Összefoglaló a kannabinoidok rákellenes hatásáról, orvosoknak és betegeknek

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kannabinoidok tumorellenes hatással rendelkeznek számos rákos sejtvonalban. A kannabinoidok ezeket a hatásokat különböző mechanizmusok révén fejtik ki, mint például a ráksejtek halálának (apoptózis) indukálása, a sejtnövekedés, az új erek növekedésének (angiogenezis) és az áttétek kialakulásának gátlása. A kannabinoidok célzottan a ráksejtekre fejtenek ki hatást és a normális sejtekre nem toxikus hatásúak.

A PDQ Integratív, Alternatív és Kiegészítő Terápiák Szerkesztő Bizottsága közzétett egy információs összefoglaló könyvet az egészségügyi szakemberek és a betegek számára, amely átfogó, szakértői értékelésen alapuló információkat szolgáltat a kannabisz és a kannabinoidok használatáról rákos betegek kezelésében.

Az egészségügyi szakemberek számára készült változat itt: http://bit.ly/2sLr0YU a betegek számára írt változat pedig itt: http://bit.ly/2S93x1X található.

Javasolt az alábbi nyílt hozzáférésű összefoglalók tanulmányozása:

• Nasir et al. 2017. Kannabisz: őskori orvosság a meglévő és kialakuló rákellenes terápiák hiányosságaira http://bit.ly/2RiLn9u

• Śledziński et al. 2018. A kannabinoidok jelenlegi állapota és jövőbeli kilátásai a rákbiológiában http://bit.ly/2RTlzWU