A kannabiszhasználat nem befolyásolja hátrányosan a túlélési arányt a májtranszplantált betegeknél

Clinical Transplantation

A Clinical Transplantation folyóiratban publikált kutatások szerint a kannabiszhasználat kórtörténete nincs negatív összefüggésben a májtranszplantált betegek túlélési arányával.

Az első tanulmányban a David Geffen Orvostudományi Kar Dumont-UCLA Transzplantációs és Májrák Központjának kutatói 900 betegnél értékelték a transzplantáció előtti és utáni kannabiszfogyasztás hatását a májtranszplantációs kimenetelre.

A kutatók arról számoltak be, hogy: “Nem voltak statisztikai különbségek a műtét utáni eredményekben, beleértve a beteg/graft túlélését és a májtranszplantáció utáni szövődményeket a máj transzplantáció előtti vagy utáni [kannabisz]használók körében.”

Arra a következtetésre jutottak, hogy “Ezek az eredmények segíthetnek a májtranszplantált betegek kannabiszhasználatával kapcsolatos jövőbeni szakpolitikák irányításában, bár a nagyobb kohorszokat alkalmazó megerősítés indokolt.”

A második tanulmányban a Ann Arbor-i Michigani Egyetem kutatócsoportja már 2690 alany esetén vizsgálta meg a májtranszplantáció utáni eredmények adatait. Arra a következtetésre jutottak, hogy “a májtranszplantáció utáni túlélést nem befolyásolta az önjelentett kannabiszhasználat előzménye.”

Megállapításuk összhangban áll számos más vizsgálattal, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabisz használata nem ellenjavallt szervátültetést kapó betegeknél. Ennek ellenére több államban – köztük néhány olyan államban, amely engedélyezi az orvosi kannabiszhoz való hozzáférést – azok, akiknek kórtörténetében kannabiszfogyasztás szerepel, nem jogosultak szervátültetésre.

A kannabiszhasználat nem jár a veseátültetés kedvezőtlen kimenetelének megnövekedett kockázatával

Kutatások:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33406299/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33829569/