A kannabinoid receptorok szerepe agydaganat kezelésében

Cancers

Egy újabb állatkísérlet alátámasztja a korábbi eredményeket, amelyek szerint a kannabinoid receptorokat aktiváló kannabinoidok, akár szintetikusak, akár természetesek, hasznosak lehetnek egy nagyon agresszív agydaganat esetében, amit glioblasztómának hívnak.

Szintetikus kannabinoidok befolyásolják a glioblasztóma sejtvonalak invázióját egy sejt- és receptor-függő módon.

A glioblasztóma jelenlegi kezelése nem elegendő, mivel heterogén és gyakran a kemoterápiával szemben ellenálló. A korábbi vizsgálatok kimutatták a specifikus kannabinoid receptor (CB) agonisták a glioblasztóma sejtvonalak invazivitására gyakorolt ​​hatását, de a pontos mechanizmus nem tisztázott. Három humán glioblasztóma sejtvonalat szintetikus CB ligandumokkal kezeltünk. Elemeztük a kannabinoidok mikroRNS-ekre (miR), az Akt-ra és a proliferációs és apoptózis markerek expressziójára gyakorolt ​​hatását.

Továbbá az organotípusos hippocampális szelet tenyészetek modelljében meghatároztuk az invazivitás kannabinoid által közvetített változásait. A sejtek migrációjával, apoptózissal és proliferációjával kapcsolatos mikroRNS-eket és Akt aktiválását értékeltük és azt találtuk, hogy a CB-ligandumokkal végzett kezelés után az invazivitás nem változott. A proliferáció és/vagy az apoptózis szintén nem változott a kezelés után.

A kannabinoidok invazivitásra gyakorolt ​​hatását blokkolhatja a receptor antagonisták alkalmazása, és valószínűleg a CB1/CB2-en keresztül közvetítik. Összefoglalva, eredményeink arra utalnak, hogy a kannabinoidok befolyásolhatják a glioblasztóma sejtek invázióját egy receptor és sejttípus-specifikus módon, amely független a proliferációtól és az apoptózistól. Így a kannabinoidok potenciálisan a jelenlegi terápia kiegészítéseként használhatók a jövőben.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kannabinoid jeladás a rákban

Kutatás: 
https://www.mdpi.com/2072-6694/11/2/161