A THC megakadályozhatja az átültetett szervek kilökődését

Journal of Leukocyte Biology

A szervátültetések naponta több ezer életet mentenek meg, de ez a folyamat messze nem egyszerű. Testünk immunrendszere úgy van tervezve, hogy megvédjen bennünket a külső támadásoktól, és ez kiválthatja a transzplantátum kilökődését. Egy közelmúltbeli vizsgálat azonban azt mutatja, hogy a THC megakadályozhatja a szerv kilökődést egerekben.

A testünk úgy lett tervezve, hogy az immunrendszerünk megvédjen minket a külső támadásoktól, amibe beletartoznak az átültetett szervek is. Az immunrendszerünk reakciót vagy transzplantációs kilökődést válthat ki, amely végzetes következményekkel járhat. A Journal of Leukocyte Biology 2015 szeptemberi számában közzétett legfrissebb tanulmány eredményei szerint, a tetrahidrokannabinol vagy röviden THC – az egyik legismertebb és legjobban vizsgált kannabinoid, amely a kannabisz pszichoaktív hatásaiért felelős – segíthet az átültetett szervek vagy szövetek elutasításának késleltetésében, rágcsálók esetében.

Mivel jár a szervátültetés?

A szervátültetések az orvostudomány fejlődésének egyik legjelentősebb példája. Amikor egy ember szervei vagy szövetei betegség miatt elkezdenek meghibásodni, szükség lehet arra, hogy a beteg szervet vagy szövetet egy másik, megfelelően működővel helyettesítsük. Ehhez és az élet meghosszabbításához szükség van egy donorra, majd ezt követően arra, hogy befogadó immunrendszere ne utasítsa el azt.

A leggyakrabban átültetett szervek és szövetek a vesék, a máj, a szív és a csontvelő. Míg egyes szervek (például a szív) csak akkor adhatók, ha az adományozó meghalt, másokat (például a vese, a máj és a csontvelő) élő donorok is adományozhatnak.

A számok önmagukért beszélnek világszerte. Minden nap több százezer ember vár donorra, és több ezren halnak meg egy olyan szerv érkezésére várva, amelyre szükségük van a túléléshez. Egy donorból származó szervek akár 8 életet is megmenthetnek. A befogadók körülbelül 10%-a meghal a szervre való várakozásban. Naponta egyre többen igényelnek transzplantációt a túléléshez.

Transzplant kilökődés: Miért történik?

Mindannyiunknak van egy egyéni immunrendszerünk, amelyet mind a genetika, mind pedig a környezetünk befolyásol. Ez a rendszer felismeri az idegen testeket és a fertőző ágenseket, segítve a betegségtől való megóvásban. A szervezeten kívüli testek fertőzőek lehetnek (például baktériumok vagy vírusok), de lehetnek olyan sejtek is, amelyek egy másik személytől származnak, akinek immunrendszere és saját egyénre szabott reakciója nagyon különböző a miénktől.

A “veleszületett immunitásunk” kitűnő munkát végez a védelemben, és az első védelmi vonalán (például a bőrön, a legnagyobb szervünkön) a fertőző ágensek elleni gyors reagálás és a nemspecifikus immunsejtek stimulálására való képességük jellemzi, amik az olyan potenciálisan ártalmas anyagok megsemmisítését végzik, amelyek beléptek a szervezetbe. Mára tudjuk, hogy a nucleált sejtek felszínén olyan markerek vannak, amelyek idegennek számítanak, miután beoltották vagy átültették egy másik alanyba. Ezeket a markereket hisztokompatibilitási antigéneknek (Ag) vagy transzplantációs antigéneknek nevezik, és minden egyes egyednél olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megkülönböztetik őket másoktól.

Amikor a hiba olyan súlyos, hogy a veleszületett immunrendszer már nem képes meggyőzni, “adaptív immunitásunk” kap szerepet, amelyet egy specifikusabb, lassabb és hosszabb távú válasz jellemez, amelyet speciális sejtek (például T-sejtek és B-sejtek) adnak a szervezeten kívüli szerekkel szemben. Ez az a fajta immunitás az, amely a transzplantátum kilökődésével jön létre.

Bár a szervek és szövetátültetések többet segítenek az emberek életének meghosszabbításában, mint korábban valaha, a szervek befogadásának folyamatának egy másik személy testétől kockázatokkal jár. Többféle kilökődésról van szó, de az egyik fő probléma az, hogy a befogadó immunrendszere (pontosabban a T-sejtjei) az új szervet- vagy szövetdonort “idegennek” ismeri el, és elkezdi megtámadni és megsemmisíteni.

Emiatt elengedhetetlen, hogy a befogadó immunrendszere a lehető leghasonlóbb legyen az adományozó számára, amit nagyon nehéz koordinálni, mivel az egyes betegek immunrendszere egyedülálló, és a szervi meghibásodás gyorsan halálhoz vezet. És itt jön be a THC.

Klinikai vizsgálat: A CBD megakadályozza a graft-versus-host betegség kialakulását a csontvelő-átültetés után

Az immunrendszer: Elkerülhető-e a kilökődés?

Az elutasítás elkerülése érdekében a szövetet meg kell vizsgálni a transzplantáció előtt, hogy megállapítsák vajon az általa tartalmazott antigének kompatibilisek-e a befogadóéval. Bár a szövetvizsgálat biztosítja, hogy az átültetett szerv vagy szövet a lehető leghasonlóbb a befogadó számára, nincs 100%-os kompatibilitás.

Senki sem rendelkezik olyan antigénekkel, amelyek megegyeznek valaki máséval, kivéve az egypetéjű ikreket. Emiatt, és az elutasítás megakadályozása érdekében immunszuppresszív gyógyszerekre (amelyek elnyomják az immunrendszerünket) van szükség, hogy a test ne indítson immunválaszt, ami az idegen szövetek pusztulását okozza.

Az átültetést követően, az érintett szervtől függően, a kilökődés 30 és 60% között változhat, de a kilökődési epizódok nem feltétlenül jelentik a szerv elvesztését. Bár az akut kilökődések több mint 90%-a sikeresen kezelhető a modern immunszuppressziós kezeléssel, fontos megjegyezni, hogy a transzplantátum kilökődésének megelőzésére jelenleg rendelkezésre álló immunszuppresszív gyógyszereknek önmagukban káros mellékhatásai lehetnek, például hasmenés, magas vérnyomás, akne, súlygyarapodás, magas koleszterinszint, magas vércukorszint és a fertőzésre való fogékonyság. Ezenkívül növelhetik a fogászati ​​problémák kockázatát is. Nyilvánvaló, hogy szükség van biztonságos alternatív kezelésekre.

Figyelembe véve mindezeket a tényezőket, azon túlmenően, hogy a szervek iránti kereslet sokkal nagyobb, mint a rendelkezésre álló ellátás, és hogy a betegek többsége gyakran csak egy esélyt kap egy donor szerv vagy szövet esetében, a transzplantátum kilökődése komoly következményekkel járhat, amely gyakran halálhoz vezet.

“Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánügyi Minisztériuma szerint azok között, akik transzplantációt kapnak, a vese befogadók 25%-a és a szív befogadók 40%-a tapasztalt akut kilökődés epizódot az átültetést követő első évben.” (Stanford Medicine).

Transzplantált kilökődés: A THC segíthet megakadályozni?

A kutatás melynek cime “Δ9-tetrahidrokanabinol csillapítja az allogén host-versus-graft választ és késlelteti a bőrszövet kilökődést a kannabinoid receptor 1 aktiválásával és a myeloid eredetű szuppresszor sejtek indukciójával“, amelyet 2015-ben a Dél-Karolinai Egyetemen kutatói tettek közzé, a THC segíthet az inkompatibilis szervátültetett betegek kilökődésének késleltetésében azáltal, hogy aktiválja az immunsejtekben található kannabinoid CB1 receptorokat.

“Egyre több kutatás azonosítja a kannabiszban található anyagok lehetséges jótékony hatásait, de nagy kihívás az érintett molekuláris útvonalak azonosítása” – nyilatkozta John Wherry, a Leukocita Biológia Folyóirat szekesztője.

Bár a THC immunrendszer szabályozó képességét az 1970-es években azonosították először, most a rágcsálókban végzett vizsgálatok sorozata után a kutatás azt mutatja, hogy a THC javíthatja a szervátültetések kimenetelét azáltal, hogy megakadályozza az átültetett szervek kilökődését okozó immunválaszt.

A szóban forgó vizsgálat elvégzéséhez a kutatók placebót és THC-t adtak olyan egereknek, amik bőrátültetési műtéten estek át, egy egércsoport bőrét átültették egy másik, genetikailag különböző egércsoportba. Mint már említettük, az inkompatibilis bőrt vagy placebóval vagy THC-val kezelték.

A donor lép és bőrsejtek bejuttatásával a befogadó egerekbe (a rágcsálókat a szervátültetés alatt álló emberek mintáiként használták) a kutatók azt találták, hogy a THC-val kezelt befogadó egerek kevésbé hajlamosak elutasítani az új szövetet, mint a placebóval kezelteket. A tanulmány kimutatta, hogy CB1 receptorok aktiválásával a THC számos mechanizmuson keresztül segítette az elutasítást:

  • megakadályozta a befogadók nyirokcsomóiban lévő T-sejt-receptorok számának növekedését, ezáltal csökkentve a donor szövet elutasításának valószínűségét
  • csökkenti a gyulladásos válasz jeleket
  • stimulálják a myeloid szuppresszor sejteket, amelyek csökkentik a T-sejt-receptor reakcióját és megakadályozzák az elutasítást
  • a donorokból származó bőrsejtek túlélésének időtartamának növelése

Érdemes megemlíteni egy másik, 2013-ban, a Farmakológia Neuroimmun Folyóirat (Journal of Pharmacology Neuroimmune) magazinban közzétett tanulmányt, amely már előrevetítette, hogy a THC hogyan állíthatja le a transzplantált szervek elpusztítását okozó immunreakciót, ebben az esetben a CB2 receptorokon keresztül. Bár ez a tanulmány csupán sejtkultúra-modelleket alkalmazott, a kutatók dózisfüggő hatást figyeltek meg: a magasabb THC dózis magasabb immunszuppresszióhoz vezetett. Ezenkívül két szintetikus kannabinoidot is teszteltek, és azt találták, hogy ugyanúgy működhetnek. Ezen eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kannabinoidok ígéretesek a szervátültetések sikerességének javítása szempontjából.

A kannabiszhasználat nem jár a veseátültetés kedvezőtlen kimenetelének megnövekedett kockázatával

A vizsgálat eredményei: A THC transzplantációs kilökődés kezelésére

A Dél-Karolinai Egyetem tanulmánya a növekvő bizonyítékot sorát bővíti, amelyek kimutatják, hogy a kannabinoidok hasznosak a gyulladásos folyamatok modulálásában és csökkentésében, amelyek nemcsak a transzplantációs kilökődésben, hanem az autoimmun betegségekben, a rákban és más súlyos betegségekben is szerepet játszanak.

“Összességében a kutatásunk első ízben kimutatta, hogy a kannabinoid receptorok új módszert kínálnak a graft versus host betegség (GVHD) kezelésére, és megakadályozzák az allograft kilökődést a befogadóban az immunválasz elnyomásával,” következtette a tanulmányt végező kutatócsoport.

A transzplantátum elutasításának megelőzésére használt jelenlegi kezelések komoly mellékhatásai miatt, a THC nagyon kedvező biztonsági profiljával együtt, a szerzők szerint szükség van hatékonyabb kezelésekre kevesebb mellékhatással. Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy a kannabisz alapú gyógyszerek fejlődését a szintetikus vegyületek fejlesztése alakítja, a tisztán tudományos felfedezések helyett.

“Ezek az adatok támogatják, hogy az ezen osztályba tartozó vegyületek potenciálisan hasznos terápiáik a transzplantátum betegeknél a graft túlélésének meghosszabbítására” – nyilatkozta Mitzi Nagarkatti, a Dél-Karolinai Egyetem Orvosi Karának társszerzője.

A transzplantációra váró kannabisz betegek hátrányosan érintettek

Hipotetikusnak és paradoxnak tűnik, hogy bár az orvosi kannabisz THC tartalma sok országban segíthet a transzplant betegeknek, akik többféle betegség kezelésére vagy tüneteik enyhítésére használják, ezeknek a betegeknél elutasíthatják a szervátültetést, ha a kannabisz tesztjük pozitív. Ez kifejezetten ironikus, amikor az Egyesült Államokban fordul elő, ahol a kannabisz gyógyászati használata számos államban törvényes.

A média sok ilyen esetet közölt, köztük a Cedards-Sinai Orvosi Központ orvosainak esetét, akik tájékoztatták egy Norman Smith nevű 64 éves pácienst arról, hogy le fogják szedni a transzplantációs betegek listájáról, amíg legalább hat hónapig le nem áll a kannabisz fogyasztásával, a pozitív eredményét követően. Azt is megkövetelték tőle, hogy ebben az időben vegyen részt egy kábítószer használattal kapcsolatos kezelési programon. Az irónia az, hogy ugyanabban az orvosi központban Smithnek orvosi kannabisz írtak fel, hogy segítsen neki megbirkózni a májrák kemoterápiás kezelésének káros hatásaival. Sajnos Mr. Smith meghalt, mielőtt újra felvették volna a transzplantációs várólistára.

Az orvosok azzal érveltek, hogy “komolyan figyelembe kellett venniük a kábítószer-visszaélés kérdését, mivel az gyakran játszik szerepet az olyan betegség progressziójában, amelyek miatt a betegek az átültetést igényelik, és ez káros hatással lehet egy új szervre a transzplantációt követően” (Dr. Colquhoun). Ismét ironikus, hogy ez a megállapítás nem tudományos bizonyítékokon alapul, mivel a kannabisz használata nem okoz szervi működési zavarokat vagy leállást.

Magyar hírekben:
Meghalt a fiatal srác, aki azért nem kaphatott új tüdőt, mert marihuánát szívott

“Nem adunk helyet olyan embereknek, akik aktívan alkoholizálnak, rendszeresen dohányoznak, vagy drogokat fogyasztanak.” – University of Utah

Ezenkívül egyenlőséget tenni egy végstádiumú beteg fájdalomcsillapításra használt gyógynövényes kezelése és a kábítószerrel való visszaélés problémája között, az egészségügyi szakember hibás megítélésének tűnik. Ezek a kijelentések pusztán a megbélyegzésre és a tudatlanságra épülnek. Sajnos az ilyen orvosok általi előítéletek végzetes következményekkel járhatnak az ártatlan emberek életére; akik betegek és átültetést igényelnek, csak úgy mint más betegek ugyanabban a helyzetben.

Nyilvánvaló, hogy szükség van olyan meglévő politikák megváltoztatására, amelyek megtagadják az ilyen személyek számára az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, hogy a kannabisz törvényes gyógyszerként legyen elismerve.

Következtetés

Nem kétséges, hogy ez a tanulmány, mint sok másik előtte, bizonyítja, hogy további és alaposabb kutatásra van szükség a THC hasznosságát a kilökődés folyamatának megakadályozásában. A THC ezen a téren rejlő potenciálját meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy még sok életet hosszabbíthassunk és menthessünk meg világszerte – olyan életeket, amik második esélyt kapnak a több ezer gondoskodó ember önzetlen adományainak köszönhetően. Olyan életek, amik a THC-nak köszönhetően képesek lennének leküzdeni a kilökődést, miután megkapták a szükséges transzplantációt. Ha csak a törvények nem állnak az útban.

A kannabisz használata nincs hatással a veseátültetés kimenetelére

Ez a cikk a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület önkénteseinek munkájában készült. Az Egyesület egyik hivatalos facebook csoportja, ami kizárólag CBD olaj használatával, tapasztalatok megosztásával foglalkozik: https://www.facebook.com/groups/482424458549382/. Mielőtt bárki CBD terméket vásárolna, kérjük csatlakozzon, hogy ne legyen átverés áldozata. Az egyesület munkáját, mivel nonprofit szervezetről van szó, ha csak pár 100 ft-tal is ezen az oldalon lehet támogatni. Kérünk mindenkit, támogassa munkánkat, hogy segíthessünk!
https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Forrás:
https://sensiseeds.com/en/blog/thc-can-prevent-transplanted-organs-rejected/