Rekordszámú tudományos közlemény jelent meg a kannabiszról 2021-ben

A National Library of Medicine/PubMed.gov weboldalon végzett kulcsszavas keresés eredményei szerint 2021 első tizenegy hónapjában a kutatók világszerte rekordszámú, több mint 3800 tudományos cikket közöltek a kannabisz témájában.

Ez több, mint a tavalyi év összes publikációja. 2020-ban a tudósok a lektorált folyóiratokban több mint 3500 tanulmányt tettek közzé a kannabiszról – akkor ez volt a legtöbb, amit valaha is publikáltak egyetlen év alatt.

„Annak ellenére, hogy egyesek szerint a kannabiszt még nem vizsgálták meg kellő tudományos alapossággal, az utóbbi években exponenciálisan növekedett a tudósok érdeklődése a kannabisz iránt, és éppígy megnövekedtek a növénnyel, annak hatóanyagaival, hatásmechanizmusaival, valamint a felhasználókra és a társadalomra kifejtett hatásaival kapcsolatos ismereteink” – mondja Paul Armentano, a NORML (Nemzeti Szervezet a Marihuána Törvények Reformjáért) igazgatóhelyettese. “Itt az idő, hogy a politikusok és mások ne olyan szemüvegen keresztül nézzék a kannabiszt, hogy mit nem tudunk róla, inkább kezdjenek bizonyítékokon alapuló vitákat a kannabiszról és az azzal kapcsolatos reformpolitikákról, melyek azt mutatják meg, hogy mi az, amit tudunk.”

2010 óta a tudósok kb. 27 000 lektorált tanulmányt tettek közzé a kannabiszról, úgy, hogy a tanulmányok száma évről-évre nőtt. Összehasonlításul: a kutatók 1990 és 1999 között összesen 3000-nél kevesebb tanulmányt közöltek a kannabiszról, az 1980-as években pedig a 2000-et sem érte el az összes publikáció száma.

Egy 2018-as tanulmány, mely a kannabisszal kapcsolatos közlemények tendenciáit vizsgálja, arra a következtetésre jutott, hogy a tudományos érdeklődés fellendülése nagyrészt annak köszönhető, hogy a kutatók újabban a kannabisz terápiás hatásaira összpontosítanak. A tanulmány szerzői azt találták, hogy a kannabisszal foglalkozó lektorált közlemények száma 2000 óta a kilencszeresére nőtt.

A PubMed.gov összesen több mint 38 500 kannabiszról szóló tudományos cikket tartalmaz. Az 1996 óta online elérhető PubMed egy ingyenes forrás, amely támogatja az orvosbiológiai és élettudományi szakirodalom tanulmányozását.

2021 legfontosabb cikkei a MOKE weboldalán:

1. Bár Magyarországon továbbra is az a kérdés, hogy vajon a kannabisz gyógyszernek tekinthető-e, az úniós országok, élükön Németországgal, már fejlesztik a betegek ellátását és a receptre felírható készítmények szélesebb körű alkalmazását.

Németország államilag támogatja az orvosi kannabisz termesztését

2. Tovább bővült azoknak a kutatásoknak a száma, amik bizonyítékot szolgáltatnak a kannabisz fájdalomcsillapító hatásairól, valamint hogy a kannabiszt használó betegek csökkentik az egyéb receptköteles gyógyszerek használatát.

A krónikus fájdalommal küzdő betegek jelentősen csökkentik az opioidok és a benzodiazepinek fogyasztását a kannabiszterápia megkezdése után

3. A testmozgás és az endokannabinoid rendszer kapcsolata az egyik legizgalmasabb kutatási terület, hiszen az egészségjavító megoldások közül az egyik legkézenfekvőbbről igazolja vissza és egészíti ki eddigi ismereteink.

A testmozgás javíthatja a poszttraumás stressz rendellenesség tüneteit az endokannabinoid szint növelésével

4. A kannabisz és az epilszpia kapcsolata az összes betegség közül talán a legalaposabban kutatott, mégis érkeznek újabb, rendkívül hasznos felfedezések.

„Minden kannabinoid anyja” – epilepszia ellenes vegyületek a kannabiszban

5. Míg a kutatások tudományos áttekintése korábban kétségbe vonta, hogy a kannabisz hatásos fájdalomcsillapító lehet, most már pontos orvosi ajánlasok is vannak arra, hogyan érdemes ilyen esetekben alkalmazni a kannabinoid kezeléseket.

Nemzetközi ajánlások orvosi kannabisz adagolásához és beadásához krónikus fájdalom kezelésére

6. Ma még vitatott kérdés, hogy a kannabinidok és az egyéb kannabiszban található vegyületek milyen kölcsönhatásban állnak egymással. Ehhez a vitához érkezett egy friss kutatás, ami a kannabinoidok és a terpének szinergikus hatását vizsgálta.

A terpének és a kannabinoidok fokozzák egymás terápiás hatásait

7. Az anekdotikus beszámolók egyre több figyelmet kapnak, bár továbbra is kritikusan kell olvasni az eredményeket, azok egyre jobban dokumentáltak és felkeltik a kutatók érdeklődést.

A THC/CBD tartalmú kannabiszolaj kapcsolatban állhat a tüdőrák visszafejlődésével

8. Kiemelt figyelem övezi a maga nemében páratlan humán klinikai kutatásokat, melyek közül az agydaganatos betegek kezelése különösen bíztató.

Klinikai vizsgálat: Kannabisz gyógyszer agydaganat kiegészítő kezelésére

9. A demencia és az Alzheimer-kór kezelése a modern orvostudomány egyik legnagyobb kihívása, ezért minden ilyen téren zajló kutatás új reményt adhat a betegeknek.

Esetsorozat: A kannabisztermékek használata összefügg a demenciában szenvedő betegek viselkedésének javulásával

10. A rákos betegek kezelésében az egyik legfontosabb és legracionálisabb cél az életminőség javítása, ebben pedig egyre több kutatás szerint a kannabisz kiemelkedő segítséget nyújhat.

Izraeli tanulmány szerint a kannabisz megakadályozhatja a kemoterápia fő mellékhatásait

+1 A CBDA, a CBD nyers változatának kuatása felrázta a CBD körül kialakult felhajtást és új lehetőségeket adott egy terápiás szempontból fontos terület további fejlődésére.

CBDA – A nyers igazság

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!