Kannabinoid hiperemezis szindróma

Mi az a kannabinoid hiperemezis szindróma és kell-e aggódni, hogy elkapjuk?

A CHS-ben szenvedők késztetést éreznek a forró fürdőzésre.

Sok beteg kérdezett a kannabinoid hiperemezis szindrómáról (CHS), mivel az elmúlt néhány hónapban számos alkalommal beszámoltak erről a tünetegyüttesről a médiában. Ez egy nagyon ritka szindróma, amely a THC-dús kannabisz hosszútávú, krónikus használóinál fordul elő. A CHS-ről az orvosi szakirodalomban 2004-ben számoltak be először. A tünetek közé tartozik a hányinger, hányás és a hasi fájdalom.

Ez a tartalom a Project CBD eredeti cikkének fordítása. Minden jog fenntartva a szerző(k) részéről. Írta Dr. Bonni Goldstein, los angeles-i orvos a Cannabis Is Medicine szerzője és a Canna-Centers orvosi igazgatója, amely oktatási szemináriumokat és webináriumokat kínál a kannabisz terápiájáról.

A CHS epizodikusan vagy ciklikusan jelentkezik, tehát a tünetek jelentkeznek, aztán elmúlnak, majd visszatérnek, és így tovább, újra és újra. Az ezeket a tüneteket tapasztaló kannabiszhasználók több mint 90%-a kényszert érez, hogy az epizód alatt forró vízben fürödjön, azt állítva, hogy ez enyhíti a rossz közérzetet. Gyakran ez az erős késztetés segít az orvosoknak és a betegeknek rájönni, hogy CHS-ről van szó, ugyanis gyakran összekeverik más diagnózisokkal – például a gyomorinfluenzával, az epehólyag gyulladásával vagy a heveny féregnyúlvány-gyulladással (vakbélgyulladás), amelyek esetében nincs késztetés forró vízben fürdésre.

A CHS-ben szenvedő emberek segítséget kérnek a sürgősségin, és mivel nem szívesen mondják el az orvosnak a kannabiszhasználatukat, diagnózis nélkül maradnak. A THC-dús kannabisz használatának beszüntetése (absztinencia) megoldás erre az állapotra. Egyes CHS-betegek a tünetek visszatérése nélkül képesek a THC-t nagyon alacsony dózisokban újra használni, de mások úgy tapasztalják, többé már nem tudnak THC-t használni.

American College of Gastroenterology

Az egyelőre nem ismert, hogy miért tapasztalják ezt a szindrómát egyes kannabiszhasználók. Van rá elmélet, hogy a THC túlzott alkalmazása esetében egyes emberek kannabinoid receptorai paradox módon (ellentétesen) viselkedhetnek azzal szemben, mint ahogyan feltételezéseink szerint viselkedniük kellene. Tudjuk például, hogy a THC elég hatékony a hányinger és a hányás megállításában, mivel a THC az agy azon részén elhelyezkedő sejtek receptoraihoz kapcsolódik, amely ezeket a tüneteket szabályozza. Miután a THC hozzákötődik a receptorhoz, kémiai reakció lép fel, azt mondván a sejteknek, hogy hagyják abba a hányinger/hányás üzenetének küldését, de CHS-ben a THC ellenkező hatású, fokozza a hányingert és a hányást.

Valószínű, hogy csak néhány ember hajlamos erre a paradox reakcióra, mert a THC-t túlhasználó embereknek csak kevés százalékánál alakul ki ez a szindróma.

Az orvosi kannabiszt használó páciensek általában rájönnek, hogy a THC-dús kannabisz túlzott alkalmazása nem hatékony a betegségük kezelésében, mivel tolerancia alakul ki, ha túl sok THC-t használnak. A tolerancia a terápiás hatások elvesztéséhez vezethet. Az alacsony dózisok, beiktatott megszakításokkal egészen jól működnek a legtöbb esetben. Az alacsony dózisú THC napi szintű fogyasztói nem hajlamosak a CHS kialakulására.

A CBD-t és/vagy a nyers, hevítetlen kannabinoidokat (THCA és CBDA) is tartalmazó kannabisz-kezelés valószínűleg növeli hatékonyságot, és csökkenti a nemkívánatos mellékhatások kockázatát, beleértve a CHS-t.

Tapasztalatom szerint a THC-dús gyógyszereket figyelmesen alkalmazó orvosi kannabisz pácienseknél nagyon alacsony a CHS kialakulásának kockázata. Csak két esetben láttam CHS-t az elmúlt évtizedben. Kimondható, hogy a CHS-t meglehetősen könnyű elkerülni, ha valaki megfontolt a THC használatával kapcsolatban, és meggyőződik róla, hogy nem viszi túlzásba.

Kiegészítés:

A neem olaj okozza a kannabinoid hiperemezis szindrómát?

„Annak ellenére, hogy elutasítom a peszticidek használatát a kannabiszon, azok toxicitási profilja nem felel meg a CHS tünetkomplexének vagy időbeli lefolyásának” – magyarázza Dr. Ethan Russo vezető kannabiszkutató és neurológus. „A neem olaj és az azadirachtin általában korlátozott humán toxicitással rendelkezik, és ritkán okoz hányást (az egyetlen tünet ami a neem mérgezésben és CHS-ben közös”).

Szerzői jog, Project CBD. Engedély nélkül nem nyomtatható újra.

Forrás:
https://www.projectcbd.org/medicine/cannabis-hyperemesis-syndrome