Az erdőkben található terpének hatása az emberi egészségre

Toxicology Research

Az „erdőfürdőzés” kedvező hatással van az emberi egészségre az erdei aeroszolok okozata fizikai relaxáció által. A több izoprén egységből álló terpének a különböző növények által termelt szerves vegyületek legnagyobb csoportja, és az erdei aeroszolok egyik fő összetevője. Hagyományosan a terpéntartalmú növényi olajokat különböző betegségek kezelésére alkalmazták anélkül, hogy tisztában lennének az egyes bioaktív vegyületek pontos funkcióival vagy hatásmechanizmusával.

Ez a felülvizsgálat az erdőkből könnyen beszerezhető terpéneket osztályozza gyulladáscsökkentő, tumorellenes vagy neuroprotektív aktivitásuk alapján. Továbbá az egyes terpének lehetséges hatásmechanizmusait és ezeknek az ilyen folyamatokra gyakorolt ​​hatását, amelyeket különböző in vivo és in vitro rendszerek írnak le. Összefoglalva, a terpének biológiai hatékonyságát mutató tanulmányok támogatják az erdőfürdőzés előnyeit, és javasolják a terpének potenciális felhasználását kemoterápiás szerekként különböző emberi betegségek kezelésére.

A növényekből nyert illóolajokat különböző hagyományos gyógyszerekben használják, mivel széles körűen kedvező hatást gyakorolnak az emberi egészségre. A mai napig számos esszenciális olajból származó terpénről, valamint az erdőfürdőzésről kimutatták, hogy erős biológiai aktivitással rendelkeznek. Ez a felülvizsgálat csoportosította azokat a terpéneket, amelyek gyulladáscsökkentő, tumorellenes vagy neuroprotektív hatásuk alapján fontos eredményeket mutattak a sejtkultúrás- és állati rendszerekben. Bár ezeknek a vegyületeknek a lehetséges hatásmechanizmusait már tisztázták, számos tanulmány még mindig csak előzetes szűrési eredményeket mutat be. Ezért a terpének jövőbeni kemoterápiás alkalmazásainak vizsgálatához további részletes vizsgálatokat kell végezni, beleértve a biológiai funkciókhoz kapcsolódó jelátviteli utakat. Ezenkívül a terpének különböző kémiai szerkezetének és a vegyületek in vivo élettani szerepének összefüggéseinek megértése kritikus betekintést nyújthat a terápiák jövőbeli fejlődéséhez, fokozott szelektivitással és specifitással.

Eddig számos tanulmány széles körben beszámolt a terpének családjába tartozó monoterpének gyógyászati ​​hatásáról. A két izoprén egység (C10) összekapcsolásából kialakuló monoterpének a legfontosabb molekulák, amelyek az illóolajok 90%-át alkotják. Az utóbbi években azonban izoláltak vagy szintetizálták a különböző terpének és terpenoidok kisebb csoportjait, amelyek különböző biológiai aktivitást mutattak, és új kemoterápiás molekulák forrásaként szolgálták. Különböző terpének klinikai vizsgálatokban történő felhasználása jelenleg korlátozott az emberi vizsgálatokból származó adatok elégtelensége miatt. Azonban, ha azokat hatásos kemoterápiás vegyületekként használják önmagukban, valamint korábban bevált kemoterápiás szerekkel kombinálva, a hatékonyság növelhető, a dózisok pedig csökkenthetők, mivel a biztonságosságukról és hatásosságukról szóló adatok in vivo és in vitro rendszerekben felgyülemlenek.

Kérünk mindenkit, támogassa non-profit egysületünk munkáját, akár csak egy pohár kávé árával.
Ezen az oldalon lehet támogatást küldeni:

https://orvosikannabisz.com/tamogatas/

Terpének

Kutatás:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5402865/