Endokannabinoid profil: Anandamid

Ellentétben az olyan fitokannabinoidokkal, mint a THC vagy a CBD, amelyek a testen kívülről származnak, szervezetünk endokannabinoidoknak nevezett molekulákat termel. Az anandamid (AEA) egy endokannabinoid, amely segít szabályozni a testi funkciókat, például a mozgást, a memóriát, az étvágyat és a fájdalomérzékelést.

Az először 1992-ben izolált anandamid, más néven N-arachidonoy-etanol-amin, röviden AEA, a THC endogén, azaz belső analógja. Az anandamid mind a CB1, mind a CB2 receptorokra hatással van; a CB1 receptorok jobban érintettek a központi idegrendszer funkcióiban, míg a CB2 receptorok inkább a perifériás rendszerekben találhatók. Az anandamid és az endokannabinoidok úgy működnek, mint „kulcsmolekulák”, ami a testünk sejtjein található kannabinoid receptorokba, mint „zárakba” illeszkednek.

Az „anandamid” szó az „ananda” szóból származik, egy szanszkrit kifejezésből, ami „boldogságot” vagy „örömöt” jelent, és leírja a molekula azon képességét, hogy javítja az emberek hangulatát.

Az anandamid, a szervezet saját endogén kannabinoidjának felfedezése a kannabiszkutatásnak köszönhető, amely már az 1960-as évek óta zajlik. Az „öröm molekula” elnevezés leírja a hangulatban és a fájdalomérzékelésben betöltött szerepét. A THC-vel való elképesztő molekuláris hasonlósága teszi sok tudós és kutató érdeklődésének központjába, mivel segíthet megérteni, hogy a kannabisz milyen jótékony hatással lehet az emberi szervezetre.

Az anandamid molekuláris tulajdonságai

Az anandamid a zsírsavamidok (FAA) néven ismert bioaktív lipidek osztályába tartozik. Az anandamid azonban az eikozanoidok osztályába is tartozik, az arachidonsavból és más esszenciális zsírsavakból (EFA) származó lipidek csoportjába. Az anandamid egy nagy molekula, amely oxigén-, hidrogén-, nitrogén- és szénatomokból áll, molekulaképlete C22H37NO2, moláris tömege 347,53 g/mol.

A hidroxilcsoporton (egy kovalens kötéssel hidrogénatomhoz kapcsolódó oxigénatom) az anandamid molekula egyetlen nitrogén-hidrogén párosításból és egy szénhidrogén-farokból áll. A molekula szénhidrogén farka hidrofób, de lipofil, ami azt jelenti, hogy zsírban oldódik, de vízben nem. Ez a hidrofób tulajdonság minden lipidre és minden ismert kannabinoidra jellemző, amelyek lipid jellegűek.

Az anandamid előállítása és lebontása

Az állatok széles körében szinte minden szövetében megtalálható anandamid, egy nélkülözhetetlen neurotranszmitter, amelyre a szervezetnek szüksége van a normális működéshez. Ha a szervezet kiegyensúlyozatlan, az endogén kannabinoidok, például anandamid felszabadulását váltja ki.

Testünk igény szerint anandamidot hoz létre, ami idegi reakciókat vált ki a szervezet endokannabinoid rendszerének (EKR) aktiválásával.

Az anandamid a sejtmembránokban és a test szöveteiben termelődik. A molekula szintéziséhez az N-arachidonoil-foszfatidil-etanol-amin (NAPE) prekurzor molekulára van szükség. Maga a NAPE az arachidonsav (egy omega-6 esszenciális zsírsav) és egy szabad amin kötésével jön létre, az N-aciltranszferáz enzim hatására. Az arachidonsav (omega-6) étrendi fogyasztásában nekövetkezett változások megváltoztathatják az anandamid szintjét az agyban.

Az anandamidot a zsírsavamid-hidroláz (FAAH) enzim bontja le, amely a molekulát arachidonsavvá és etanol-aminná, egy másik aminná alakítja vissza. Az anandamid lebomlásának bármilyen megszakítása az anandamid koncentrációjának növekedését eredményezheti.

Viszonylag rövid felezési ideje és magas zsíroldékonysága miatt az anandamidot „törékeny” molekulának tekintik, hatása pedig rövid ideig tart – ellentétben a THC-val, amely több hétig is a zsírszövetben maradhat.

Az endokannabinoid rendszer kulcsfontosságú lehet a stresszel kapcsolatos beteségek kezelésében

Az anandamid hatásai

Az anandamid fontos szerepet játszik az étvágy, az élvezet és a jutalom szabályozásában, a megnövekedett szint pedig növelheti az ételfogyasztás során tapasztalt örömöt. Az anandamidot a csokoládéban találták meg, és úgy gondolják, hogy részben felelős az evés közben tapasztalt intenzív élvezetért. Az anandamid részben felelős lehet a fájdalom szabályozásáért és az alvási szokásokért is.

Az anandamid emellett fontos és még kevéssé ismert szerepet játszik a hormonális egyensúlyban és a reproduktív rendszer szabályozásában. Az ovuláció során az anandamid plazmaszintje a legmagasabb, csakúgy, mint a gonadotropin és az ösztradiol (az ösztrogén egy fajtája) nemi hormonok szintje. Nem világos azonban, hogy ezek az anyagok pontosan milyen kapcsolatban állnak egymással. Az anandamid létfontosságú a fiatal embrió egészséges beágyazódásának biztosításában is a méh epitéliumába (falába) a terhesség korai szakaszában.

Kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az anandamid javítja a memóriát és az agy kapacitását, de az endokannabinoidokról, amelyek közül az anandamid az egyik, kimutatták, hogy védelmet nyújtanak a stresszel összefüggő mentális betegségek ellen.

Az anandamid és az orvosi kannabisz kapcsolata

Az anandamid felfedezése valójában a kannabiszkutatásnak köszönhető. A THC és a CBD tanulmányozásának köszönhetően felfedezték az endokannabinoid rendszert, és az anandamid volt az egyik első leleplezés az endokannabinoid rendszerről. Az anandamid molekula nagyon hasonlít a THC-re, és a THC állítólag az anandamid viselkedését utánozza. Van egy irányzat, amely úgy véli, hogy a THC pontosan ezért olyan terápiás az emberi szervezet számára.

Mivel a THC kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel, egy endogén kannabinoid hatását utánozza, amely a szervezet létfontosságú funkcióihoz kapcsolódik: alvás, étvágy, memória, fájdalom, öröm és jutalom. Dr. Ethan Russo kannabinoid kutató és farmakológus feltételezi, hogy számos modern betegség gyökere a klinikai endokannabinoid hiány áll. Ez a hiány gyakran a szervezetben keringő anandamid szintjében tükröződik. Ezen elmélet szerint a THC és más kannabinoidok fogyasztása segíthet az endokannabinoid rendszer rehabilitációjában és az egyensúly helyreállításában, ezáltal olyan betegségek kezelésében, mint a fibromialgia, az irritábilis bél szindróma és a migrén.

Az anandamid és az orvosi kannabisz elválaszthatatlanul rokonságban állnak egymással, erős kapcsolatot mutatva az emberi test és a kannabisznövény között.

Klinikai endokannabinoid hiány

Az anandamid lehetséges egészségügyi előnyei

Idegrendszerünk működésének szabályozása nem tartozik az anandamid (AEA) hatókörébe, de egy 2002-es tanulmány megállapította, hogy az AEA gátolta bizonyos típusú idegsejtek differenciálódását. Ez a megerősítés, hogy az AEA segít az idegrendszer szabályozásában, nem meglepő, de még várni kell, hogy ezek az információk hogyan segíthetnek az egészségügyi döntésekben.

Feltételezték, hogy az anandamid a kábítószer-függőséget csökkentő terápia alapja lehet. Egy tanulmány arra utal, hogy az AEA modulálja az agy jutalmazó áramkörét, amely a függőség elleni terápiák kifejlesztésére irányulhat.

Úgy gondolják, hogy a kannabinoidok, mint az anandamid, részt vesznek a sejtburjánzásban, a rákos megbetegedések pedig egyszerűen fogalmazva ellenőrizetlen sejtburjánzást jelentenek. Nem ésszerűtlen az a feltételezés, hogy az anandamidnak jótékony, rákellenes tulajdonságai lehetnek, ha a test megfelelő helyein van jelen, bár további kutatásokra van szükség.

Az anandamid, más kannabinoidokhoz hasonlóan képes megakadályozni az új véredények kialakulását rákos sejtekben. Ezt a folyamatot angiogenezisnek nevezik és megfelelő működése elengedhetetlen a rák terjedésében, mivel a mutálódott sejtek vérellátás hiányában életképtellné válnak.

Mindezen felül az anandamid apoptózis rezisztens vastagbél-rákos sejtekben COX-2-függő sejthalált is indukál, ez az apoptózis egyik típusa, amely segít kontrollálni a rákos sejtek növekedését.

Az anandamidról egérmodellekben kimutatták, hogy potenciálisan csökkenti a fájdalomérzékelést. Ezenkívül egy 2011-es tanulmány megállapította, hogy az URB597, egy szelektív FAAH-gátló beadása csökkentette a fájdalomérzetet a gyulladt helyeken.

Az olyan állapotok, mint a szorongás és az alacsony motiváció, esetleg kezelhetők anandamid-alapú terápiával, mivel az endokannabinoid rendszer nagymértékben részt vesz a hangulatszabályozásban.

A kutatók azt találták, hogy egy FAAH-gátló vegyület beadása jelentősen befolyásolta az egerek szorongással és motivációval kapcsolatos viselkedését.

Egy 2007-es tanulmányban a kutatók azt találták, hogy antidepresszáns-szerű hatásokat okozhatnak az anandamidot lebontó FAAH enzim szelektív gátlójával kezelt rágcsálókban. Az AEA szintje megemelkedett azáltal, hogy megakadályozták a FAAH-t abban, hogy elvégezze munkáját, az anandamid lebontását. Ha az anandamid magas szintje hasonló választ vált ki egy antidepresszánsra, az AEA elősegítheti a pozitív mentális állapotot.

A plazma anandamid koncentráció alacsonyabb az autizmus spektrum zavaros gyermekeknél

Az anandamidról kimutatták, hogy növeli a memória konszolidációt, azt a folyamatot, amiben a megtanult dolgok a rövid távú memóriából átkerülnek a hosszú távú memóriába. Emiatt az anandamidnak nagyon különleges és fontos szerepe van az emberek normális működéséban és abban, hogy képesek legyenek építeni a korábbi ismeretekre, ahelyett, hogy ugyanazokat a dolgokat kellene állandóan újra megtanulniuk. Az lehet mondani, hogy a memória konszolidáció egy frappáns kifejezés a tanulásra. Ugyanez a tanulmány kiemelte az AEA szorongás ellenes hatásait.

Az anandamid CB1 és CB2 által közvetített gyulladáscsökkentő hatást mutatott egy parodontitiszről (ínybetegség) végzett vizsgálat során. A kutatók azt találták, hogy a gyulladásos markerek, például az interleukin-1β, a prosztaglandin és a tumor nekrózis faktor (TNF) szérumszintje csökkent az anandamid helyi injekciója után.
Azt is megjegyezték, hogy a gyulladáscsökkentő hatások semmissé váltak, amikor az AEA-t CB1- és CB2-antagonistákkal (blokkoló) együtt injektálták.

Az anandamidról még azt is megállapították, hogy részt vesz a termékenységben. Egy asztenozoospermiával – alacsony spermiummozgással – diagnosztizált férfiakon végzett tanulmány megállapította, hogy az AEA szintje kevesebb mint fele volt az egészséges spermiummal rendelkező férfiakénak.

Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy az anandamid és a lebomlásáért felelős enzimek nagy mennyiségben találhatók a vesékben. A veseműködés a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik fő célpontja.

Az AEA megnövekedett jelenléte ezekben a szövetekben azt jelenti, hogy fontos szerepe van a vese szabályozásában. A kapcsolatot azonban tovább kell kutatni, mielőtt bármilyen következtetést levonhatunk.

A testmozgás csökkentette a fejfájásrohamokat és az anandamid szintjét a migrénben szenvedő betegek kontrollált vizsgálatában

Hogyan lehet természetesen növelni az anandamidot

Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a CBD fokozhatja az anandamid (AEA) jelátvitelt, a illetve gátolja a lebomlását, hatékonyan növelve a AEA szintet lokálisan. A tanulmány kutatói szerint a CBD terápiás eszköz lehet a skizofrénia jövőbeni kezelésében AEA fokozó hatása alapján.

Mindenki tudja, hogy a testmozgás jótékony hatással van az általános egészségre, de kiderült, hogy az edzés valóban növelheti a természetesen előforduló endokannabinoidokat.

Lehet, hogy sokan hallottak már a „futók gyönyöréről”, egy 2015-ös tanulmány pedig kimutatta, hogy az endokannabinoid szintek jelentősen megemelkedtek az egerekben, miután mókuskeréken futottak, ami arra utal, hogy az AEA szerepet játszik a futás utáni eufóriában.

Mint fentebb megállapítottuk, a FAAH az elsődleges enzim, amely lebontja az anandamidot, ami azt jelenti, hogy a FAAH gátlása megakadályozza az anandamid lebomlását, és ezáltal növeli annak szintjét.

A genisztein és a daidzein gátolja az anandamid lebontását a FAAH gátlása által, és mindkettő természetesen előfordul a növényekben. A szójatermékek általában viszonylag sok geniszteint és daidzeint tartalmaznak, csakúgy, mint más hüvelyesek, például a bab.

A téli fekete szarvasgomba természetes érési folyamata részeként anandamidot is termel.

Az édesszájúak örülni fognak, ha megtudják, hogy az étcsokoládéban anandamid-fokozó zsírokat fedeztek fel.

Három különálló anyagot mutattak ki az étcsokoládéban, amelyek utánozhatják a kannabinoidok által kiváltott hatásokat, a kannabinoidreceptorok közvetlen aktávlásával, vagy az anandamidszint növelésével.

Endokannabinoidok