Miért kell a ráktúlélőknek testmozgást végezniük és aktiválniuk endokannabinoid rendszerüket?

JSAMS Plus

Az endokannabinoid rendszer és a testmozgásra adott szubjektív válaszok vizsgálata rákos betegeknél, indoklás és jövőbeli kutatási irányok.

Több mint negyven évnyi klinikai bizonyíték támasztja alá a mozgásterápia integrálását a rákkezelésbe. A legtöbb rákos beteg azonban továbbra sem elég aktív, részben a szubjektíven jelentett, kezeléssel kapcsolatos mellékhatások (és késői hatások) miatt, beleértve a fáradtságot, fájdalmat, étvágyzavart, álmatlanságot, kognitív károsodást, depressziót, szorongást, alacsony önhatékonyságot és gyenge motivációt. Ezeknek a mellékhatásoknak a biológiai alapja és a testmozgással való csillapítása nagyrészt ismeretlen.

Ezen tünetek közül sok enyhíthető testmozgással. Azonban a biológiai mechanizmusok, amelyek révén a testmozgás enyhíti ezeket a rákkezeléssel kapcsolatos mellékhatásokat, még tisztázásra vár. Ez a cikk indoklást mutat be az endokannabinoid rendszer (EKR) edzésre adott válaszainak vizsgálatához rákos betegeknél.

Az endokannabinoid rendszer és a testmozgás

Ebben a tanulmányban a kutatók áttekintést adnak az EKR-ről és a rák által kiváltott EKR diszfunkció előzetes bizonyítékairól, annak kockázati tényezőiről (társbetegségei) és a rákkezelésről.

Továbbá bemutatásra kerül egy rövid áttekintés a nem rákos csoportokból származó bizonyítékokról, amelyek azt mutatják, hogy az akut (rövid ideig) és krónikus (>12 hét) testmozgás változásokat idézhet elő a keringő endokannabinoidokban (anandamid, 2-AG és rokon biogén lipidek).

Ezeket (a keringő endokannabinoidokban bekövetkezett változásokat) következetesen számos szubjektíven jelentett, affektív (hangulati) állapot (azaz pszichológiai következmények) javulása kíséri, ideértve a jó közérzetet, az eufóriát, az életerőt, a szorongást, a depressziót, a fáradtságot, a zavartságot, a feszültséget, a hangulatzavarokat és a fájdalmat.

A rákos betegek potenciális EKR működési zavarára vonatkozó bizonyítékok, valamint a közelmúltban végzett gyakorlati tanulmányok eredményei alátámasztják a rákos populációkkal kapcsolatos kutatások irányvonalát.

Boldogság jóga után? Az ok a szervezet endokannabinoid rendszerében rejlik

Összefoglalva, a kutatások előzetes bizonyítékot szolgáltattunk arra vonatkozóan, hogy az EKR működési zavart a rák, annak kockázati tényezői (társbetegségei) és a rákkezeléssel összefüggő mellékhatások idézhetik elő.

Ezen túlmenően, az áttekintés bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy kapcsolat lehet az EKR és a szubjektív alkalmazkodás között az akut és krónikus edzésre adott válaszként a nem rákos csoportokban.

Ezek a bizonyítékok alátámasztják ezen eredmények rákbetegeknél történő vizsgálatát annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan enyhíti a testmozgás a kezeléssel összefüggő következményeket a különböző rákos populációkban és a rák kontinuumában.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Klinikai endokannabinoid hiány

Kutatás:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S277269672400022X