Kannabisz a rák kezelésében: Összefoglaló

A rák egy gyakori patológia, amely különböző szerveket és rendszereket érint. A kannabisz a rákkezelés kiegészítéseként alkalmazható három célból:

A rák kezelésére alkalmazott kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásainak enyhítésére:

A kannabinoidok által nyújtott előnyök közé tartozik a hányinger és a hányás csillapítása, az étvágy stimulálása, a kemoterápia és a sugárkezelés okozta gyengeség enyhítése, valamint az ilyen kezelésekre jellemző általános rossz közérzet javítása.

A rák kezelésében, a betegség tüneteinek és/vagy annak különböző szakaszaiban kifejtett hatásának enyhítésére:

Ebben az esetben az előnyös hatások két célkitűzésre irányulnak:

  • Terápiás kiegészítés a betegség során fellépő étvágytalanság, fájdalom (metasztatikus vagy egyéb), alvászavarok, az életminőségre gyakorolt ​​hatás és a hangulat kezelésére.
  • Palliatív használat, lényegében ugyanazon előnyök elérése érdekében, de a betegség végső szakaszaiban. Itt különösen fontos a THC pszichotróp hatása, amely csökkenti a betegek szorongását a végső stádiumban. A jóllét érzése, a relaxáció és a valóságtól való elszakadás érzése, megkönnyebbülés a beteg számára és kényelmet biztosít a hozzátartozóknak, akiknek így nem kell látniuk szerettük szenvedését.

A rákkezelésben, mint daganatellenes szer:

A kannabisz és a kannabinoidok harmadik alkalmazása a rák kezelésében három fontos hatáshoz kapcsolódik:

  • A tumorsejtekben kiváltott apoptózis (öngyilkosság”) az egészséges sejtek befolyásolása nélkül.
  • A véredényképző képesség gátlása, ami csökkenti a tumor táplálékellátását.
  • A sejtmigrációs faktor gátlása a szaporodás és metasztázis lehetőségének csökkentésével.

Mindezeket az állati és emberi eredetű rákos sejtekben már bizonyították. Anekdotikus jelentések is vannak a daganatok csökkentésére gyakorolt ​​hatásáról. Azonban ahhoz, hogy a hatásos dózis megállapítható legyen, még nem végeztek el kellő számú humán vizsgálatot. Jelenleg elmondható, hogy a különböző daganatos megbetegedések, például a mell, a prosztata, az agy és a vastagbélrák esetében a protokollszerű kezelések hatékonysága növekszik, de a kannabinoidok izolált hatékonysága kisebb, mint a standard kezeléseké (műtét, kemoterápia és sugárkezelés).

Összefoglalva, a rák kezelésében a kannabisz és a kannabinoidok használhatók a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásainak csökkentésére, a rák egyes tüneteire, palliatív és tumorellenes kezelésre és az átfogó onkológiai megközelítés részeként ajánlottak.

KANNABISZ ÉS RÁKOS MEGBETEGEDÉSEK: CIKKEK A MOKE OLDALÁN IDE KATTINTVA

A kannabinoidok daganatellenes hatásai: Quo Vadis

Forrás:
https://www.fundacion-canna.es/en/cannabis-treatment-cancer