége soha nem próbált ki más illegális szert. A kannabisz kémiai összetevői közül egyik sem változtatja meg az agyat oly módon, hogy a felhasználók hajlamosabbak legyenek más szerekkel való kísérletezésére. A megbecsült amerikai Orvostudományi Intézet (Institute of Medicine), valamint a Rand Corporation Drogpolitikai Kutatóközpontja (Rand Corporation’s Drug Policy Research Center) szintén arra a következtetésre jutott, “a kannabisz nincs okozati befolyással a kemény drogok használatának beindítására”.

Ezzel szemben egyre több bizonyíték támasztja alá azt az elképzelést, hogy sok ember számára a kannabisz kivezető útként szolgál a veszélyes anyagok – köztük az opiátok, az alkohol, a vényköteles gyógyszerek, a kokain és a dohány – használatából.

Azokban az államokban, ahol a kannabisz használat törvényileg szabályozott, a kutatók évről évre beszámolnak az opioidokkal összefüggő visszaélések és halálozások csökkenéséről. Az Amerikai Orvosi Szövetség (American Medical Association) folyóiratában közzétett adatok szerint a vényköteles opiátok és a heroin okozta halálesetek 20%-kal csökkentek röviddel a kannabisz legalizálása után, hat év alatt összesen 33%-kal. Összességében a vizsgálatot végző kutatók arra a következtetésre jutottak,  “Az orvosi kannabisz törvényekkel rendelkező államok 24,8 százalékkal alacsonyabb átlagos éves opioid túladagolási mortalitást mutattak, az orvosi kannabisz törvény nélküli államokhoz képest.” Az áprilisban közzétett adatok a Kábítószer és Alkoholfüggőség (Drug and Alcohol Dependence) című folyóiratban szintén drámai csökkenést mutatnak az opiát fájdalomcsillapítókkal kapcsolatos kórházi beutalások számában a legalizációt követően.

Tanulmány: Az orvosi kannabisz legalizálásának hatására csökkent az opioidok okozta kórházi beutalások száma

A betegek vényköteles gyógyszer használatáról szintén kimutatták, hogy csökken az olyan államokban, ahol a kannabisz legálisan hozzáférhető. Az Egyesült Államokban és Kanadában újonnan közzétett adatok azt mutatják, a betegek csökkentik az antidepresszánsok, a szorongásellenes szerek és az alvászavarokra felírt szerek használatát a kannabiszhasználat megkezdése után – ez a valóság, amelyet a kiadási szokások számszerűsítenek. A Geogriai Egyetem Közpolitikai Tanszékének kutatói szerint az orvosi kannabisz-államokban élő Medicare-ellátottak milliókkal kevesebbet fordítottak vényköteles gyógyszerekre, mint a nem legális államokban hasonló betegségben szenvedők. A betegek Medicaid szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadása is jelentősen alacsonyabb a “kannabisz-barát” államokban.

Az újonnan megjelenő adatok azt is jelzik, hogy a kannabisz használata csökkenti a kokain okozta sóvárgást. A Montreali Egyetem és a British Columbia Egyetem kutatói az elmúlt hónapban írtak arról, hogy a crack-kokaintól függő személyek csökkentik a kábítószer-használatukat a kannabisz használata után. Megállapították: “Ebben a longitudinális vizsgálatban megfigyeltük, hogy a kannabisz önként bejelentett szándékos használatának időszaka összefüggésbe hozható a csökkent [kokain] használat időszakával. A crack-kokain rendellenességek által okozott morbiditás és halálozás jelentős globális terhet jelent és a hatékony farmakoterápiák hiánya mellett felhívást jelentünk be a kannabinoidok szigorú kísérleti kutatására, mint potenciális crack-kokainhasználat rendellenességek kezelésre.”

Az eredmények egy korábbi braziliai tanulmány eredményeit tükrözik, amelyben azt is megállapították, hogy a kannabisz terápiás alkalmazása enyhíti a crack-kokain utáni vágyódást és annak fogyasztását.

Empirikus adatok is megerősítik ezt az állítást. Konkrétan az amerikaiak kokainhasználata drasztikusan csökkent az elmúlt években, miközben nőtt azon felnőttek aránya akik kannabiszt használnak.

A tudományos adatok azt is mutatják, hogy a kannabisz csökkentheti az emberek alkohol- és dohányfogyasztásának vágyát. Például az Egyesült Királyságból származó klinikai vizsgálat adatait feldolgozva azt találták, hogy az alanyoknak beadott kannabidiol (CBD), egy szerves kannabinoid vegyület, 40%-kal csökkenti a cigarettafogyasztásukat, a placebót kapó betegekhez képest. A Nemzetközi Kábítószer-Politika Folyóirat (International Journal of Drug Policy) című kiadványban közölt adatok szerint, a kanadai orvosi kannabisz-betegek több mint tíz százaléka elismerte, hogy dohány helyett kannabiszt használ.

Tanulmány: A CBD segíthet kezelni a szorongást és a kábítószerfüggőséget

Az Egyesült Államok felmérési adatai szerint, még nagyobb a csökkenés a kannabiszt használók alkoholfogyasztásában. A Pszichofarmakológia Folyóirat (Journal of Psychopharmacology) 2017. májusi tanulmánya szerint az “orvosi kannabisz patikák” tagjainak több mint 40 százaléka elismeri az alkoholfogyasztás csökkenését. Az Alkohol és Alkoholizmus (Alcohol and Alcoholism) folyóiratban megjelent 2014-es szakirodalmi áttekintés hozzáteszi: “Míg több kutatásra és jobb tanulmányi tervekre van szükség ahhoz, hogy jobban be lehessen azonosítani a kannabisz szubsztitúciójának mértékét és hatását az alkoholfogyasztási zavarok által érintettek esetében, úgy tűnik, hogy a kannabisz potenciálisan képes helyettesíteni az alkoholt.”

Végezetül azok kezelésében, akik a kábítószer-függőségükre keresnek megoldást, a kannabisz pozitív szerepet tölthet be. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kannabiszhasználat előrejelzi a fokozott absztinenciát a heroinfüggő alanyok körében, és azok, akik alkalmanként kannabiszt fogyasztanak, nagyobb valószínűséggel fejezik be a kezelésüket azokhoz képest, mint akik nem.

Kanadai tudósok kannabiszt használnak, hogy csökkentsék a crack-kokain használatot

Ezen tudományos bizonyítékok fényében, kombinálva az amerikaiak egyre nagyobb kannabisz tapasztalatával, aligha meglepő, hogy a “kapudrog elmélet” iránti közbizalom csökken. A YouGov.com által 2016-ban összeállított felmérési adatok szerint háromból kevesebb mint egy amerikai állampolgár ért egyet a kijelentéssel: “A kannabisz használata kemény drogok használatához vezet.” A 65 év alatti válaszadók közül, kevesebb, mint négyből egy, egyetért. A közelmúltban a Yahoo News által szolgáltatott közvélemény adatok még kevesebb támogatást találtak, a felnőttek mindössze 14 százaléka számára jelent “jelentős aggodalmat” az, hogy a kannabisz “más kábítószerek használatához vezet”.

Röviden, mind a tudomány, mind a közvélemény elutasítja azt az állítást, hogy a kannabisz fogyasztása elősegíti az egyéb kábítószerek használatát. Eljött az idő a tiszviselők számára, hogy lemondjanak erről a retorikáról.

Forrás:
http://www.alternet.org/drugs/evidence-overwhelming-cannabis-exit-drug-major-addictions-not-gateway-new-ones