Az orvosi kannabisz használata nem jár együtt a mentális zavarok miatti kórházi kezelések fokozott kockázatával

Substance Use & Misuse

A Substance Use & Misuse folyóiratban megjelent adatok szerint az engedéllyel rendelkező orvosi kannabiszt használó betegek alacsony kockázatnak vannak kitéve a pszichiátriai kórházi kezelések terén kannabiszhasználatuk miatt.

Kanadai kutatók több mint 23 000 engedéllyel rendelkező orvosi kannabiszt használó betegből álló csoportban értékelték a kannabiszszal kapcsolatos kórházi kezeléseket. A kutatók konkrétan a „kannabiszmérgezés” vagy „a kannabisz használatából eredő mentális vagy viselkedési zavarok” miatti kórházi kezelések előfordulását követték nyomon. A vizsgálatban részt vevő betegeket átlagosan 240 napig figyelték.

A vizsgálat során a kutatók arról számoltak be, hogy összesen 14 beteget szállítottak kórházba kannabisz toxicitással kapcsolatos problémák miatt, és 26 beteget mentális vagy viselkedési zavarok miatt. Az eredmények cáfolják az egyes kannabisz-kritikusok nagy horderejű állításait, miszerint a gyakori kannabiszexpozíció pszichózist és más mentális egészségi rendellenességeket vált ki.

“Az eredmények arra utalnak, hogy a kannabiszmérgezés vagy a kannabiszhoz kapcsolódó mentális vagy viselkedési zavarok előfordulása alacsony volt azoknál a betegeknél, akik számára engedélyezték a kannabisz használatát orvosi ellátásban” – összegezték a szerzők.

„Az a megfigyelésünk, hogy a kannabisz-mérgezés és a kannabiszhasználati rendellenességek miatti sürgősségi osztálylátogatások és kórházi kezelések arányára csekély az orvosi kannabiszhasználók nagy csoportjában, segít kezelni az orvosi kannabisz növekvő használatával kapcsolatos aggodalmakat.”

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Klinikai vizsgálat: A CBD-cigaretta használata az antipszichotikus gyógyszerek csökkentésével jár skizofrén betegeknél

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35866679/