A legtöbb ráktúlélő, aki kannabiszt használt, „a tünetek nagymértékű javulásáról” számol be

Journal of Cancer Survivorship

Egy 1886 ráktúlélő bevonásával készült tanulmány szerint a betegek közel a fele vagy jelenleg, vagy korábban használt kannabiszt. Közülük a legtöbben, akik a diagnózisuk után használták a kannabiszt, arról számoltak be, hogy az alvászavarok és fájdalom kezelésére használják. A tanulmány szerint a ráktúlélők körülbelül egyötöde „jelenleg kannabiszt használ a tünetek enyhítésére, miközben aktív rákkezelés alatt áll”.

A múlt hónap végén a Journal of Cancer Survivorship folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kannabiszhasználat prevalenciája a rákos túlélők körében „figyelemreméltó volt, és a legtöbben jelentős mértékű tüneti javulásról számoltak be”.

Az összes résztvevő 17,4 százaléka volt jelenlegi kannabiszhasználó, 30,5 százaléka volt használó, 52,2 százaléka pedig azt mondta, hogy soha nem használt kannabiszt. Az 510 válaszadó (27%) közül, akik rákdiagnózisuk után kannabiszt használtak, 60 százaléka azt mondta, hogy alvászavarok kezelésére használta, ezt követi a fájdalom (51%), a stressz (44%), a hányinger (33%) és a hangulati zavarok, ill. depresszió (32%).

„A ráktúlélők körében figyelemre méltó a kannabiszhasználat, mivel a túlélők túlnyomó része a tünetek jelentős mértékű enyhüléséről számolt be.”

A tanulmány szerint a ráktúlélők körülbelül egyötöde (91/510) kannabiszt használt a rák kezelésére.

A betegek többsége szerint a kannabisz használata hatékony a tünetek kezelésében. A hányinger kezelésére használók közül például 73,6 százalék mondta azt, hogy „nagymértékben”, további 24,4 százalék szerint „valamelyest” hatásos. Csak 1,9 százalék mondta azt, hogy „nagyon csekély” a hatékonysága, és gyakorlatilag senki sem mondta, hogy „egyáltalán nem” hatékony.

Hasonló eredmények fordultak elő a depresszió, az étvágy, a fájdalom, az alvási stressz és általában a betegséggel való megküzdés kapcsán. Mindegyik esetben a válaszadók több mint fele azt mondta, hogy a kannabisz „nagymértékben” hasznos, míg nagyjából egymarmaduk szerint „valamelyest” hatékony. Kis részük, legfeljebb 5 százalék körüli arányban „nagyon csekély” vagy semmilyen hasznosságról számoltak be.

Ami magát a rák kezelését illeti, a válaszadók fele (47,7%) nevezte a kannabiszt „nagymértékben”, 34,5 százalékuk „valamelyest”, 13,8 százalékuk „nagyon csekély” mértékben hatásosnak, és mindössze 4 százalék mondta azt, hogy „egyáltalán nem segített”.

„A hányinger és hányás enyhítésére kannabiszt használó túlélők 74%-a (131/179) úgy vélte, hogy nagymértékben segített.”

A THC kognitív fejlődést okoz az előrehaladott rákban szenvedő betegeknél

 

A Texasi Egyetem MD Anderson Rákkutató Központjának négy szerzőből álló kutatócsoportja azt is megállapította, hogy a válaszadók körében meglehetősen alacsony volt a kannabisz potenciális egészségügyi veszélyeinek tudatossága, és csak 10-ből 1 számolt be ilyen kockázatokról, amikor megkérdezték: „Tisztában volt-e a kannabiszhoz kapcsolódó potenciális egészségügyi kockázatokkal a rákkezelés során?”

„Csak kevesen voltak tisztában a kannabiszhasználat egészségügyi kockázataival a rákkezelés során” – áll a tanulmányban. „A 167 túlélő közül, akik arról számoltak be, hogy tudatában vannak a kannabiszhasználat lehetséges egészségügyi kockázatainak, a kannabiszhasználattal összefüggő káros egészségügyi kockázatok alacsonyak voltak: öngyilkossági gondolatok (5%), erős hányinger és hányás (6%), depresszió (11%), szorongás (14%), légzési problémák (31%) és kölcsönhatás rákgyógyszerekkel (35%).”

Tekintettel annak valószínűségére, hogy egyesek kannabiszt használnak a tünetek kezelésére annak ellenére, hogy nem ismerik teljesen a a lehetséges mellékhatásokat, a tanulmány arra ösztönzi az orvosi útmutatásokat, hogy üdvözöljék az orvosi kannabiszról szóló vitát a betegek szélesebb körű kezelésében.”

„Mivel a legtöbb ráktúlélő a kannabiszhasználat előnyeiről számol be a rákkezelésben, több tanulmányra van szükség a kannabisz terápiájára vonatkozó jelenlegi bizonyítékok megerősítésére” – áll a közleményben. „Szükség van továbbá politikákra, egyértelmű iránymutatásokra és kannabisz-alapú oktatási programokra az egészségügyi szolgáltatók és a túlélők számára a kannabisz rákkezelésben való használatáról, előnyeiről és kockázatairól.”

„Az egészségügyi szolgáltatóknak be kell vonniuk a túlélőket a rákkezelés során használt kannabiszhasználat bizonyítékainak jelenlegi állásáról szóló párbeszédekbe,” – teszik hozzá, „hogy segítsenek nekik megalapozott döntéseket hozni egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban.”

A tanulmány a legújabb az egyre növekvő számú kutatások sorában, amelyek azt vizsgálják, hogy a betegek hogyan használják a kannabiszt a rák tüneteinek kezelésére. Október végén a Buffalo Egyetem bejelentette, hogy az egyik pszichiátere 3,2 millió dolláros támogatást kapott az amerikai Nemzeti Egészségügy Intézethez tartozó Nemzeti Rákkutató Intézetétől, hogy finanszírozzon egy éven át tartó tanulmányt, amely azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a betegek kannabiszhasználata az immunterápiát, a rák általános kezelését.

Múlt év májusában a Colorado Egyetem tanulmánya, amelyben államilag engedélyezett gyógyszertárakból származó kannabisz termékeket használtak, megállapította, hogy azok a kemoterápiás betegek, akik két hétig rendszeresen fogyasztottak kannabiszt, nemcsak fájdalomcsökkenésről, hanem tisztább gondolkodásról is beszámoltak.

Az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) 2022 végén publikált egy kutatást, amely összefüggéseket talált a kannabisz állami legalizálása és az opioidok felírásának csökkenése között rákos betegeknél.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Új kutatások azt mutatják, hogy a kannabisz enyhítheti a kemoterápia okozta agyködöt

Kutatás:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11764-023-01526-7