Sok felhasználó részesíti előnyben az orvosi kannabiszt a vényköteles gyógyszerekkel szemben

Journal of Psychoactive Drugs

“Ahogy egyre több állam legalizálja a kannabisz fogyasztását, valószínűleg egyre többen fognak orvosi kannabiszt használni kiegészítésként vagy a vényköteles gyógyszerek helyett”- mondja a Michigan Egyetem kutatója.

Daniel Kruger új tanulmánya (az egyetem Szociális Kutatóintézetétől), azt állapította meg, hogy az orvosi kannabisz használók 44 százaléka abbahagyta a gyógyszerek szedését, vagy kevesebbet használ.

Kruger és társszerzője Jessica Kruger, a Buffalo Egyetem klinikai asszisztense, a kannabisz használók körében elvégezte az orvosi kannabisz és a mainstream egészségügyi rendszer – orvos vagy kórház – attitűdjeinek és használatának értékelését.

Általánosságban elmondható, az emberek a fájdalom, a hátfájás, a depresszió és a fejfájás kezelésére fogyasztanak orvosi kannabiszt. A tanulmány résztvevőinek közel egyharmada (30%) azt mondta, az általános egészségügyi szolgáltató nem tudja, hogy orvosi kannabiszt használnak, jelezve a két kezelési rendszer közötti hiányosságokat.

A kutatók 450 felnőttnek adtak kérdőívet, akiket egy, a kannabisz-jog reformjára vonatkozó éves nyilvános rendezvényen kannabisz használóként azonosítottak. Az eseményre az egyetemen került sor, egy olyan államban, ahol az orvosi kannabisz használat 2008-ban vált törvényessé.

A 392 használható válaszból a legtöbb ember (78%) kannabiszt használt, hogy segítsen egészségügyi állapotának kezelésében. A felhasználók többnyire nagyobb bizalmat szavaztak az orvosi kannabisznak, mint a mainstream egészségügyi ellátásnak, részben azért, mert a kannabiszt jobbnak értékelik, mint a gyógyszereket, a hatásosság, a mellékhatások, az elérhetőség és a költség szempontjából.

„Ez a tanulmány javítja a bizonyítékokon alapuló szemléletmódot az ártalomcsökkentés és az előnyök támogatása terén az orvosi kannabisz esetében” – mondta Daniel Kruger, az egyetem Egészségügyi Politikai és Innovációs Intézetének tagja. „Tekintettel arra, hogy a kannabisz egyre növekvő mértékben használatos orvosi célokra, és a kriminalizálás ellenére a szabadidős célokra történő széles körű felhasználásra, a jelenlegi kannabisz-absztinenciára összpontosító közegészségügyi keret elavultnak tűnik.”

Forrás:
https://isr.umich.edu/news-events/news-releases/many-users-prefer-medical-marijuana-over-prescription-drugs/