Németország államilag támogatja az orvosi kannabisz termesztését

A német Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Szövetségi Intézete grammonként 4,30 eurós (1500 Ft) árat ígér.

Németország megkezdi az orvosi kannabisz gyártását és értékesítését, hogy alacsonyabb árat tudjon biztosítani a fogyasztóknak a gyógyszertárakban. A Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Szövetségi Intézete, a BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) július 7-én bejelentette, hogy három vállalatot, az Aphria RX GmbH-t, az Aurora Produktions GmbH-t és a Demecan GmbH-t bízta meg a termesztéssel. Az intézet később a gyógyszertáraknak grammonként 4,30 euróért osztja szét a kannabiszt.

Németországban 2017 óta engedélyezett az orvosi kannabisz felírása, azonban a gyógyszertárak importból szerzik be az alapanyagot, ami az árak és a termék változatosságának kiszámíthatatlan ingadozásához vezet. Ez a lépés nem tiltja a kannabisz behozatalát, mivel a BfArM-nek nincs erre törvényes hatásköre, de szerintük javítani fogja a betegellátást.

Kannabisz Ügynökség

A Kannabisz Ügynökséget (Cannabisagentur) 2017-ben alapította a BfArM, melynek székhelye Bonnban van, és felelős az orvosi kannabisznövények ellenőrzött termesztéséért, betakarításáért, feldolgozásáért, minőségvizsgálatáért, tárolásáért, csomagolásáért és forgalmazásáért.

Minőségellenőrzést is végeznek, követve a német mezőgazdasági törvényeket. Fő céljuk az üzem működésének biztosítása.

Most az ügynökség megbízást adott a gyártásra és forgalmazásra, biztosítva a gyógyszertáraknak a stabil ellátást. A BfArM szerint a német orvosi kannabisz ára grammonként 4,30 euró (1500 Ft) lesz. A Szövetségi Ügynökség 10,4 tonna kannabiszt termesztését kérte, amelyet négy év leforgása alatt kell megtermeli, évi 2,6 tonna betakarításával.

Egy német tanulmány szerint “sürgős” szükség van a kannabinoidokra vonatkozó egyértelmű szabályokra

A kannabisz termesztő cégek

A termesztés nem közvetlenül a BfArM-en keresztül történik, hanem olyan vállalatok által, amelyeket egy európai szintű pályázati eljárás során választottak ki és a Kannabisz Ügynökség megbízásából.

A neumünsteri székhelyű Aphria RX GmbH orvosi kannabisz termesztésére és feldolgozására specializálódott. Telephelyükön háromféle növényt termesztenek, amelyek mindegyike különböző betegségek kezelésére alkalmas.

A második termesztő az Aurora Produktions GmbH, amely még nem létesített telephelyet Németországban. A céget 2013-ban alapították, hogy biztosítsák a betegek, egészségügyi intézmények, orvosok és gyógyszerészek számára Európa-szerte a biztonságos és megbízható kannabisz-alapú gyógyszerekhez való hozzáférést.

A harmadik vállalat neve Demecan GmbH, székhelye Berlinben van, termesztő és feldolgozó létesítményeik Drezda közelében találhatók. A tervek szerint még ebben az évben megkezdik a gyártást a BfArM számára.

Az orvosi kannabisz legalizálása óta az orvosok felírhatják a gyógyszert különféle formákban, például fájdalomcsillapításra. A kannabiszt kizárólag gyógyszertárakban értékesítik, és a legtöbb egészségbiztosító fedezi a terápia költségeit.

A Tagesschau által készített jelentés szerint sok induló vállalkozás és külföldi vállalat, például Kanadából, mozgolódik a még mindig kicsi német piacon, ennek azonban hamarosan vége szakadhat.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Németország nem akar harmadik felektől függeni, és úgy dönt, hogy saját THC olajat állít elő

Forrás:
https://www.themayor.eu/en/a/view/germany-is-producing-state-sponsored-marijuana-8383