Portugália az orvosi kannabisz 99%-át exportálja, és mindössze 17 kg-ot ad el a helyi piacon

2023-ban Portugália 11 tonna orvosi kannabiszt exportált, de csak 17 kilogrammot értékesítettek belföldön. A 2018-as legalizálás ellenére a korlátozott hozzáférés arra készteti a betegeket, hogy a feketepiachoz folyamodjanak.

A Németországba, Lengyelországba és Ausztráliába irányuló export erőteljes, de a belföldi értékesítés továbbra is kialakulóban van. A Somai Pharmaceuticals célja a piacra lépés, míg a szószólók a jobb hozzáférést szorgalmazzák.

2023-ban Portugália 11 tonna orvosi kannabiszt exportált, de csak 17 kilogrammot értékesítettek a belső piacon. Annak ellenére, hogy az orvosi kannabisz legális Portugáliában, a helyi betegek továbbra is korlátozottan férnek hozzá, és gyakran kénytelenek a feketepiacon gyógyszert keresni.

Portugália volt az első ország a világon, amely 2001-ben dekriminalizálta az összes kábítószer rekreációs célú használatát. A következő lépés az orvosi kannabisz legalizálása volt 2018-ban, és 2019-ben olyan szabályozások bevezetése volt, amelyek lehetővé tették a kannabisz alapú termékek használatát gyógyászati ​​célokra. Sajnos ezen előrelépések ellenére az orvosi kannabiszhoz való hozzáférés továbbra is erősen korlátozott.

Az Európai Unió 27 országából 21 legalizálta az orvosi kannabiszt

Az orvosi kannabisz piacának jelenlegi helyzete

2023-ban egyetlen kannabiszt tartalmazó termék volt elérhető a portugál piacon – a kanadai Tilray cég szárított virága 18%-os THC-tartalommal. Egy csomag (15 g) ára 150 euró (59.000 Ft) volt, ami jóval magasabb a feketepiaci áraknál. Ráadásul a virágokat csak olyan betegeknek írhatják fel, akik hét olyan betegség egyikében szenvednek, amelyeknél az összes többi „farmakológiai” lehetőség kudarcot vallott. Sajnos a legnagyobb hazai gyógyszergyártók nem rendelkeznek ezzel a termékkel, 2023-ban pedig alig több mint ezer kiszerelés fogyott, ami 17 kilogrammnak felel meg.

Eközben 2023 első felében az ország már több mint 5,4 tonnát exportált ebből a termékből, a fő címzett pedig Németország, Lengyelország és Ausztrália. A lenyűgöző exportszámok ellenére a helyi piac még gyerekcipőben jár a gyógyszertári kannabiszértékesítés tekintetében.

2023-ban mindössze néhány hónap alatt Portugália 1678 kg-ot szállított Németországba, 1589 kg-ot Lengyelországba, és 955 kg Ausztráliába – derül ki az Infarmed Portugál Gyógyszerészeti Intézet legfrissebb jelentéséből. A legfrissebb adatok 2023 első felére vonatkoznak.

Az orvosi kannabisz fellendülése Németországban: 70 000 új beteg április 1. óta

Ezek az adatok a portugál orvosi kannabiszágazat dinamikus fejlődését mutatják, amely úgy tűnik, hogy csak most kezdi kihasználni teljes potenciálját. A lenyűgöző export ellenére azonban mindössze 17 kg kannabiszt adtak el a gyógyszertárakban a portugál belső piacon, ami azt mutatja, hogy az országban még mindig ritkán írnak fel orvosi kannabiszt.

A gyógyszergyárak szerepe és befolyása Portugáliában

Az olyan cégek, mint a Somai Pharmaceuticals, amelyet 2019-ben alapítottak, kulcsszerepet játszanak Portugáliában az orvosi kannabisz területén. Bár a Somai az ambíciója, hogy globális vezetővé váljon az iparágban, a vállalat 80 különböző gyógyszerészeti terméke közül egy sem érhető el Portugáliában. Michael Sassano, a cég alapítója reményét fejezte ki az új termékek gyors regisztrációjához és a portugál piacra lépéshez, de hangsúlyozta, hogy ez a piac még mindig viszonylag kicsi az olyan óriásokhoz képest, mint Ausztrália vagy Németország.

„Szokatlanul magas” az orvosi kannabisz fogyasztási aránya az Egyesült Királyságban Európa többi részéhez képest

Kilátások és remények a jövőre nézve

A közelmúltban három új gyógyászati ​​kannabisz termék kapott zöld utat a portugál piacra lépéshez. Carla Dias, a Portugál Cannabis Obszervatórium elnöke reméli, hogy javulni fog az orvosi kannabisz elérhetősége az országban. Eközben februárban az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy polgári kezdeményezést, amely az orvosi kannabiszhoz való jobb hozzáférést szorgalmazza, ami uniós szintű szabályozási változásokat hozhat.

Annak ellenére, hogy Portugália az egyik vezető kannabisztermelés az Európai Unióban, a helyi betegek továbbra is küzdenek az orvosi kannabiszhoz való hozzáféréssel. További változtatásokra van szükség a jogszabályokban és az orvosi oktatásban, hogy a betegek teljes mértékben felismerhessék az orvosi kannabiszkezelés lehetséges előnyeit. Paula Motta és más szülők példája, akik gyermekeik jobb életéért küzdenek, rávilágít arra, mennyire fontos, hogy ezek a változások a lehető leggyorsabban megtörténjenek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Az Európai Unió 27 országából 21 legalizálta az orvosi kannabiszt

Forrás:
https://born2invest.com/articles/portugal-exports-medical-cannabis-market/