Adhat-e vért, aki kannabiszt használ? Az Amerikai Vöröskereszt iránymutatása

Az alábbiakban választ talál a kannabiszhasználattal és a véradással kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre az Amerikai Vösörkereszt iránymutatásával.

Néhány kulcsfontosságú pont:

A kannabisz használata nem zárja ki az egyént a véradásból, de a potenciális donorok nem tudnak adni, ha a kannabisz használata rontja a memóriáját vagy a felfogóképességét.

A Vöröskereszt nem vizsgálja a véradásokat a tetrahidrokannabinol vagy a THC, a kannabisznövény fő pszichoaktív összetevőjének jelenlétére.

Gyakran Ismételt Kérdések:

K: A Vöröskereszt lebeszéli a kannabiszfogyasztókat a véradásról?

V: Nem. A Vöröskereszt arra biztat minden arra jogosult donort, aki jól érzi magát, hogy a Vöröskereszt Véradó alkalmazásának használatával, a RedCrossBlood.org weboldalon vagy az 1-800-RED CROSS telefonszámon egyeztessen időpontot véradásra.

K: Kell-e várnom a véradással a kannabisz használata után, és ha igen, miért?

V: Nincsenek olyan adatok, amelyek meghatározzák, mennyi ideig kell várnia az egyénnek a kannabiszhasználat és a véradás között. Kérjük, ne jelenjen meg véradás céljából, ha a kannabisz használata rontja a memóriáját vagy a felfogását a véradáskor.

K: A Vöröskeresztnek nem kell követnie a Kábítószer-ellenőrzési Hivatal (DEA) által kiadott irányelveket – az ügynökség, amely a kannabiszt az első számú kábítószer közé sorolja?

V: A véradásra való jogosultságot az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szabályozza, nem pedig a Kábítószer-ellenőrzési Hivatal (DEA). Az FDA nem követeli meg a vérgyűjtőktől a THC tesztelését.

K: A Vöröskereszt tesztel valaha vérmintákat THC-re?

V: Nem.

K: Mi a teendő, ha magas THC-tartalmú termékeket fogyasztok, például wax-ot; ez kizár engem?

V: Nem. Ismételten arra kérjük, hogy ne jelenjen meg véradás céljából, ha a kannabisz használata rontja a memóriáját vagy a szövegértését.

K: Erős kannabiszfogyasztó vagyok. Megbukhat-e egy transzfúziós (vérátömlesztésen átesett) beteg egy drogteszten, ha megkapja a véremet?

V: Nem.

A kannabisz-használóknak több érzéstelenítésre lehet szükségük a műtéthez

K: Adhatok-e vért a Vöröskeresztnek, ha receptre felírt szintetikus kannabiszt (az FDA a “szintetikus kannabinoidok” kifejezést használja) vagy olyan rekreációs szert, mint a K2 és a Spice?

V: Az FDA-nak nincsenek általános irányelvei a szintetikus kannabiszra (más néven „szintetikus kannabinoid”) vonatkozóan, és a helyi vérközpontokra bízza a döntést az ilyen felhasználóktól származó adományok elfogadhatóságáról. Ez azért van így, mert ők vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy tudják, hogy a területükön felbukkantak-e kizáró tényezőt jelentő szennyeződések.

Függetlenül attól, hogy az Ön által szedett szintetikus kannabisz felírt gyógyszer vagy rekreációs, a legjobb tanácsunk az, hogy lépjen kapcsolatba a Vöröskereszt adományozói és ügyfélszolgálati központjával a 06 (1) 374 1300 telefonszámon.

K: Különféle irányelvek vonatkoznak azokra a kannabisz- vagy szintetikus kannabiszfogyasztókra, akik kifejezetten vérlemezkéket (trombocita) vagy plazmát szeretnének adományozni?

V: A vérlemezkéket vagy plazmát adományozó kannabiszhasználók esetében az irányelvek ugyanazok, mint a teljes vér adományozásánál.

A szintetikus kannabiszt használók esetében aggodalomra ad okot, hogy a vény nélkül kapható szintetikus kannabisz egyes fajtáiról kiderült, hogy bizonyos véralvadásgátlókat tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy szennyezik a plazmát.

A rekreációs szintetikus kannabiszfogyasztóktól származó teljes vér, vérlemezkék vagy plazmaadományok elfogadására vonatkozó irányelveket jelenleg az egyes helyi vérközpontok határozzák meg. Ezek az irányelvek attól függően változnak, hogy felbukkantak-e szennyeződések a területükön.

Ha Ön rekreációs szintetikus kannabiszfogyasztó, aki plazmát szeretne adni, határozottan javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot Vöröskereszt adományozói és ügyfélszolgálati központjával a 06 (1) 374 1300 telefonszámon.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

A kannabiszhasználat nem befolyásolja hátrányosan a túlélési arányt a májtranszplantált betegeknél

Forrás:
https://www.redcrossblood.org/local-homepage/news/article/can-you-donate-blood-if-you-use-cannabis-.html