A kannabisz nagyon különbözik a többi gyógyszerkészítménytől

Greg Hunt beszél az Ausztráliai Orvosi Kannabisz Iparkamara testületének megnyitóján – Australian Journal of Pharmacy

Greg Hunt, Ausztrália egészségügyi minisztere egy nemzeti érdekképviseleti szerv elindításakor azt mondta, az orvosi kannabiszt nem kellene „mítikus, misztikus” kontextusban látnunk.

Greg Hunt az Ausztrál Munkáspárt és a Zöldek támogatásával múlt héten megalapította az Ausztráliai Orvosi Kannabisz Iparkamara testületét, amely az orvosi kannabiszt érintő ausztál gazdasági ágazatban a szükséges engedélyekkel rendelkező tagokból áll. Az eseményen, ahol a Zöldek vezetője, Richard Di Natale felvázolta a gyógyszerhez való hozzáférés néhány akadályát.

Az orvosi kannabisz hozzáférhetőségét lehetővé tevő jogszabályok összhangban álltak a Koalíciós Kormány azon nyomásával, hogy hozzanak létre a betegek számára elérhető gyógyszereket, eszközöket és eljárásokat – mondta Hunt.

„Tehát én ebben a kontextusában közelítem meg, és azt hiszem, valószínűleg tévedés különleges, mítikus-misztikus kontextusban tekinteni rá.” – mondta a résztvevőknek.
„Ez egy gyógyszer, amely segíthet a betegeknek, és úgy kell kezelni, mint egy gyógyszert, amely segít a betegeknek. Úgy gondolom, ez tényleg nagyon fontos.”

„Természetesen a betegek részéről elérhetővé tettük, és az egyik dolog, amit meg kellett tennünk, az volt, hogy a nemzetközösség és az állam közötti kettős folyamaton dolgoztunk. Tavaly az év közepén kötöttünk egy megállapodást Új-Dél-Walesszel, hogy legyen 48 órás egyablakos ügyintézés. Ez jelentős különbséget eredményezett.”

Hunt elmondta, ez növekedést jelent a felírt receptek számában: az egy évvel ezelőtt még havonta 37 vényről a múlt hónapban több, mint 650-re.

„2600 beteget szolgáltak ki, de ez a szám valójában exponenciálisan nő, ha egy diagrammon ábrázoljuk,” mondta.

Mindamellett fontos, hogy akik felírják a recepteket, nem érzik kellemetlennek, amikor orvosi kannabiszra írnak ki vényt, és hogy volt ésszerű eljárás arról megbizonyosodni, hogy vannak erre felhatalmazott vénykiállítók, mondta Hunt.

Richard Di Natale, az ausztráliai Zöldek vezetője is beszélt az eseményen, és elmondta, hogy a kannabisszal kapcsolatos attitűdök jelentősen megváltoztak azokhoz az időkhöz képest, amikor az orvosoknak a képzésükben azt mondták, „tartsd távol magad tőle” és „ez rosszat tesz”.

„Ez a kannabiszról való régi és hiányos ismereteinkről szólt” – mondta.
„Még azt sem tudtuk, hogy van olyan dolog, hogy endokannabinoid rendszer. Nem képeztek róla, nem értettük, nem volt tudomásunk arról, milyen hatást gyakorol a fiziológiai funkciók egész sorára.”
„Most sokkal többet tanulunk.”

Sok gyógyszert felíró orvos találkozott a kannabisz tiltott használatával refrakter epilepszia tüneteinek kezelésére gyermekeknél; neuromuszkuláris állapotok esetében, mint például a szklerózis multiplex és a Parkinson-kór, valamint krónikus fájdalmaknál – mondta.

„Ha háziorvos vagy, akkor találkozni fogsz azokkal az emberekkel, és ezzel a fajta felébredt intellektuális kíváncsisággal” – mondta Di Natale szenátor.

Mint mondta, egy független szabályozó fontos volt, mert „megértettük, hogy a kannabisz nagyon eltér a többi gyógyszerkészítménytől”.

„Nagyon nehéz egy természetes terméket, egy növényt szabadalmaztatni… Nagyon nehéz versenyezni valamivel, amit illegálisan termesztenek, amit az emberek a hátsó udvarban termeszthetnek… Tudjuk, hogy a különféle állapotokra való különféle fajták és a minőség-ellenőrzés területén is feladataink vannak.”

A kormányzati beavatkozás ellenére még mindig van egy „nagy probléma” a hozzáférés terén – mondta.
„Nagy probléma van abban, hogy ha én háziorvos vagyok, akkor írhatok egy receptet az embereknek egy olyan gyógyszerre, amely rosszul használva megöli őket, írhatunk receptet olyan drogokra, amiknek borzasztó mellékhatásai vannak… de háziorvosként még mindig nem tudok receptet írni kannabisz termékre sok olyan állapot esetében, amelyeknél bizonyítottan hasznosnak tartjuk.”

„Ha valaki eljön hozzám, és ha a szerény hatásfokú gyógyszerek közül választhatok, és lehetőségünk van kipróbálni az orvosi kannabiszt, aminek nincs ismert túladagolása, és nagyon kevés a mellékhatása…
Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor az, amit csinálunk, nem működik megfelelően. Tehát lelkesít minket a tény, hogy több ember kapott hozzáférést, de ez még mindig távol áll az ideálistól.”

Ausztráliának meg kell vizsgálnia, hogy a jelenlegi modell helyes-e, vagy szükséges-e egy független szabályozó szervet felállítani, amely megkönnyítheti a felírást – mondta Di Natale szenátor.

„Az én meglátásom az egészség szempontjából az, hogy ha valakinek orvosi ellátásra van szüksége, és van egy hatékony gyógyszerünk, amely enyhíthet a fájdalmán és szenvedésén, képesnek kellene lennünk arra, hogy azt azonnal felírják neki.”

Az éppen megalapított Ausztráliai Orvosi Kannabisz Iparkamara (Medicinal Cannabis Industry Australia – MCIA) célja az ágazat erős hangjává válni, és hangsúlyozza elkötelezettségét a legmagasabb minőségű gyógyászati kannabisz termékek előállítására a betegek számára.

„Az MCIA tagjai elkötelezettek abban, hogy a gyógyászati célú kannabisz-termékek megfeleljenek a legmagasabb követelményeknek, és hogy a betegek Ausztráliában és nemzetközi szinten részesüljenek a kutatás és a termékfejlesztés előnyeiben” – mondta az MCIA-vezető Peter Crock, a Cann Group Limited vezérigazgatója.

„Ahogy az orvosi kutatás gyarapodik, és több ország szabályozza a gyógyhatású kannabisz használatát, láthatjuk, hogy mennyire fontos hatása lehet egy új gyógyszercsoportnak a gyógyászatban.”

Forrás: https://ajp.com.au/news/cannabis-is-very-different-from-other-pharmaceutical-products/