Tanulmány: A kannabisz kivonatok biztonságosak és hatékonyak a gyermekkori mozgászavarok kezelésében

Journal of Child Neurology

A magas CBD, alacsony THC tartalmú kannabiszkivonatok napi alkalmazása biztonságos és hatékony a gyermekkori mozgászavarokkal kapcsolatos tünetek kezelésében, a Journal of Child Neurology folyóiratban közzétett tanulmány szerint.

Kutatók szerint “Egy komplex motoros rendellenesség különböző típusú abnormális mozgások kombinációja, ami leromlott életminőséggel jár.” Mivel “A jelenlegi terápiás lehetőségek korlátozottak”, a kutatók “tanulmányozták az orvosi kannabisz hatékonyságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát gyerekeknél, akik komplex  motoros rendellenességben szenvednek.” 

Egy intézményi etikai bizottság által jóváhagyott kísérleti tanulmányban “Két kannabidiollal (CBD) dúsított 5%-os kannabiszkészítményt hasonlítottak össze: az egyik 0.25% δ-9-tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmazott 20:1 CBD-THC arány mellett, míg a másik 0.83% THC-t tartalmazott 6:1 CBD:THC aránnyal. 1-17 éves betegeket vizsgáltak, akik komplex motoros rendellenességben szenvedtek. A kijelölt gyógykészítményt 5 hónapig alkalmazták náluk.

“A teljes vizsgálati kohorszban a spaciszicitásban és a disztóniában, az alvási nehézségekben, a fájdalom súlyosságában és az életminőségben is jelentős javulást figyeltek meg, függetlenül attól, hogy melyik kijelölt kezelést alkalmazták.” áll a tanulmány kivonatában. A mellékhatások “ritkák voltak.”

Forrás:
https://thejointblog.com/study-cannabis-extracts-are-safe-and-effective-in-treating-pediatric-movement-disorders/