Elemzés: Az Indica és Sativa címkék „rosszul” tükrözik a kannabisznövények közötti eltéréseket

Nature Plants

A Nature Plants folyóiratban közölt adatok szerint az indica és a sativa elnevezések rosszul rögzítik a kannabisznövények közötti genetikai eltéréseket.

Egy kanadai és holland kutatócsoport 297 kannabisznövény-minta összetételét elemezte. A korábbi tanulmányokkal összhangban csupán néhány genomiális különbséget azonosítottak a kifejezetten „indica” vagy „sativa” jelöléssel ellátott minták között.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a kannabisz jelölésére jelenleg használt ‘sativa-indica’ skála rosszul rögzíti az általános genomikai és metabolomikus variációkat” – összegezték a szerzők. „A kannabisz címkézését valószínűleg elsősorban néhány kulcsfontosságú terpén hajtja, amelyek koncentrációja hozzájárul a ‘sativa’ és az ‘indica’ jellegzetes aromáihoz.”

Más elemzések hasonlóan kevés különbségről számoltak be az „indica” vagy „sativa” címkével ellátott kannabisznövények között – a jelentés szerint „a mindenütt jelen lévő kereszteződés és hibridizáció értelmetlenné teszi [ezeket] a megkülönböztetéseket”.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Sativa vagy Indica: Mit mondanak a szakértők?

Forrás:
https://www.nature.com/articles/s41477-021-01003-y