A kannabisz kezelheti az opioidok utáni sóvárgást a szabályozatlan opioidokat használó emberek körében

International Journal of Drug Policy

A kannabisz segíthet csökkenteni az opioidhasználatot a szabályozatlan opioidokat használó emberek (PWUO) körében. Ez a kanadai British Columbia Szerhasználati Központ kutatói által végzett felmérés eredménye. 2019 decembere és 2021 novembere között összesen 205 kannabiszt és opioidot használó ember vett részt ebben a tanulmányban.

118 (58%) résztvevő számolt be arról, hogy kannabiszt használ az opioid utáni sóvárgás kezelésére. A többváltozós elemzésben az opioid utáni sóvárgás kezelésére szolgáló kannabiszhasználat szignifikánsan összefüggött az opioidhasználat önbevallásos csökkenésével. A fájdalom részelemzése során az opioid utáni sóvárgás kezelésére történő kannabiszhasználat csak a mérsékelt vagy súlyos fájdalomtól szenvedők körében járt az opioidhasználat önértékelt csökkenésével.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „eredmények azt mutatják, hogy az opioid utáni sóvárgás kezelésére szolgáló kannabiszhasználat a kannabiszhasználat elterjedt motivációja a szabályozatlan opioidokat használók körében, és összefügg az opioidhasználat önértékelt csökkenésével a kannabiszhasználat időszakaiban”.

„A terápiás célú kannabisztermékek hozzáférhetőségének növelése hasznos kiegészítő stratégia lehet a szabályozatlan opioidoknak való kitettség és a kapcsolódó ártalmak mérséklésére a folyamatban lévő gyógyszer-toxicitási válság során.”

Az orvosi kannabisz használata az opioid használat hosszú távú csökkentésével jár

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Kutatás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955395923001603